Festivalul folcloric international al slovacilor

   

Peste 200 de dansatori slovaci si cehi din Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia si Romania vor participa, in perioada 16-17 mai, la a cincea editie a Festivalului Folcloric International al Tineretului Slovac, organizat in localitatea Valea Cerului, de catre Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor din Romania (UDSCR). Potrivit deputatului Adrian-Miroslav Merka, reprezentantul minoritatii slovace si cehe in Parlamentul Romaniei si presedinte al UDSCR, festivalul vine sa perpetueze traditia folclorica a slovacilor si cehilor din Romania, urmand ca din toamna sa se organizeze, special pentru copii, un alt festival, cu acelasi specific.

In acest scop, dar si pentru invatarea continua a dansurilor traditionale de catre toti cei doritori, uniunea a demarat, in luna martie, cu sprijinul statului slovac, o scoala de dans, ai carei coregrafi sunt specialisti in cultura slovaca. Cursurile se vor tine in etape de cate o saptamana, de trei ori pe an, in diferite comune si orase ale judetului Bihor - Suplacu de Barcau, Popesti, Derna, dar si in Oradea, Timisoara si Nadlac. Deputatul Merka, aflat la inceputul celui de al doilea mandat ca reprezentant al etnicilor slovaci si cehi, a facut vineri, in conferinta de presa, bilantul activitatii sale in Parlament si teritoriu, si a prezentat proiecte bilaterale romano-slovace pe anul 2009. Adrian Merka a sustinut suplimentarea bugetului Agentiei de credit pentru studenti si a obtinut mai multe fonduri pentru continuarea reparatiilor capitale la biserici din mai multe localitati bihorene.

Deputatul va promova o initiativa legislativa vizand finantarea de catre statul roman a reproducerii umane asistate medical, avand in vedere ca multe din cuplurile tinere se confrunta cu problema infertilitatii. Printre proiectele bilaterale, deputatul a amintit deschiderea Camerei de Comert Romano-Slovace, la Oradea, eveniment ce va avea loc pe data de 15 mai, in prezenta ambasadorului Slovaciei la Bucuresti, Dagmar Repcekova si a vicepresedintelui Parlamentului Slovaciei, Ana Belousava. In curand, o delegatie a CJ Bihor va participa la o vizita in zona Kosice, ocazie cu care se preconizeaza demararea unor relatii de infratire intre localitati bihorene si slovace. Potrivit deputatului, in Bihor traiesc in jur de 12.000 de slovaci si cehi, in timp ce, la nivel national, numarul acestora se ridica la aproape 22.000 de persoane
Sambata, 09 Mai 2009, ora 12:11
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Ilie Bolojan a anuntat locatia noului stadion din Oradea. Capacitate de 15.000 - 20.000 de locuri
Pentru realizarea viitoarei arene sportive au fost analizate doua locatii: actualul teren de sport ...
Suma fabuloasa pe care statul roman trebuie sa o plateasca Fratilor Micula pentru imperiul din zona defavorizata
Aceasta ca urmare a faptului ca, in baza legislatiei din anii 2000, oamenilor de afaceri li s-au ...
Ministrul-cucuvea face carare pe ciotul de autostrada
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, pare sa se fi indragostit de ritmul de lucru pe care Selina - ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor