Ce sanse are Adrian Nastase sa castige spectaculos la CEDO? (Opinii)

Joi, 02 Mai 2013, ora 18:53
7453 citiri
Ce sanse are Adrian Nastase sa castige spectaculos la CEDO? (Opinii)

Romania si Ucraina par a fi singurele state europene care, in epoca moderna, si-au condamnat fosti prim-ministri la detentie cu executare.

Cazurile nu sunt identice, nici macar nu au asemanare, dar permit totusi sa observam trei elemente comune ambelor situatii.

Asemanari si deosebiri

Primul se refera la faptul ca nici Timosenko si nici Nastase n-au fost acuzati in respectiva cauza de vreun matrapazlac, un furtisag sau alt mis-mas care sa le aduca foloase personale.

La Nastase era vorba de utilizarea unui venit al statului in folosul partidului, la Timosenko de contractarea gazelor cu preturi dezavantajoase, fara sa tina seama de protestele Opozitiei. Din fiecare se degaja un iz politic.

Al doilea element comun priveste contestatiile celor condamnati, axate in principal pe probleme de procedura. Timosenko a contestat detentia preventiva, desfasurarea procesului si conditiile in care este tratata in inchisoare. Nastase contesta modul cum s-a desfasurat procesul, cu martori multi si probe deloc - dupa opinia sa.

Mai e de remarcat un element comun, care tine insa mai mult de imagine decat de substanta: Timosenko a refuzat categoric sa ceara gratierea, respectiv clementa presedintelui Ianukovici, dupa cum nici Nastase n-a cerut gratierea, respectiv iertarea presedintelui Basescu. Amandoi cu coada sus.

Exista si o deosebire izbitoare intre cei doi condamnati, privind comportamentul in detentie. In timp ce Timosenko a sfidat si sfideaza inca instantele, magistratii si temnicerii, Nastase s-a facut pretuit de toti ca detinut model, nelipsind mult sa i se acorde chiar si titlul de puscarias magna cum laude.

N-a fost o surpriza

Pentru opinia publica, n-a fost o surpriza recenta hotarare luata in unanimitate de Curtea Suprema a Drepturilor Omului - CEDO - in favoarea doamnei Timosenko.

Cancelariile europene erau demult sensibilizate, iar din informatiile difuzate opiniei publice rezulta ca procesul s-a desfasurat dupa tiparele justitiei sovietice, conform carora mai intai stabilesti vinovatul, il pui in catuse, si abia pe urma demarezi procesul, aratand cu degetul spre el, din toate directiile.

Curtea n-a ramas indiferenta la procedura defectuoasa invocata si la imixtiunile politice in actul de justitie, in cazul Timosenko. Tocmai pe calul de bataie al fostului premier ucrainean mizeaza astazi si domnul Nastase al nostru.

Acum, justitia romana are in fata un examen mult mai greu decat cel de la Kiev. Oficialii ucraineni s-au si falit ca se uita la hotararea CEDO cu un fel de je m'en fiche. Romania nu-si poate permite un asemenea lux, ca sa nu-i spun mai corect o asemenea impertinenta.

Suntem membri ai UE, ne declaram atasati valorilor si respectarii cu sfintenie a drepturilor omului. La noi, hotararea Justitiei este sfanta. Dupa ce am respectat-o contre coeur pe cea a CCR dupa referendum, vom respecta fara sa scrasnim si orice hotarare CEDO.

In cazul cand domnul Nastase ar castiga la Inalta Curte - era sa zic Inalta Poarta - Romania ar putea fi pusa sa-l despagubeasca intr-un fel pentru tot deranjul pricinuit, basca niste scuze, desi asa ceva nu se obisnuieste in lumea buna, mai ales cand e politica la mijloc.

Un examen pentru justitia noastra

Toate astea insa n-ar fi nimic pe langa palma grea pe care poate ca justitia Ucrainei n-o simte pe obrazul ei, datorita grosimii, dar pentru obrazul justitiei noastre ar fi devastatoare.

Adica, dupa ce, pe mana magistratilor nostri mototoli, pierdem non stop la CEDO zeci de procese privind repunerea proprietarilor in drepturi, ne-am face de bacanie sa ne pomenim ca am derulat un proces politic tocmai intr-o tara UE, care asteapta certificatul de buna purtare, ca sa intre si ea in clubul Schengen.

Spre nesansa domnului Nastase, nu pare sa aiba nici pe departe atuurile doamnei Timosenko. Nu i s-a creat o zarva internationala favorabila, n-a fost retinut inainte de judecata, a fost tratat cu menajamente si chiar eliberat inainte de termen. Daca procesul s-a derulat fara probe, cum sustine dansul, asta trebuie s-o dovedeasca. Nu stiu cum. Probabil, cu probe.

Nimic nu este exclus, s-ar putea sa castige la CEDO, dar precedentul Timosenko poate fi numai un sprijin moral, nu unul juridic.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Iulia Timosenko castiga CEDO, #Adrian Nastase proces CEDO, #Nastase condamnare CEDO, #justitie Nastase CEDO , #inchisoare