Lectia lui SOV pentru Adrian Nastase (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:08
13024 citiri
Lectia lui SOV pentru Adrian Nastase (Opinii)
Foto: adriannastase.ro

Sorin Ovidiu Vintu i-a dat o lectie de demnitate lui Adrian Nastase.

Condamnat si el la inchisoare si nemultumit, ca orice condamnat, de sentinta, SOV si-a facut bocceluta si in termen de cateva ore dupa pronuntarea sentintei s-a suit fara circ si comentarii in masina politiei si s-a dus la puscarie.

Acuza si promite sa dea in judecata o lista intreaga de oameni, promite dezvaluiri spectaculoase, dar s-a dus mai intai sa-si ispaseasca pedeapsa, desi SOV ar putea incerca sa invoce motive medicale de intrerupere a executarii pedepsei.

Fostul condamnat cu numai el stie cate clase si cu aer de interlop s-a comportat cu o demnitate complet straina unui profesor universitar, fost prim-ministru. Pentru ca Adrian Nastase este de doua zile personajul principal al unui circ cu tuse gretoase.

Cum sunt o adversara ferma si din principiu a teoriei conspiratiei, am refuzat initial speculatiile referitoare la o eventuala mimare a tentativei de sinucidere.

Cu atat mai mult cu cat motive pentru gestul extrem existau. Daca sentinta, pe deplin meritata din punctul meu de vedere, a fost socanta pentru toti cei care au aflat de ea, cum sa fi fost ea atunci pentru Adrian Nastase?

Simpla schimbare radicala a statutului social, prabusirea teribila de la conditia de politician de prim rang, potential prezidentiabil al PSD, la acea de detinut in zeghe este un soc care justifica un gest extrem.

Dar, in acest moment, singurele argumente in favoarea autenticitatii tentativei de sinucidere tin de localizarea ranii, intr-o zona vitala, unde si un milimetru face diferenta dintre viata si moarte, si declaratia profesorului Ioan Lascar pe care pana acum nu l-am vazut coborand sub conditia sa de eminent medic si nu-l vad intrand in conspiratii de doi bani.

In rest, totul duhneste a telenovela de prost gust, o dramoleta pusa in scena cu doua scopuri tot mai evidente: evitarea executarii pedepsei de catre Adrian Nastase si transformarea, prin victimizare, a loviturii incasate de PSD intr-un capital electoral lacrimogen.

Detaliile suspecte sunt multe. Daca Adrian Nastase chiar voia sa se sinucida, de ce a ales fix momentul in care mai era cu cineva in camera? Putea sa o faca de o mie de ori intre aflarea sentintei si venirea poltistilor.

Pistolul cu care ar fi incercat sa se sinucida Adrian Nastase, bun cunoscator al armelor de foc, este de calibru mare, dar are o caracteristica: face ravagii de la distanta mare, dar provoaca foarte mici probleme de la mica mica apropiere. De aceea, a si fost ales, nefiind singurul revolver detinut de fostul premier?

Povestea conversatiei dintre Adrian Nastase si ministrul de Interne, care i-a provocat premonitii lui Ioan Rus si l-a determinat sa trimita o ambulanta in strada Muzeul Zambaccian este si ea destul de ciudata.

Apoi, este straniu ca un pacient cu plaga impuscata la nivelul gatului nu a primit acolo o masca de oxigen pe fata, o perfuzie, ci doar un cochet fular de firma.

Foarte interesant este si faptul ca imediat dupa operatia de a doua zi, despre care profesorul Lascar a explicat ca a fost una foarte simpla, doctorul de casa al PSD, Serban Bradisteanu, a revarsat in fata microfoanelor un potop de diagnostice pentru Adrian Nastase, culminand cu pericolul aproape iminent de infarct si necesitatea montarii unor stenturi, exact ca in cazul Constantin Nicolescu, baronul PSD de Arges.

Si inca un detaliu semnificativ, ministrul de Interne a explicat ca Adrian Nastase a inceput sa-si ispaseasca pedeapsa din chiar momentul internarii. E cu siguranta mai bine sa fii detinut in spitalul Floreasca, vizitat si mangaiat pe cap, decat la Penitenciarul Rahova.

Si asa, din diagnostic in diagnostic, 8 luni, la cat se va reduce pana la urma pedeapsa lui Adrian Nastase, vor trece in zbor.

Dar culmea telenovelei a fost jocul cu testamentul politic al lui Adrian Nastase, testament a caruia existenta a fost vestita cat sa ingalbeneasca din nou ecranele, pentru a disparea din nou misterios cat sa inflacareze imaginatiile si sa mai stoarca un suspin. De ce sa citesti testamentul unui om viu?

Daca dam la o parte toata aceasta perdea de fum, indiferent daca discutam despre o tentativa autentica sau mimata de sinucidere, Adrian Nastase se comporta nedemn.

Istoria Romaniei, cel putin a anilor 50, este plina de personalitati care au ajuns, dupa procese sumare, in inchisori sinistre pe unde si-au pierdut sanatatea, daca nu si viata. Si-au infruntat insa soarta cu demnitate si verticalitate, si-au dus crucea pana la capat desi, spre deosebire de Adrian Nastase, ei erau cu adevarat nevinovati.

Am tot auzit in ultimele zile ca Adrian Nastase traieste o teribila tragedie. O tragedie este boala, moartea cuiva drag, un necaz care te loveste din senin, cel mai adesea fara contributia ta. Sa fii pus sa raspunzi pentru faptele tale printr-o hotarare pronuntata in unanimitate de cea mai inalta instanta a tarii nu e o tragedie, ci un act de justitie intr-un stat de drept.

Sa incerci sa scapi de raspundere printr-o tentativa de sinucidere autentica sau mimata nu e o tragedie, ci un act de lasitate.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Nastase impuscat facatura, #Nastase demnitate Vintu, #SOV Nastase condamnat , #impuscat