Motivarea in cazul Nastase: Judecatorii explica, in sfarsit, de ce l-au bagat la inchisoare

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 16:00
14235 citiri
Motivarea in cazul Nastase: Judecatorii explica, in sfarsit, de ce l-au bagat la inchisoare
Foto: Arhiva

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au facut publica, luni, motivarea deciziei definitive prin care Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii".

In textul ce insumeaza nu mai putin de 400 de pagini se arata ca "Adrian Nastase, in calitate de presedinte de partid la momentul la care au fost savarsite faptele pentru care a fost judecat si condamnat, avea o mare influenta asupra celor considerati complici in dosar", potrivit Digi 24.

Totodata, magistratii noteaza ca Nastase a coordonat organizarea simpozionului "Trofeul Calitatii", pentru a strange bani pentru campania electorala la prezidentialele din 2004.

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare - decizie DEFINITIVA

Nastase, exemplu negativ - condamnarea sa, semnal de alarma pentru ceilalti politicieni

Judecatorii au considerat ca fostul premier reprezinta un exemplu negativ pentru modul in care si-a folosit influenta politica.

"Instanta de recurs considera intemeiata opinia majoritara exprimata de prima instanta, in sensul ca - exemplul inculpatilor (...) trebuie sa reprezinte un puternic semnal de alarma in primul rand pentru toti reprezentantii clasei politice din Romania, cu mesajul ca ei nu sunt mai presus de lege (legea finantarii partidelor politice - n.red.), ca faptele penale si, in particular, cele de coruptie, pe care intentioneaza sa le comita, nu vor ramane nesanctionate, chiar daca, deseori, trece un interval de timp mai indelungat de la momentul savarsirii lor si pana la aplicarea pedepselor, perioada de timp de care inculpatii nu sunt, intotdeauna, straini.

In acelasi timp, pedepsele aplicate inculpatilor au menirea de a descuraja finantarea ilegala a partidelor politice si, in particular, a campaniilor electorale, folosirea, fara acoperire legala, a institutiilor publice si a resurselor acestora in beneficiul unor candidati, dar si implicarea ilegala a persoanelor particulare in asemenea activitati", se arata in document.

Judecatorii mai noteaza ca activitatea desfasurata de inculpatii din acest dosar reprezinta, "fara echivoc, un caz de coruptie la cel mai inalt nivel", intrucat era Nastase "unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti, presedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru in functie la acel moment si candidat cotat cu sanse reale la cea mai inalta demnitate a statului roman".

Adrian Nastase s-a impuscat

Totodata, judecatorii sustin ca si cei care ar putea dori candva sa contacteze politicieni pentru a-i ajuta in activitati ilegale se vor gandi de mai multe ori dupa aceasta condamnare.

"In acest context, just s-a apreciat ca pedepsele aplicate au menirea sa-i descurajeze pe toti cei care ar fi tentati sa intre in relatii cu exponenti ai vietii politice sau sa angajeze activitati, dincolo de limitele legii, cu reprezentantii clasei politice, contribuind la realizarea de catre acestia a unor foloase necuvenite.

Orice persoana ar trebui, astfel, sa reflecteze asupra riscurilor pe care si le asuma prin procurarea unor beneficii oamenilor care detin temporar functii publice sau politice importante, in sensul de a cantari daca sunt dispusi sa plateasca cu propria libertate atunci cand se lasa angrenati in activitati ilicite in favoarea acestora", se mai arata in motivarea ICCJ.

Mai mult decat o simpla finantare ilegala a campaniei electorale

Totodata, instanta arata ca, in acest caz, nu a fost vorba despre o simpla finantare ilegala a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispozitia lui Nastase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decat cele declarate oficial pentru intreaga campanie electorala a acestuia.

"Se constata ca probatoriile administrate in cauza au dovedit, fara echivoc, faptul ca inculpatul Nastase Adrian si-a exercitat influenta si autoritatea ce decurgeau din calitatea de presedinte al PSD, functie detinuta la momentul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 13 din Legea nr. 78/2000, asupra unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice - inculpata Jianu Irina Paula, inspector general in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii si asupra reprezentantilor unor societati comerciale - inculpatii Popovici Marina Ioana, Popovici Bogdan, Vasile Mihail Cristian, in vederea obtinerii de foloase necuvenite constand in suportarea contravalorii unor materiale de propaganda electorala, in timpul campaniei sale prezidentiale din anul 2004", se mai arata in motivare.

5 luni de la episodul candamnarii si cel al sinuciderii

In urma cu cinci luni, pe 20 iunie, Adrian Nastase devenea primul premier post-decembrist condamnat la inchisoare cu executare.

El era acuzat in dosarul "Trofeul calitatii" in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD. Decizia era definitiva si trebuia ca Nastase sa se prezinte in arest in cel mult 24 de ore.

Termenul nu a fost, insa, respectat, fostul premier facand mai intai un ocol de cateva zile pe la Spitalul Floreasca, dupa o tentativa de suicid ce a nascut numeroase controverse.

Intre timp Nastase pare sa se fi acomodat cu celula sa, este foarte activ pe Internet, ba chiar a publicat si o carte "Exercitii de libertate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastase motivare inchisoare, #Nastase judecatori motivare, #Nastase motivare instanta , #inchisoare