Grajdan, trimis in judecata pentru favorizarea infractorului Adrian Nastase

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 16:10
3690 citiri
Grajdan, trimis in judecata pentru favorizarea infractorului Adrian Nastase
Foto: Arhiva

Adrian Constantin Grajdan, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) care a incercat sa influenteze decizia judecatorilor in dosarul "Trofeul Calitatii" trimitand o adresa conform careia institutia nu se mai constituie parte civila pentru ca nu a fost prejudiciata, a fost trimis in judecata.

Grajdan este acuzat de savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca la data de 22 mai 2012, inculpatul Balaban Grajdan Constantin Adrian, in calitate de inspector general al I.S.C., a emis catre Inalta Curte de Casatie si Justitie o adresa prin care I.S.C. contesta existenta prejudiciului in cauza penala aflata in curs de judecare privind pe inculpatii Irina Paula Jianu, Gasparovici Diana, Nastase Adrian, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Mihail Cristian Vasile.

"Inculpatul a emis aceasta adresa la numai doua zile de la numirea sa in functie si inainte de preluarea efectiva a atributiilor specifice functiei de inspector general al I.S.C. De asemenea, documentul a fost emis cu incalcarea dispozitiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor si intr-un sens contrar intereselor legitime ale I.S.C.", se mai arata in comunicatul DNA.

Mai mult, procurorii susint ca Grajdan a premeditat savarsirea infractiunii, deoarece primele ordine emise de acesta in calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a acestei adrese prin care ii favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema.

Conform documentului semnat de inculpat, in cauza penala respectiva, I.S.C. nu ar fi inregistrat nici un prejudiciu financiar - contabil si nu s-ar fi putut constitui parte civila in procesul penal, invocand in sprijinul afirmatiilor facute, printre altele, un Raport al Curtii de Conturi pentru anul 2004 care nu exista.

In acel dosar, prin Sentinta penala nr. 176 din 30 ianuarie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie ii obligase pe inculpatii Nastase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan in solidar cu SC EUROGRAFICA SRL la 3.337.452,5 lei (RON) despagubiri civile catre ISC si respectiv pe inculpatii Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan in solidar cu partea responsabila civilmente SC A ROND SRL si inc. Vasile Mihai Cristian in solidar cu partea responsabila civilmente SC EUROGRAFICA SRL la 3.143.931,9 lei (RON) cu titlu de despagubiri civile.

In aceste conditii, adresa emisa de Balaban Grajdan Constantin Adrian crea premisele administrarii de probe suplimentare si venea in sprijinul apararii inculpatilor. Efectele acestui document au fost inlaturate ca urmare a adresei de revenire transmisa de catre I.S.C.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 judecatori a dispus condamnarea inculpatilor si obligarea acestora la plata de despagubiri civile catre I.S.C. in cuantumul sumelor mentionate mai sus.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Grajdan trimis judecata, #Grajdan judecata favorizare Nastase , #condamnat
Comentarii