Nastase: Achitarea mea in Trofeul Calitatii e singura solutie

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 18:46
4999 citiri
Nastase: Achitarea mea in Trofeul Calitatii e singura solutie
Foto: RealitateaTV

A patra sedinta in care s-a judecat recursul lui Adrian Nastase in dosarul Trofeul Calitatii a fost blocata, miercuri, dupa ce avocatii apararii au invocat 20 de cereri si exceptii de neconstitutionalitate.

"Eu sunt convins ca singura solutie este achitarea. Vor fi probabil dezamagiti procurorii care au trimis 900 de martori aici, dar si cei doi judecatori care au facut o motivare de stil stalinist.

Nu exista o fapta, iar in motivarea hotararii la prima instanta se precizeaza foarte clar ca nu exista nici un fel de probe directe impotriva mea. In mod evident, achitarea e solutia fireasca", a declarat fostul premier, acuzand, din nou, ca dosarul sau este unul politic.

De asemenea, Nastase a precizat ca va cere judecarea cazului Trofeul Calitatii chiar si dupa ce va fi constatata prescrierea faptelor.

"Aceste termene de o zi sau doua sau trei par a fi justificate. Nu de catre instanta, ci de catre chibitii din jurul instantei, prin teama ca aceste fapte ingrozitoare de care vorbim - caciulitele si afisele electorale - s-ar putea prescrie. Voi cere continuarea procesului, pentru ca, sa fie clar, nu ma intereseaza prescrierea faptelor, ci achitarea mea", a adaugat pesedistul.

Sedinta de miercuri, de la ICCJ, a fost intrerupta de mai multe ori. Mai intai, unul dintre avocatii apararii a cerut recuzarea procurorului de sedinta Elena Matiesescu, reprezentanta DNA, pe motiv ca aceasta a fost prezenta si la judecarea pe fond a dosarului. Sedinta a fost suspendata si, dupa deliberari, judecatorii au respins cererea aparatorilor lui Nastase.

Avocatii fostului premier au invocat 20 de cereri si exceptii de neconstitutionalitate, dintre care instanta a respins patru. Adrian Nastase a dorit sa intervina, insa judecatorii i-au refuzat si de aceasta data cererea. "Am stat acolo ca o piesa de mobiler, fara a fi lasat sa intervin, este inadmisibil", a spus Nastase la finalul sedintei.

Miercuri s-a judecat un nou termen, al patrulea, in recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul "Trofeul Calitatii", in care este judecat fostul prim-ministru Adrian Nastase.

Instanta suprema a ramas in pronuntare asupra cererilor invocate la termenul de miercuri, urmand sa ia o decizie, cu privire la acestea, joi. De asemenea, instanta suprema a stabilit un termen provizoriu de judecata pentru 23 mai, in eventualitatea in care se va decide continuarea judecarii contestatiilor din acest dosar.

Avocatii lui Nastase cer schimbarea procurorului, in dosarul "Trofeul Calitatii"

Pe 27 aprilie, Nastase a cerut amanarea pentru ca era preocupat de activitati politice. Pe 2 mai, dosarul a fost din nou amanat pentru ca avocatul angajat de Bogdan Popovici a fost internat in spital, iar pe 10 mai, dosarul lui Nastase a fost amanat pentru ca unul dintre avocatii acestuia nu a fost prezent in sala.

Pe 30 ianuarie, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul Calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD.

Dezbaterile in acest dosar s-au incheiat pe 9 ianuarie, data cand pronuntarea deciziei a fost amanata pentru 23 ianuarie, iar ulterior anuntarea deciziei s-a amanat inca o saptamana.

Din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA a reiesit ca, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a initiat organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii". In realitate, sustin procurorii, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare - un total de peste 1,6 milioane de euro - se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Nastase recurs Trofeul Calitatii, #Trofeul Calitatii amanare Nastase , #DNA