Nastase, judecat de aceiasi magistrati care l-au condamnat la inchisoare

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 11:15
4402 citiri
Nastase, judecat de aceiasi magistrati care l-au condamnat la inchisoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Contestatia in anulare depusa de avocatii lui Adrian Nastase va fi judecata in 14 ianuarie de doi dintre magistratii care au dat prima decizie de condamnare la inchisoare a fostului premier, in urma cu doi ani.

Cele doua judecatoare care fac parte din completul de cinci magistrati sunt Cristina Rotaru si Ioana Bogdan, potrivit Digi24.

Acestea au cerut sa se abtina in a participa la acest proces, insa presedintele instantei supreme a respins solicitarea.

Potrivit legii, un magistrat care a judecat o cauza de fond poate participa si la judecata unei cai extraordinare. Insa, daca ar fi facut parte din completul de judecata care a dat decizia finala de condamnare la doi ani de inchisoare, s-ar fi inregistrat incompatibilitatea.

Fostul premier Adrian Nastase a primit aviz pozitiv pentru eliberare, miercuri, de la comisia pentru eliberare de la Penitenciarul Jilava.

Adrian Nastase a primit aviz pentru eliberare. Termenul posibil - 12 februarie

Adrian Nastase a aparut in fata comisiei pentru eliberare, iar membrii acesteia au stabilit ca Nastase indeplineste toate conditiile pentru a fi eliberat inainte de termen.

Urmeaza ca fostul prim-ministru sa apara in fata unui complet de judecatori si ramane de vazut daca acestia vor valida decizia luata de comisia de eliberare.

Judecatoria sectorului 4 a fixat data de 12 februarie drept termenul la care fostul deputat ar putea fi eliberat.

Avand peste 60 de ani, Adrian Nastase poate executa doar o treime din pedeapsa, conform legii. Unul dintre avocatii lui Nastase, Ion Cazacu, a explicat ca au fost luate in calcul si activitatile din penitenciar ale fostului candidat prezidentiabil.

"Ne asteptam la acest lucru (avizul pozitiv pentru eliberare - n.red.), pentru ca este o procedura conforma cu legea. Comisia a apreciat ca s-a implinit termenul la care ar putea fi eliberat - o treime din pedeaspa. Comisia a avut in vedere si activitatile prestate in pentitenciar si activitatea intelectuala prestata - publicarea a trei carti.

Dosarul a plecat deja spre judecatorie, vom fi citati si vom sustine avizul de eliberare. Nu cred ca exista vreun motiv care sa conduca la refuzul aplicarii acestei decizii. Asteptam sa vedem care este termenul fixat la judecatorie, dupa acest termen se va proceda la judecata si nu putem sti daca procurorul va exercita dreptul la recurs. Sper ca pana la finalul lunii ianuarie aceste proceduri vor fi finalizate", a declarat Ion Cazacu.

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Adrian Nastase anulare pedeapsa, #Adrian Nastase eliberat, #Adrian Nastase magistrati proces , #condamnat