Desteapta-ne, romane Mutu!

Sambata, 14 Iunie 2008, ora 13:35
7441 citiri
Desteapta-ne, romane Mutu!

Pentru prima data dupa 1989, in Romania se discuta deschis despre schimbarea imnului national. Ziarele organizeaza dezbateri pe subiect, televiziunile fac talk-show-uri, unde invitatii isi dau cu parerea daca "Desteapta-te, romane" este sau nu expirat.

Ideea gasirii unui alt imn nu a plecat de la vreun politician, nici macar de la vreun istoric sau macar muzicolog, ci de la... fotbalistii nationalei. "E lung si monoton", a decretat unul dintre ei, crezandu-se, probabil specialist instant in "portative nationale", dupa ce o tara intreaga mai ca nu a deocheat Nationala pentru cat de frumos a cantat imnul inaintea meciului cu Franta.

Trebuie sa recunosc ca mie imi place "Desteapta-te, romane!". Din simpatie pentru generatia pasoptista si pentru ca evoca unul dintre putinele noastre momente de glorie istorica. Si pentru inca ceva: imaginea micului Gavroche al Revolutiei din 1989, care flutura steagul gaurit in timp ce din fundal se auzea melodia lui Pann.

In momentul acela, in care Romania parea ca se naste din nou, imnul reprezenta ceva: semnalul ca ne dorim sa fim din nou o natiune care face istorie cu ea insasi, asa cum am facut in 1848.

Si de aceea, subiectul deschis de fotbalisti, chiar in felul superficial in care au facut-o, ridica doua intrebari importante: ne mai reprezinta "Desteapta-te, romane"? Ar fi, oare, mai potrivit un alt imn?

Uitandu-ma la clasa politica, ma gandesc ca poate ar trebui sa fi facut ca rusii, dupa prabusirea URSS: sa fi lasat tot melodia de la vechiul imn comunist si sa ajustam doar versurile, pe ici-colo. In definitiv, "cantaretii" s-au schimbat prea putin si prea incet.

Lasand la o parte sarcasmul, trebuie spus ca schimbarea imnului national nu ar fi o premiera. Statele Unite si-au insusit celebrul "Star Spangled Banner" abia in 1931, schimband mai putin cunoscutul "Hail, Columbia" printr-o decizie a Congresului.

"La Marseillaise" a avut si ea zile grele: dupa ce a fost decretata imn de stat in 1975 a fost interzisa succesiv de Napoleon I, Ludovic al XVIII-lea si Napoleon al III-lea. Si-a reintrat definitiv in drepturi abia in 1879.

Imnul romanesc are, insa, o problema in comparatie cu celelalte doua mentionate: s-ar putea ca schimbarea lui sa treaca neobservata, daca nu ne atrage atentia Adrian Mutu, de exemplu.

Pentru putini dintre noi, simbolurile nationale reprezinta mai mult decat o formalitate. Fluturam tricolorul atunci cand joaca nationala, iar de 1 Decembrie ii lasam doar pe oficiali s-o faca.

Simtim fiori cand auzim imnul atunci cand il canta Chivu sau cand il auzim dupa o victorie a echipei de gimnastica. Cati dintre noi ii stiu toate versurile? Si cati s-au obosit macar sa inteleaga mesajul lui Andrei Muresanu?

Inclin sa cred ca atasamentul fata de imnul national risca sa devina doar o formalitate, pe care ne simtim obligati s-o bifam in "pachetul romanesc", laolalta cu ospitalitatea, bunul simt si celelalte calitati despre care am invatat ca ne-ar fi caracteristice.

Toate acestea arata, cel mai probabil, o confuzie de identitate. Nu stim daca ne reprezinta imnul pentru ca nu stim cine suntem. Pentru ca ne-a lipsit o dezbatere demistificata despre Romania ca natiune - fara tabuu-ri, fara lozinci inoculate in scoala.

Poate ca pe fiecare dintre noi l-ar reprezenta un alt imn, insa nimeni nu a discutat despre asta, pana cand un fotbalist nu a ridicat problema - ceea ce, iarasi, ar trebui sa ne spuna ceva despre noi insine.

Tu ce crezi? Ar trebui schimbat imnul Romaniei? Cu ce ar trebui schimbat? Ne-ar ajuta la ceva? Care crezi ca ar fi mesajul cel mai potrivit pe care ar trebui sa-l transmita imnul national in acest moment din istoria Romaniei?

Oana Dobre

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
#Adrian Mutu, #Romania, #imn national , #nationala