Nastase despre super-imunitate: "Scris de mana in penitenciarul Jilava"

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 22:30
4518 citiri
Nastase despre super-imunitate: "Scris de mana in penitenciarul Jilava"
Foto: Digi24

Fostul premier Adrian Nastase, inchis pentru fapte de coruptie, posteaza pe blogul personal un comentariu despre super-imunitatea parlamentarilor, pe care il incheie cu o precizare inedita: "Scris de mana in penitenciarul Jilava".

"In 2003, cand a fost revizuita Constitutia - sub 'guvernarea Nastase' - a fost eliminata super-imunitatea parlamentarilor, in sensul ca ei pot fi urmariti penal si pot fi trimisi in instanta. Singura super-imunitate care a ramas este cea a presedintelui Republicii - cea de care se bucura Traian Basescu, el neputand fi urmarit penal pe perioada mandatului sau", se arata in postarea aparuta pe blogul lui Adrian Nastase.

Adrian Nastase se lanseaza apoi in diverse consideratii generale in legatura cu imunitatea de care se bucura senatorii si deputatii romani, dand exemple din Constitutia de la 1866, din cea din 1923, dar si din cea din 1938, din care citeaza paragrafe intregi.

"Chiar si in perioada comunista a fost preluata aceasta forma de protectie a deputatilor: 'Niciun deputat nu poate fi retinut, arestat sau urmarit, fara autorizarea MAN... pentru orice fapte penale, afara de cazurile de flagrant delict' (art. 54, Constitutia din 1949). Iar in Constitutia din 1965 se preciza: 'Niciun deputat al MAN nu poate fi retinut, arestat sau trimis in judecata fara incuviintarea prealabila a MAN in timpul sesiunii iar intre sesiuni, a Consiliului de Stat. Numai in caz de infractiune flagranta, deputatul poate fi retinut fara aceasta incuviintare". (art. 61, Constitutia din 1965).

Daca veti cerceta Constitutiile celorlalte tari europene (nu am vazut constitutia din Belarus!), veti vedea ca peste tot exista astfel de prevederi", se mai arata in postarea respectiva.

Adrian Nastase subliniaza faptul ca "ideea esentiala a fost aceea de a elimina temerea ca, in cazul unor opinii contrare puterii, reprezentantilor opozitiei li se pot inscena dosare penale si pot fi retinuti (arestati) in timpul unor voturi importante din parlament", si precizeaza explicit ca "astfel de abuzuri au avut loc, la noi, in parlamentul interbelic".

"Parlamentul are rolul constitutional de a cenzura solicitarile parchetului"

Fostul deputat PSD mai aduce un argument cel putin surprinzator, pentru vremurile actuale, in care Romania este membru al Uniunii Europene si al NATO.

"Sa presupunem ca in timpul guvernarii Boc, lipseau 3 voturi in parlament la o motiune de cenzura. Fara protectia din Constitutie, teoretic, puteau fi retinuti 4 parlamentari din opozitie, in timpul votului (pe motive inventate) si apoi erau eliberati. Aceste masuri au rostul, deci, de a proteja exprimarea, fara teama, a opiniilor si a voturilor, in special pentru membrii opozitiei", sustine Adrian Nastase.

Fostul premier mai afirma ca nu are un interes personal in acest caz, pentru ca nu mai este parlamentar, si critica modul "demagocic" in care unii vorbesc acum despre consolidarea unei aparente super-imunitati a parlamentarilor.

"Este clar ca parlamentul nu este un birou de inregistrat acte de la parchet. El are rolul Constitutional de a cenzura solicitarea din partea parchetului si de a stabili daca nu cumva cererea espectiva reprezinta un abuz sau are motivatii politice. Este sarcina parchetului sa convinga parlamentarii ca nu este vorba de asa ceva. Asa ca el (parchetul) decide ce argumente (probe) trimite la Parlament", se mai arata in postarea respectiva, care se incheie cu o precizare pusa intre paranteze "(scris de mana in penitenciarul Jilava)".

Este posibil ca aceasta subliniere sa aiba legatura cu faptul ca Adrian Nastase cere instantei eliberarea conditionata si au fost multe semne de intrebare legate de usurinta cu care el are acces la Internet, data fiind frecventa cu care posteaza pe blogul personal.

O situatie similara s-a inregistrat in cazul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, care a primit avizul necesar pentru eliberarea conditionata, dar a ramas in spatele gratiilor dupa ce procurorii au dovedit ca acesta avea peste 3.000 de convorbiri pe telefonul mobil, ceea ce este nepermis de lege.

Vintu ramane in inchisoare pentru ca a folosit prea mult telefonul mobil

C.B.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Adrian Nastase super imunitate, #Nastase scris mana inchisoare, #Nastase postare blog , #inchisoare