Un nou memorial al durerii (Opinii)

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 08:05
4085 citiri
Un nou memorial al durerii (Opinii)
Foto: Webphoto.ro

Recitesc informatia despre reluarea celebrei emisiuni si imi pun 22 de semne de exclamatie, cate unul pentru fiecare an trecut de la Revolutie.

Asadar, dupa perceptia si parerea doamnei Lucia Hossu-Longin, calvarul romanilor cu justitia nu s-a sfarsit odata cu ingroparea martirilor din decembrie '89 si cu implozia, iar apoi condamnarea legitima a comunismului.

Iar perceptia doamnei Hossu-Longin, ale carei emisiuni ne tineau cu sufletul la gura, nu este nicidecum singulara: aceeasi perceptie si-au exprimat-o multimile de cetateni cu voce tare in Piata Universitatii asta iarna, unii o mai scriu si acum pe forumuri, altii o spun chiar la putinele televiziuni care mai acorda atentie problemelor cetatenesti.

Memorialele patimirii noastre

Dar fie si o singura astfel de parere, ea nu poate fi trecuta cu vederea: vine de la o mare creatoare a carei inima a vibrat la dramele romanesti, fie ca se numeau Elisabeta Rizea, Toma si Petre Arnautoiu, Iuliu Hossu, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu ori regele Mihai, fie sutele de mii de martiri fara nume, ascunsi inca in gropi comune. Fara lumanare. Gropile comune ale nimicniciei noastre. O cercetatoare a trecutului recent indelung si intens urata si ostracizata de FSN, PDSR, PSD si dl Iliescu, inclusiv de dl Nastase.

Caci realitatea acestor zile rascoleste rani adanci ale asezarilor noastre democratice si ale statului de drept, fiindu-ne atacate principalele institutii: Avocatul Poporului a primit 47 de mailuri in care i se cere imperativ "sa initieze o actiune la Curtea Constitutionala, ca sa se constate neconstitutionalitatea de facto a mandatelor tuturor deputatilor si senatorilor", ca si cum in Romania institutiile suveranitatii si ale reprezentativitatii nationale nu mai sunt Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, alese direct prin vot de cetatenii Romaniei, ci 9 insi, nu toti judecatori, numiti pe criterii politice.

Cine da democratia afara din casa?

Tot Avocatul Poporului da ultimatum si anunta ca va cere revocarea tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii deoarece mai multi judecatori, printre care Ioana Bogdan, care l-a condamnat in prima instanta pe Adrian Nastase, au fost numiti fara respectarea prevederilor Constitutiei, iar CSM, la randul sau, ii acuza pe Avocatul Poporului, pe jurnalisti, pe avocati ca influenteaza deciziile judecatorilor prin presiuni mediatice, avocatii ii acuza pe procurori si judecatori ca nu functioneaza in deplina legalitate...

A se mai observa ca degringolada cuprinde incet-incet sectoare importante ale vietii social-politice: un politician acuza medicii ca mint si ca, impreuna cu politistii, favorizeaza infractorii, (pentru ca nu l-au lasat pe Nastase sa-si duca tentativa de suicid la "bun" sfarsit?), fostul ministru de Razboi a acordat nu se stie exact in ce imprejurari sute de grade de colonel si general comilitonilor politici, incat te intrebi daca nu cumva, Doamne fereste, se pregateste o lovitura de stat. Una care sa ne stearga definitiv de pe harta lumii civilizate.

Nastase - detinut politic?

In aceste circumstante, doamna Hossu-Longin afirma raspicat ca decizia de condamnare a lui Adrian Nastase e una politica, ea facandu-se in baza unor "dovezi indirecte" si a limitarii dreptului acestuia de a-si aduce in instanta toti martorii, asa cum acuzarea adusese peste 900, ca altor 5 inculpati in "Trofeul calitatii" li s-a intamplat acelasi lucru...

A se mai observa ca aceasta atitudine a doamnei Hossu-Longin fata de Nastase se situeaza la polul opus fata de aceea din celebrele memoriale, asa cum in aceste zile ne-a fost dat sa vedem in presa si alti fosti dusmani ai lui Iliescu si ai PSD convertiti la compatimire pentru fostul prim ministru.

Victimizarea ca stratagema

Avand in vedere ca victimizarea aduce mari foloase la urne, vezi cazurile Becali si Dan Diaconescu, nu numai in Romania, ci si in alte tari inapoiate ca Pakistan sau foarte avansate ca Japonia, celebrul Kakuei Tanaka..., ma gandesc ce scenariu se joaca in spatele primei scene politice si cat mai conteaza valorile democratiei in Romania.

Nu de alta, dar intr-o tara in care Parlamentul isi pierde suveranitatea, puterea si autoritatea de la o zi la alta, in care Justitia se confrunta cu un permanent amestec al politicului, daca ne luam dupa fostul comisar european Gunter Verheugen, care stie ce vorbeste, e posibil orice.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Adrian Nastase condamnat inchisoare, #Justitie Parlament democratie, #CCR Avocatul Poporului CSM , #condamnat