Credeti ca Nastase ar trebui gratiat de Basescu? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 07:54
11503 citiri

Mai multi apropiati ai lui Adrian Nastase au declarat ca presedintele Traian Basescu ar trebui, din diferite ratiuni, sa il gratieze pe fostul premier condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Sunteti de parere ca este o solutie buna?

Fostul premier se afla internat la Spitalul Floreasca in urma unei tentative de sinucidere, dupa ce Instanta Suprema a decis miercuri, definitiv si irevocabil, ca se face vinovat de fapte de coruptie si trebuie sa petreaca urmatorii doi ani in spatele gratiilor.

Nastase s-a impuscat - Avocatii vor amanarea executarii pedepsei LIVE

Decizia a reprezentat un soc pentru Adrian Nastase, pentru familia sa, pentru apropiatii sai, pentru pesedisti, pentru uselisti, dar si pentru cea mai mare parte a romanilor, in opinia carora in aceasta tara purtatorii de "gulere albe" nu platesc foarte tare pentru faptele lor reprobabile.

La fel de suprinsa s-a dovedit a fi si mass-media internationala, care a preluat imediat stirea, impresionata de indreazneala dovedita de aceasta data de "codasa Europei" la capitolul Justitie.

Una dintre cele mai nastrusnice idei lansate miercuri noaptea a fost cea a senatorului PSD Toni Grebla.

"Daca as fi in locul presedintelui Traian Basescu, i-as gratia executarea pedepsei(...)As considera ca este suficient avertismentul de doi ani de suspendare, avand in vedere calitatile lui Nastase", a declarat presedintele Comisiei Juridice din Senatul Romaniei, in opinia caruia faptele de care este acuzat Adrian Nastase nu justifica pedeapsa primita. "Daca ar fi fost coruptie evidenta, daca lua un milion de euro, atunci era intemeiat. Asa, raman semne de intrebare", a completat el.

Si fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, in prezent presedinte de onoare al PSD, a sustinut ca aceasta ar fi cea mai buna varianta, precizand ca el insusi, daca ar mai fi fost sef al statului, l-ar fi gratiat pe Adrian Nastase.

"Eu nu pot sa judec pe fond, pentru ca nu cunosc toate elementele care au fost la mana judecatorilor, dar mi se pare ca a fost un act nedrept, care lanseaza dubii asupra acestei sentinte. Chestia asta cu amestecul politic e ceva inevitabil in societatea romaneasca, dar nu acesta este elementul esential", a comentat fostul presedinte, la Realitatea Tv.

Ulterior, la Romania TV, Iliescu a declarat ca l-ar fi gratiat pe Adrian Nastase daca era presedintele tarii, tinand "cont de toata conjunctura" in care s-a produs condamnarea.

"Cred ca da, l-as fi gratiat", a spus Ion Iliescu, adaugand insa ca in "ecuatie mai trebuie sa intre cineva despre care nu vreau sa spuna nicio vorba", cu referire evidenta la Traian Basescu.

In schimb, senatorul PSD Miron Mitrea s-a aratat sceptic ca Traian Basescu il va gratia pe Adrian Nastase, mentionand ca un astfel de gest ar fi "culmea cinismului".

"Nu pot sa ma pun in locul lui Traian Basescu, nu vreau sa spun ceea ce gandesc si incerc sa nu spun ceea ce gandesc. Nu stiu daca Traian Basescu are in cap ideea sa il gratieze dupa ce l-a fugarit sase ani. Ar fi chiar culmea cinismului, dar, sigur, orice este posibil la Traian Basescu'", a declarat Mitrea pentru Agerpres.

Si vicepresedintele PSD Marian Vanghelie a sustinut ca "jocul politic" a condus la condamnarea lui Adrian Nastase si ca presedintele ar trebui sa "isi indrepte greseala".

"Cred eu, dupa parerea mea, nu sunt eu cel mai mare specialist, dar repet, ca cetatean si ca persoana publica vreau sa spun un punct de vedere, cred eu ca dansul, ca om politic greu si ca presedinte al Romaniei ar trebui sa vada, sa se uite cu atentie si sa-ncerce, daca s-a gresit ceva si nu a fost o decizie politica, sa caute sa-ndrepte aceasta greseala", a declarat Marian Vanghelie.

"Cred ca dansul poate sa demonstreze romanilor, astazi, ca este un om politic care poate sa vegheze asupra binelui tuturor romanilor, nu doar a unora", a mai completat el.

Cat despre decizia luata de ICCJ, Vanghelie a spus ca "nimeni din societatea romaneasca nu se astepta ca in Romania se putea intampla asa ceva" iar acest lucru "nu ne duce pe un drum bun, ca o tara democratica".

El a mai precizat ca nu comenteaza decizia justitiei, ci "cum a fost luata" din punctul de vedere al unui simplu observator si crede ca ce s-a intamplat "nu este in regula", iar "modul in care a fost tratat Adrian Nastase nu a fost un mod elegant". In opinia sa, decizia luata de ICCJ este pe baza de "presupuneri", iar arestarea "ca pe ultimul bagabond" il ingrijoreaza pe social-democrat.

"Sper ca liderii de opinie din societatea romaneasca, fie ei ca sunt politicieni, fie ca sunt lideri din mass-media, fie ca sunt din zona societatii civile, cred ca trebuie sa ia atitudine, sa vada foarte clar, asta este drumul in care trebuie indreptata Romania? Asta este solutia?", s-a mai aratat indignat Marian Vanghelie.

Cum ar putea fi gratiat Adrian Nastase

Potrivit legilor in vigoare, procedura gratierii ar trebui sa parcurga anumiti pasi procedurali si sa fie aprobata nu doar de seful statului, ci si de condamnat. Aceasta ar fi insa gratierea individuala, un alt parcurs avand gratierea colectiva, pentru care e nevoie de votul Parlamentului, la initiativa ministrului Justitiei.

Cum il poate gratia Basescu pe Nastase - vezi procedura

Potrivit Legii nr. 546 din 14 octombrie 2002, privind gratierea si procedura acordarii acesteia, gratierea reprezinta o masura de clementa, care consta in inlaturarea, in total sau in parte, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara.

Masura gratierii poate fi acordata fie individual, prin decret al Presedintelui Romaniei, fie colectiv, de catre Parlament, prin lege organica. Gratierea individuala se acorda neconditionat, iar gratierea colectiva poate fi acordata si conditionat.

Gratierea este totala atunci cand priveste pedeapsa principala in integralitatea ei. Gratierea partiala poate privi o parte determinata din pedeapsa, o parte calculata prin raportare la pedeapsa in intregul ei, precum si restul pedepsei ramase de executat.

Infractorul nu poate fi gratiat pana nu incepe pedeapsa.

Potrivit Legii, gratierea individuala se acorda fie la cerere, fie din oficiu, insa numai dupa ce hotararea de condamnare ramane definitiva. De asemenea, nu pot fi gratiate pedepsele deja executate, pedepsele a caror executare nu a inceput din cauza sustragerii condamnatului de la executare, condamnarile cu suspendarea executarii pedepsei, pedepsele complementare si cele accesorii, informeaza tot B1 TV.

Cererea de gratiere poate fi facuta fie de persoana condamnata, aparatorul sau reprezentantul legal al acesteia, fie de rudele persoanei condamnate.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Credeti ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa il gratieze pe Adrian Nastase? Ce mesaj ar transmite Traian Basescu daca ar face un asemenea gest?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Adrian Nastase condamnat gratiat, #Nastase gratiat Basescu, #Nastase impuscat, #Nastase Trofeul calitatii , #condamnat