Adrian Nastase nu respinge ideea votului obligatoriu

Joi, 22 Iulie 2010, ora 15:51
1261 citiri
Adrian Nastase nu respinge ideea votului obligatoriu

Deputatul PSD Adrian Nastase sustine ca majoritatea PNL - PSD nu este suficienta pentru a rasturna Guvernul Boc si de aceea are nevoie de ajutorul electoratului, care detine cheia rezolvarii problemelor, si propune introducerea votului obligatoriu.

"Salvarea democratiei poate si trebuie sa vina (si) de la cetateni. Plecand de la aceste premise, cred ca ar fi un exercitiu util sa vorbim, intr-o maniera rece, analitica si asezata, despre votul obligatoriu. Precizez inca de la inceput ca nu privesc votul obligatoriu ca pe o solutie", scrie Adrian Nastase pe blogul personal.

Liderul social democrat spune ca votul obligatoriu ar scapa politicienii de acuzatia de "mita" oferita pentru a aduce oamenii la vot sau de un anumit tip de santaj ce vizeaza acordarea sau neacordarea unor ajutoare sociale, conditionate evident de participarea la vot.

Tot pe lista avantajelor pe care le enumera acesta ar putea fi responsabilizarea suplimentara a partidele politice democratice, responsabilizarea electoratului sau ar putea scoate in evidenta mult mai clar si mai sugestiv nemultumirea populatiei fata de actorii politici.

"Votul obligatoriu ar conferi forului legislativ mai multa reprezentativitate, iar guvernului mai multa legitimitate. Atentie: nu dreptul in sine se transforma intr-o obligatie, adica intr-o constangere. Cu toate acestea, conceptul de alegere nu poate fi asociat celui de obligativitate. Paradoxal, libertatea de a alege presupune si dreptul de a nu alege. Dar dreptul de a nu alege poate fi diferit de dreptul de a nu participa la vot, iar "votul alb" evocat mai sus ar putea exprima aceasta diferenta", mai scrie acesta.

Adrian Nastase mai crede ca votul obligatoriu ar putea favoriza optiunile electorale aleatorii, ceea ce ar afecta nu doar legitimitatea procesului electoral, ci si pe cea a rezultatului in sine.

"Aici insa ar putea si ar trebui sa intervina partidele politice a caror functie este si aceea de a informa, convinge, atrage electoratul...Este clar ca daca nu pregatim cu responsabilitate viitorul sistem electoral, viitoarele alegeri (anticipate sau nu) ar putea (re)produce aceleasi efecte politice dezastruoase", conchide Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastse vot obligatoriu, #vot obligatoriu Romania , #deputat