Adio, Mutu! Multumim?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 21 Mai 2016, ora 08:09
5549 citiri
Adio, Mutu! Multumim?

Anuntul retragerii din activitate facut de Adrian Mutu in Italia ma face sa-mi pun o intrebare: avem sau nu pentru ce sa ii multumim celui pe care si noi l-am poreclit "Briliantul"?

Mutu agata ghetele in cui dupa o cariera la care multi doar viseaza, cu transferuri spectaculoase, cu plecari pe usa din dos, cu reveniri incredibile, cu goluri, multe goluri, si cu momente extrem de controversate.

Cu toate acestea, daca intrebi orice microbist cu ce ramane dupa "epoca Mutu" din fotbal, ma tem ca raspunsul nu va veni atat de usor. Sigur, este unul dintre putinii jucatori cu peste 100 de goluri inscrise in Serie A, este golgheterul all-time al nationalei Romaniei, la egalitate cu legendarul Hagi, a trecut pe la echipe ca Inter Milano, Chelsea, Juventus sau Fiorentina, un parcurs la care, iarasi, altii pot doar sa viseze, dar parca n-a reusit sa faca ceva determinant.

Ba chiar sunt tentat sa cred ca nu sunt putini cei pentru care Mutu = scandalul cocaina.

Ori daca este asa, Adrian ar trebui sa isi puna niste intrebari serioase inainte de a se apuca de cariera de antrenor pe care si-o doreste.

Daca dupa atatia ani de jucat fotbal la nivel inalt in mentalul colectiv ramai cu un scandal, poti sa spui linistit ca n-ai facut nimic in cariera. Sau, ca sa nu fiu foarte dur, poti spune ca ai facut atat de putine lucruri pozitive incat acestea au fost sterse cu buretele.

Insa dupa anuntul retragerii din activitate al lui Mutu ne mai ramane ceva. Ne ramane gustul amar ca putea mult mai mult. Un fotbalist bun, ce putea fi foarte bun daca stia sa isi controleze viata privata. Din pacate pentru el, dar si pentru noi, n-a facut acest lucru, iar numele Mutu este sinonim cu scandalul, cu viata extrasportiva tumultosa, cu irosirea talentului.

Este suficienta o simpla comparatie intre el si colegul sau de generatie, Cristian Chivu. Daca Mutu are in palmares un singur trofeu, titlul cu Dinamo din anul 2000, Chivu, infinit mai serios si mai muncitor, si-a incheiat cariera cu trofee castigate cu toate cele trei formatii la care a evoluat in strainatate, Ajax, Roma si Inter.

Este singurul roman care se poate mandri cu victorii in Champions League si in Mondialul cluburilor, fiind, de asemenea, inclus si in echipa anului realizata de UEFA. Comparativ cu Chivu, Mutu pare jucator de Divizia B.

Dupa retragerea lui Adrian Mutu raman, asadar, cu regretul ca putea face mult mai mult in acest sport si cu impresia ca "Briliantul" a pacalit fotbalul.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Mutu retragere cariera, #Mutu cariera analiza, #Mutu retras activitate , #stiri Adrian Mutu