Dosarul "Zambaccian 2" se intoarce la Parchet

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 18:55
1990 citiri
Dosarul "Zambaccian 2" se intoarce la Parchet

Deputatii juristi au decis marti sa returneze la Parchet cererea privind inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarele "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara".

Deputatii au argumentat ca probele ajunse la Parlament sunt lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ, deci ei nu au suficiente informatii pentru a aprecia daca se impune sau nu urmarirea penala.

Astfel, deputatii cer Procurorului General sa-i informeze daca procurorii mai detin alte probe in afara de cele trimise deja, pe care deputatii nu le considera in masura sa le dea informatii suficiente. Potrivit unor surse din comisie, citate de NewsIn, votul pentru retrimiterea dosarelor a fost de 16 pentru (PSD, PC, PRM si majoritatea deputatilor PNL) si cinci impotriva, ale reprezentantilor PD-L si al lui Gheorghe Gabor, PNL, care a votat altfel decat colegii sai.

Gabor a admis si public ca a votat impotriva retrimiterii dosarelor, dar a lasat de inteles ca parerea sa este ca dosarele sunt politice.

"Noi avem de fapt o problema de constiinta: aceea de juristi, care ne spune ca tot ce s-a trimis demonstreaza ca s-au facut doua dosare politice, dar de fapt avem si o problema de constiinta a omului politic, care trebuie sa raspunda cerintelor populatiei care solicita in mod imperativ oamenilor politici egalitatea in fata legii si disparitia imunitatii pe care demnitarii o au", a declarat deputatul liberal, adaugand ca el a cerut urmarirea penala.

Vicepresedintele comisiei juridice, pesedistul Florin Iordache, a sustinut ca prin cele doua cereri de urmarire penala, DNA "a incercat sa introduca in eroare comisia juridica" pentru ca probele din dosare au fost declarate nule.

Deputatul PD-L Daniel Buda sustine ca formatiunea pe care o reprezinta considera ca acele elemente trimise de DNA "justifica plenului sa ceara inceperea urmaririi penale".

"Noi am apreciat ca aceste documente sunt suficiente, dar din pacate doar PD-L a avut aceasta parere, nu si celelalte partide din comisia juridica", a spus el.

Conducerea Camerei Deputatilor aprobase luni cererea lui Adrian Nastase privind intrarea in posesia copiilor dupa sesizarea procurorilor referitoare la inceperea urmaririi penale in dosarele "Zambaccian" si "Matusa Tamara".

Procurorii au cerut, pe 4 august, de la Camera Deputatilor aviz de urmarire penala pentru Adrian Nastase, in dosarul Zambaccian intors de la instanta suprema la DNA, dupa ce CCR a stabilit o procedura similara pentru cercetarea fostilor ministri cu cea pentru ministrii in functie.

De asemenea, Camera a primit, pe 31 iulie, si sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie-DNA, prin care se solicita inceperea urmaririi penale pentru deputatul PSD Adrian Nastase, in dosarul Matusa Tamara.

Camera Deputatilor a respins, pe 13 august, in sesiune extraordinara o alta cerere a DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Nastase in dosarul Zambaccian.

Nastase ramane, deocamdata, singurul ministru-parlamentar care beneficiaza de imunitate penala, dupa ce Senatul a decis ca procurorii pot incepe urmarirea lui Codrut Seres si a lui Paul Pacuraru, iar Miron Mitrea a demisionat din Parlament pentru a putea fi anchetat.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#Adrian Nastase, #Zambaccian, #dosar, #mita, #parchet , #deputat