Adrian Nastase baga bete in roate urmaririlor penale

Marti, 26 Februarie 2008, ora 18:52
3183 citiri
Adrian Nastase baga bete in roate urmaririlor penale

Avocatii ar putea primi noi puteri, pentru ca Adrian Nastase se intoarce. Cu experienta "matusii Tamara" si un nou proiect de lege. Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect legislativ semnat de sase deputati PSD, intre care si Adrian Nastase si Eugen Nicolcea, prin care se permite prezenta avocatului inculpatului la orice act de urmarire penala. Mai mult, daca avocatul lipseste si nu este instiintat, actul de urmarire poate fi impiedicat.

Daca acest proiect trece, se poate ajunge la o situatie in care desi un procuror a primit de la un judecator dreptul de a urmari un telefon, sa nu poate face acest lucru decat in prezenta unui avocat al invinuitului.

Proiectul a fost depus la Senat in iunie 2007, fiind respins in decembrie. In schimb, Camera Deputatilor care este si forul decizional l-a adoptat.

"In cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii. Lipsa aparatorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala daca exista dovada ca aparatorul a fost instiintat de data si ora efectuarii actului. Incunostiintarea se face prin notificare telefonica, fax, internet sau prin alte asemenea mijloace incheindu-se in acest sens un proces verbal", asa ar arata articolul modificat 172 alin 1 din Codul de Procedura Penala.

Deputatii PSD si-au justificat initiativa, aratand ca in conformitate cu o serie de mofificari din 2006 a CPP, avocatii puteau participa doar la actele de urmarire penala care implica audierea si prezenta persoanei cercetate.

In acest context, aratau initiatorii, se incalca dreptul la aparare, iar organele de cercetare penala pot decide discretionar si abuziv in ce cazuri poate un avocat sa participe la actele de urmarire penala.

Premierul Tariceanu si ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, au cerut saptamana trecuta sprijinul comisiilor juridice din Parlament pentru a bloca adoptarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, aflate deja in procedura parlamentara, pe motiv ca MJ va prezenta noi proiecte ale Codurilor de Procedura Penala si Civila, pana in 15 martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Nastase, #DNA, #urmarire, #penal, #proiect , #DNA