Adrian Nastase si cuibusorul penal din Barou (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Iunie 2013, ora 14:19
5962 citiri
Adrian Nastase si cuibusorul penal din Barou (Opinii)

Adrian Nastase a fost dat afara din Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, unde era profesor, pentru ca a fost condamnat penal.

Este a doua dovada de corectitudine si respect fata de lege din partea UB, dupa verdictul de plagiat primit de Victor Ponta, verdict ignorat de profesorul universitar Ecaterina Andronescu.

Conducerea Universitatii Bucuresti a aplicat pur si simplu legea. Adica exact ceea ce nu face Baroul Bucuresti, care nu se indura sa elimine avocati infractori cu acte in regula, condamnati definitiv pentru fapte de mare gravitate.

Legea care reglementeaza statutul profesiei de avocat, nr. 51/1995, stipuleaza la articolul 27 incetarea calitatii de avocat pentru cel "condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, conform legii". Si articolul 14 al Legii prevede ca "este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei".

Ei bine, in tabloul avocatilor Baroului Bucuresti, figureaza Adrian M. Nastase, ce-i drept suspendat, la cerere, in 1993. Suspendarea nu inseamna insa excludere, cele doua situatii fiind reglementate diferit de lege. Asadar, potrivit Legii 51/1995, Adrian Nastase ar fi trebuit exclus din Barou dupa condamnarea definitiva in Dosarul "Trofeul Calitatii".

Tot in tabloul avocatilor, si nici macar suspendat, il gasim pe Florin Costiniu, fostul judecator al ICCJ condamnat definitiv de Inalta Curte in dosarul Voicu. Intelegem ca nu exista prevedere legala care sa-l lase pe fostul judecator infractor si corupt fara pensia lunara de peste 10 mii de lei, dar macar Legea avocatilor trebui sa-i fie aplicata urgent de Barou, altfel condus si alcatuit din oameni ai legii, nu-i asa?

Doru Bostina - condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare pentru fals este si el in continuare membru al Baroului Bucuresti.

Nu incriminez in grup corpul avocatilor. Este o profesie ca oricare alta, pe care poti sa o faci in conditii de perfecta onestitate si onorabilitate sau cu ticalosie. In istoria Romaniei, mari avocati au jucat un rol important. Sa ne amintim, de exemplu, doar de avocatii din familia Bratianu, politicieni care au creat impreuna cu familia regala Romania moderna. Sa nu uitam ca un avocat roman odata ajuns ministru a facut in perioada 2009-2012 cele mai importante reforme ale Justitiei.

Dar nu pot uita nici faptul ca, de partea cealalta, cea mai mare sustinere fata de coruptie a venit tot din randul avocatilor parlamentari. Nu uit ce adversari inversunati ai ANI si DNA au fost si sunt domnii Frunda, Mircea Andrei sau Sergiu Andon, spre exemplu.

Si colac peste pupaza, iata ca Baroul Bucuresti (desi am motive sa ma indoiesc ca doar in Capitala se intampla asta) este cuibusor cald pentru infractori condamnati.

Nici decanul Baroului, nici presedintele, nici vicepresedintii Uniunii Nationale a Barourilor nu dau semne ca sunt nemultumiti de aceasta situatie. Nu am auzit din partea lor nicio luare de pozitie ferma anticoruptie. Nu par ingrijorati de seria de arestari din ultimii ani din randul avocatilor acuzati de coruptie.

Sigur ca un procuror sau un judecator corupt distorsioneaza actul de justitie. Dar si un avocat corupt are acelasi efect toxic.

Este o situatie care ar trebui sa-i deranjeze foarte tare pe avocatii onesti din Baroul Bucuresti, asociati fara voia lor cu niste infractori de care ar trebui sa scape urgent pentru a-si pastra onorabilitatea si a-si dovedi respectul fata de lege. A tacea inseamna a consimti.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Adrian Nastase exclus Universitatea Bucuresti, #Barou avocati Costiniu, #Nastase barou Bucuresti , #condamnat