Nastase, asteptat sa se predea. Mandatul de executare a pedepsei, trimis la Tribunal

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 21:28
2135 citiri
Nastase, asteptat sa se predea. Mandatul de executare a pedepsei, trimis la Tribunal

Instanta suprema a trimis la Tribunalul Bucuresti mandatul de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul lui Adrian Nastase, iar dupa ce va ajunge la Politia Capitalei, va fi pus in aplicare.

Surse judiciare au declarat, miercuri seara, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis la Tribunalul Bucuresti, in jurul orei 20.00, mandatele de executare a pedepselor dispuse in dosarul "Trofeul calitatii".

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare - decizie DEFINITIVA

Tribunalul Bucuresti, instanta de executare, va trimite mandatele la Politia Capitalei, iar politistii de la Serviciul Urmariri le vor pune in executare, daca Adrian Nastase si ceilalti inculpati condamnati in dosarul "Trofeul calitatii" nu se vor prezenta in Centrul de Retinere si Arest Preventiv.

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare - vezi reactii

Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare cu executare si cinci ani de interzicere a unor drepturi dupa ispasirea pedepsei. In cazul acesteia, Completul de cinci judecatori a inlaturat sporul de un an de inchisoare dispus in prima decizie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, fiindu-i astfel redusa pedeapsa initiala cu un an.

Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, iar sotul acesteia, Bogdan Popovici, va executa sase ani de inchisoare.

Completul de cinci judecatori a mentinut celelalte dispozitii dispuse de instanta de fond care a judecat dosarul "Trofeul calitatii".

Decizia in dosarul Trofeul Calitatii este definitiva si urmeaza sa fie pusa in executare.

In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre un complet de trei judecatori al instantei supreme.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, el fiind acuzat atunci de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Adrian Miclescu, unul dintre avocatii lui Adrian Nastase, a declarat, miercuri, ca dupa condamnarea definitiva in dosarul "Trofeul calitatii" va fi facuta o sesizare la CEDO si eventual decizia va fi contestata pe cale extraordinara, insa acestea nu duc la suspendarea pedepsei.

Avocatul a mai aratat ca declararea unei cai extraordinare de atac nu suspenda sau impieteaza in vreun fel ducerea la indeplinire a deciziei definitive contestate pe cale extraordinara.

Concret, pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare primta de Adrian Nastase nu va fi suspendata prin introducerea unei astfel de cai de atac.

Avocatul Miclescu a aratat ca o decizie definitiva poate fi atacata cu o contestatie in anulare atunci cand judecata fondului, apelului sau a recursului a suferit vicii grave procedurale, iar revizuirea de fond poate fi introdusa atunci cand cel sunt aduse probe noi, esentiale, nestiute de niciuna din instantele ce au dictat decizii de condamnare, proba sau probe de natura a schimba cursul procesul, judecatii sau solutionarii.

Un alt avocat al lui Nastase, Ion Cazacu, a spus ca este consternat de decizia in dosarul "Trofeul calitatii".

"O consider cea mai mare eroare judiciara de care eu am luat cunostinta, asa ca Romania va avea mult de platit in urma contestarii acestei decizii la CEDO", a spus Ion Cazacu.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#mandat executare Adrian Nastase, #Adrian Nastase condamnat , #condamnat