Opinii: Mutu, Chivu si tiganii

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 28 Octombrie 2010, ora 21:20
3162 citiri
Opinii: Mutu, Chivu si tiganii

Adrian Mutu si Cristi Chivu sunt, fara discutie, cei mai buni fotbalisti pe care i-a dat Romania dupa "Generatia de Aur" a lui Hagi, Popescu sau Dan Petrescu.

Amandoi evolueaza in Italia, la echipe cunoscute, cu un plus pentru Cristi, si ambii au avut in timp probleme cu locuitorii Peninsulei. Si amandoi au reactionat.

Cristi Chivu a avut mari batai de cap cu fanii Romei, al caror idol a fost. Fundasul a fost facut tigan de mai multe ori, a aratat degetul mijlociu catre tribune si a incercat chiar sa opreasca un derbi din cauza scandarilor.

Adi Mutu bagat in spital un osptar care i-ar fi spus acelasi lucru, poveste recenta, cunoscuta si mult prea discutata in ultima perioada.

"Eu cred ca noi ne purtam mult mai frumos cu italienii la noi in tara, decat o fac ei acolo", spunea Ion Craciunescu intr-o interventie la un post de sport. Intr-adevar, nu am auzit pana acum de italieni stigmatizati in Bucuresti, Timisoara sau aiurea prin Romania pentru simplul fapt ca sunt italieni. La fel de adevarat este ca n-am vazut nici italieni la cersit la Unirii sau la buzunarit pe la Romana.

Evident, orice om are o limita si, daca este provocat suficient, va reactiona intr-un fel sau altul. Chivu a facut-o dupa o victorie pe Olimpico. Mutu a facut-o dupa o noapte intr-un club. Pana la urma nici nu conteaza unde s-au intamplat aceste incidente, ci ca ele contribuie, intr-un anumit mod, la amplificarea unei stari de tensiune.

S-a anjuns ca italienii sa aplaude un compatriot ce a ucis o romanca. S-a ajuns ca fanii lui Napoli sa le promita un "tratament" special stelistilor, "romani tigani", care vor veni in Italia pentru meciul de Europa League. S-a ajuns prea departe.

Iar in acest moment nu prea mai conteaza cine a inceput, nu mai conteaza ca romanii nu sunt tigani, nu mai conteaza nici prejudecatile din cele doua tabere. Important este ca acest conflict artificial sa fie stins. Si pentru ca acest lucru sa se intample si Adi Mutu trebuie sa-si accepte pozitia de persoana publica.

Daca intr-o discoteca din Trivale individul Adi putea sa altoiasca un chelner, avand ca probleme doar pe prietenii baiatului sau organele de ordine, intr-un club din Florenta fotbalistul Adrian Mutu nu are voie sa se comporte ca un decerebrat, lovind cu salbaticie, indiferent de provocari. De aceea castiga cateva milioane de euro pe an, de aceea este aplaudat de zecii de mii de spectatori si idolatrizat de mult mai multi, de aceea i s-a cantat imnul national si a purtat tricolorul in dreptul inimii. Macar pentru a se controla cand este provocat si a lovi cat poate de bine un balon rotund pe un dreptunghi de iarba.

E prea mult?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mutu Chivu tigani, #Mutu facut tigan, #Mutu batut chelner, #Chivu razboi fani Roma , #Fiorentina