Ministrul care ma sperie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 22:00
8815 citiri
Ministrul care ma sperie

In actualul cabinet sunt ministri pe care ii privesc cu asteptari serioase, avand in vedere cartea lor de vizita anterioara, ministri pe care ii urmaresc cu atentie suspicioasa (deformatie profesionala), ministri de la care nu astept decat demisia.

Dar unul dintre ei ma ingrijoreaza in mod grav. Ma sperie chiar. Si numele lui este Adrian Curaj, ministrul Educatiei.

Dl Curaj mi se pare, pe de-o parte, complet lipsit de viziune, dar, in egala masura, dispus la orice compromis care sa ii asigure o lina supravietuire. Un "grajdan" cu aer academic. De ce?

Pe de-o parte, ministrul Educatiei este in acest moment, in opinia mea, omul care asigura mentinerea in neclarificare a plagiatului de care este acuzat ministrul Toba, deci pastrarea ministrul de Interne, posibil infractor, in Guvern.

Va reamintesc, premierul Ciolos a conditionat o decizie in cazul Toba de verdictul unei comisii. Se intampla in noiembrie. Dl Curaj nu numai ca a desfiintat comisia cu numai o zi inainte de verdict, dar a si lasat un vid institutional pe care il putea rezolva, spun persoane competente cu care am vorbit, printr-un simplu ordin de ministru.

Pana acum nu a avansat o solutie simpla pentru a putea debloca un caz penibil pentru Guvern, dar vine cu idei pe care nu le pot numi decat abracadabrante. De exemplu, se gandeste dl Curaj, dupa cum a spus intr-un interviu pentru Digi 24, sa recomande ca demnitarii sa nu se mai poata inscrie la doctorat si sa nu-l poata sustina in timpul mandatului.

Nu contest ca este o regula de bun simt, dar nu vad cum poate fi transpusa in norma juridica fara risc de neconstitutionalitate, pentru ca reprezinta incalcarea unui drept. Activitatile didactice si academice sunt, pana una alta, singurele care nu au niciun fel de incompatibilitate cu nicio alta activitate sau functie publica. In plus, plagiatele nu au prea fost comise, ci descoperite in timpul mandatului.

Ministrul Curaj pare a intelege acest lucru, de aceea si vorbeste de o recomandare, adica de un zero din punct de vedere juridic, despre care nici macar nu vad de ce sa vorbim serios.

Dar despre ce altceva sa vorbim cat timp dl Curaj nu a detaliat nimic din concluziile comisiei care numai ce si-a incheiat lucrarile pe tema doctoratelor? Intelegem totusi ca marele "mecanism care va duce la transformari majore si la stabilirea increderii in sistemul de doctorat din Romania" va insemna ca universitatile vor analiza suspicunile de plagiat.

Adica, de exemplu, Academia Nationala de Informatii sau Universitatea Nationala de Aparare "Carol I" va evalua acuzatiile de plagiat in tezele de doctorat realizate acolo la secret. Un mare pas inainte, intr-adevar!

Cum vor fi sau nu vor fi, inteleg ca transfomarile vor fi totusi facute publice pana la urma si "cadrul legislativ va fi setat in urmatoarele saptamani". Si dupa aceea probabil va fi trimis in Parlament spre dezbatere si adoptare, adica alte luni bune, ca doar nu e pensie speciala sa mearga ca unsa.

Si in timpul acesta, ati ghicit, vom ramane cu un ministru de Interne care ar putea fi infractor. Pentru ca premierul asteapta comisia ministrului, iar ministrul asteapta cadrul legislativ. Simplu, nu? In timp ce noi mestecam recomandari.

Pe de alta parte, ma uit si la ce ne propune dl ministru Curaj in materie de reforma a programelor scolare.

Nu cred ca exista multe popoare care sa isi poceasca mai nemilos limba materna. Iar cand ajungem la partea scrisa e jale mare, inclusiv la pretinsi intelectuali. Si cele mai multe dintre aceste schingiuiri vin din necunoasterea solida a gramaticii, deloc usoare, e adevarat, a limbii romane. Si ce se gandeste dl Curaj sa faca in aceste conditii? Sa taie o ora de romana de la clasa a cincea (deocamdata).

Ca programa clasei a cincea (pe care intamplator o cunosc) contine o gramada de inutilitati de teorie literara sunt perfect de acord. Ele trebuie tunse zdravan, dar de ce sa scoti o ora de limba romana cu totul? De ce nu inlocuiesti balastul cu gramatica sau cu timp in care profesorii sa stimuleze apetitul pentru lectura?

Dl Curaj a pus gand rau si limbii latine. Ce ne trebuie noua, popor latin, sa avem un si asa minim contact cu originile noastre? Nu spun ca ar trebui invatata ca o limba vie. Dar ar fi o buna ocazie macar pentru dezvoltarea culturii generale prin intelegerea unor expresii. Poate daca era atent la ora de latina (nu stiu daca a studiat-o in scoala), dl Toba stia ce inseamna Apud.

Nimic despre transdiciplinaritatea gandita in legea din 2011 pentru ca elevii sa inteleaga fenomene in complexitatea lor, nu sa toceasca bucatele fragmentate.

In schimb, cuvintele dlui Curaj suna ca niste pilde, pe care stai sa le descifrezi in profunzimea lor, dar care nu comunica nimic din ceea ce ar trebui, adica solutii si viziune clare: "Legat de curricula, nu am reusit sa facem pasi importanti in zece ani, pentru ca nu am reusit un echilibru intre a sti si a fi". Adanc!

Asa ca nu numai ca nu am asteptari de la dl Curaj, dar ma tem sincer sa nu lase in urma un dezastru mai mare decat a gasit.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Adrian Curaj ministrul Educatiei, #plagiat Toba demisie Ciolos, #reforma programe scolare 2016 , #ministrul Educatiei