Sibiul catre Unesco. Tot pe loc, pe loc, pe loc

   

In vara acestui an se vor implini sase ani de cand Sibiul a depus dosarul pentru includerea pietelor din centrul istoric al orasului pe lista UNESCO.Dosarul a fost apoi retras, in urma unor suspiciuni ca nu ar avea succes. Si retras a ramas.
Potrivit unor surse oficiale, dosarul Sibiului va fi redepus spre discutie in cursul anului viitor. De data aceasta, autoritatile centrale par decise sa preia pe cont propriu gestionarea candidaturii Sibiului.
Pana acum, reprezentantii Primariei Sibiu si cei ai autoritatilor locale cu atributii in protejarea patrimoniului cultural nu s-au agitat foarte mult in a dezvalui mersul lucrurilor, intentiile de viitor sau imbunatatirile ce pot fi aduse documentelor ce vor fi depuse pentru includerea in patrimoniul cultural mondial UNESCO. Mai mult chiar, dupa consumarea programului "Sibiu, Capitala culturala europeana", reprezentantii administratiei locale par sa isi fii pierdut interesul.

Noi avize de constructie in zona centrului istoric

Orice persoana, chiar si nespecializata in problema patrimoniului, isi poate da seama ca, intr-o zona care se vrea a deveni sit UNESCO, demolarea unei cladiri pentru a face loc unui centru comercial sau de locuinte este curata sinucidere.
Se pare ca nu aceasta este si parerea consilierilor locali, care, ignorand vocile de opozitie ce sustin valoarea arhitecturala a vechiului cartier Josephin, au aprobat proiecte ce plaseaza in zona de protectie a centrului istoric un "Centru Urban Integrat", fara un minim de spatiu de parcare sau acces auto.
Spatiul reprezentat de catre Halele Rieger, unde conducerea Muzeului Brukenthal intentioneaza sa infiinteze un Muzeu al Industriilor, figureaza in noul Plan de Urbanism General, supus spre discutie publica in vara anului trecut, ca "areal e locuinte", cu toate ca demersurile de clasare ale acestora erau destul de inaintate. "Fara a mai aminti aici de o serie de lucrari asupra unor cladiri situate in inima centrului istoric, care, la nici doi ani de la restaurare, incep sa poarte semne avansate de degradare, sau asupra carora au fost exercitate lucrari neconforme, s-au distrus o serie de marturii istorice de o inestimabila valoare arhitecturala", spun reprezentanti in domeniu.

Iorgulescu: "Sa intre tot centrul"

Autoritatile locale par sa doarma cand vine vorba de refacerea dosarului centrului istoric al Sibiului. Pe site-ul oficial al Primariei se regaseste doar o versiune in limba engleza a dosarului candidaturii analizate in 2005, fara a se oferi nici-o noutate cu privire la demersurile pe care autoritatile centrale, de data aceasta, le fac pentru finalizarea - dupa cum se pare - in vederea promovarii in 2011, a dosarului. "Voi incerca sa discut cu noul ministru al Culturii, cu proxima ocazie", a declarat Klaus Johannis, primarul Sibiului.
Fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, pluseaza si sustine ca sub imboldul sau, demersurile pentru UNESCO includ acum intregul centru al Sibiului. "Demersurile au inceput inca de cand eram eu ministru. Nu mai vorbim doar de piete, ci de intreg centrul Sibiului. Am facut demersuri, l-am adus la Sibiu inclusiv pe secretarul general al UNESCO. Eu spun ca Sibiul este pe o lista cu sanse mari", a declarat Iorgulescu. El sustine ca ideea unor piedici care ar putea in urma intrarii pe respectiva lista nu este sustenabila. "Este gresit sa consideram ca regulile ce vor fi create pentru centrul Sibiului si zona de protectie vor aduce mai multe pierderi decat beneficii. Se pot atrage fonduri, este un castig turistic", spune Iorgulescu.

Primar dezamagit

Cetatea Sighisoarei a intrat in Patrimoniul UNESCO in 1999. Vizibilitatea micului orasel de pe Tarnava Mare este de necontestat. Primarul orasului, Dorin Danesan, spune ca lucrurile nu sunt atat de roz. "Nu am avut beneficii concrete. Nu au venit fonduri pentru reabilitare. Dimpotriva, pentru orice lucrare de reabilitare sau de infrastructura am avut tot felul de piedici", spune Danesan. El sustine ca zona de protectie a sitului UNESCO nu a pus, insa, probleme deosebite in dezvoltarea orasului. ...citeste toata stirea
Duminica, 17 Ianuarie 2010, ora 23:13
Sursa: Turnul Sfatului
Cele mai citite stiri
Spagarii de la RAR Sibiu - Decizia magistratilor, dura pentru cei zece arestati
Scandalul de la RAR Sibiu a izbucnit la mijlocul lunii septembrie. Atunci, zece persoane, printre ...
Se deschide primul mall din Sibiu - Cum se face accesul auto si pietonal la Promenada Mall
Promenada Mall se deschide in mai putin de o luna. Muncitorii lucreaza de zor, iar centrul comercial ...
Sute de magazine in primul Mall din oras - Guess, Tommy Hilfiger, Lacoste si US Polo, in premiera la Sibiu
Promenada Sibiu, primul centru comercial de tip mall din oras, se deschide in mai putin de o luna. ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor