Adrian Nastase a primit titlul ''Doctor Honoris Causa'' al Universitatii ''Aurel Vlaicu''. Laudatio tinut de Andronescu

Vineri, 17 Mai 2019, ora 15:12
7805 citiri
Adrian Nastase a primit titlul ''Doctor Honoris Causa'' al Universitatii ''Aurel Vlaicu''. Laudatio tinut de Andronescu
Foto: Facebook/ Institutia Prefectului - Judetul Arad

Fostul premier Adrian Nastase a primit, vineri, titlul "Doctor Honoris Causa" al Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, ca o recunoastere pentru activitatea stiintifica desfasurata, la ceremonie fiind prezent si ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, care a condus Comisia de Laudatio.

Adrian Nastase este, din 2001, profesor onorific al universitatii de stat din Arad, iar conducerea a decis ca pentru "meritele exceptionale in apararea si promovarea interesului national ca diplomat" sa-i acorde titlul.

Comisia de Laudatio a aratat ca titlul este acordat "in semn al aprecierii pentru intreaga activitate stiintifica si academica, pentru rolul avut in dezvoltarea Romaniei".

La ceremonie au fost prezenti, printre altii, ministrul Ecaterina Andronescu si Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane, cei doi evocand, in discursurile tinute, momente din colaborarea cu fostul premier.

Foto: Facebook/ Institutia Prefectului - Judetul Arad

Laudele Ecaterinei Andronescu

Andronescu a amintit de rolul lui Nastase in integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si in NATO.

"Sunt convinsa ca istoricii vor face o radiografie corecta a perioadei respective si il vor aseza pe Adrian Nastase acolo unde ii este locul, intre cei care au contribuit esential la o Romanie europeana", a spus ministrul Educatiei.

Theodorescu: Nastase, rol decisiv

Razvan Theodorescu a afirmat ca multi nu stiu ca Nastase a avut un "rol decisiv" in declararea Sibiului drept Capitala Culturala a Europei.

"Adrian Nastase a avut un rol decisiv in faptul ca Sibiul a devenit Capitala Culturala a Europei, alaturi de Luxemburg. Lucrul acesta trebuie sa-l recunoasca toata lumea, inclusiv fostul primar al Sibiului (Klaus Iohannis - n.r.), care uneori e amnezic din acest punct de vedere", a spus vicepresedintele Academiei Romane.

Discursul lui Nastase

In discursul sau, Nastase a vorbit despre "criza actuala a dreptului international" si rolul diplomatiei in evolutia Romaniei.

El s-a declarat "emotionat" sa asculte "cuvinte foarte frumoase" la adresa sa, din partea membrilor Comisiei de Laudatio.

"Ma bucur ca, uneori, putem sa selectam din destinul unora dintre persoanele publice aspecte pozitive, elemente care pot fi aduse in prezent, pentru a fi eventual utile ca lectii pentru cei mai tineri", a spus Nastase.

Cine este Adrian Nastase

Adrian Nastase a fost premier al Romaniei intre anii 2000 si 2004. El a fost condamnat in doua dosare de coruptie, Zambaccian si Trofeul Calitatii, la o pedeapsa totala de 4 ani si 6 luni. "Inculpatul Nastase nu a avut nicio retinere de a actiona in cel mai pur stil mafiot", au scris judecatorii Inaltei Curti, in sentinta de condamnare. Magistratii au mai apreciat, in motivarea sentintei, ca Adrian Nastase "nu a inteles cum functioneaza statul de drept" si ca, "prin tot ceea ce a facut impreuna cu complicii sai, a dezvoltat un model al coruptiei la cel mai inalt nivel din stat".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Adrian Nastase doctor, #Adrian Nastase Ecaterina Andronescu, #Adrian Nastase doctor Arad, #Nastase doctor autrel Vlaicu , #DNA