Nastase: Banuiesc ca CSM va lauda mitingul de la Sf. Gheorghe

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 22:59
4721 citiri
Nastase: Banuiesc ca CSM va lauda mitingul de la Sf. Gheorghe

Adrian Nastase afirma, intr-o postare pe blog, ca a urmarit "cu o oarecare surprindere" mitingul maghiarilor de la Sf.Gheorghe impotriva unei decizii judecatoresti, afirmand in mod ironic ca banuieste ca "CSM va lauda aceasta actiune" si nu o va considera o forma de presiune asupra judecatorilor.

"Ieri, am urmarit, cu o oarecare surprindere - recunosc - mitingul de la Sfantu-Gheorghe, la care au participat aproximativ 20.000 de maghiari, miting convocat de conducerea partidelor maghiare pentru a protesta impotriva unei hotarari a justitiei referitoare la revendicarea unei cladiri si condamnarea, in prima instanta, a unor functionari maghiari din Romania", scrie Nastase pe blog.

Zeci de mii de maghiari in strada, la Sfantu Gheorghe - Ce au cerut protestatarii (Video)

"Banuiesc ca CSM va lauda aceasta actiune publica, coordonata politic, si ca nu o va considera o forma de presiune asupra judecatorilor", afirma el.

De asemenea, fostul premier mai spune ca spera "ca in viitorul Raport MCV al Comisiei Europene vom gasi o mentiune pozitiva in ceea ce priveste aceasta manifestare, alaturi de cea de solidaritate cu presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu".

"In ceea ce ma priveste, tinand seama de faptul ca am fost condamnat ca presedinte de partid pentru campania electorala din 2004, ma bucur ca nu eram presedinte al UDMR - pentru ca - imi inchipui - pentru o astfel de condamnare ar fi iesit in strada nu 20.000, ci 300.000 de maghiari (mai multi decat la referendum!) PSD - iata, spre lauda lui - stie sa respecte independenta justitiei", conchide acesta.

Si premierul Victor Ponta a afirmat, la inceputul sedintei de Guvern de sambata, ca e convins ca CSM va fi "la fel de vigilent" cu manifestatia publica de la Sfantu Gheorghe si va sesiza inspectia judiciara, asa cum a facut cu Guvernul.

"Sunt convins ca vigilentul CSM, atat de vigilent cu noi, va fi la fel de vigilent cand exista o manifestatie publica impotriva unei decizii judecatoresti si va sesiza Inspectia Judiciara", a afirmat primul ministru.

Peste 25.000 de maghiari au participat, sambata, la Sfantu Gheorghe, la protestul la organizat fata de sentinta in cazul retrocedarii Colegiului "Szekely Miko" din municipiu. La actiune, denumita "Ziua Dreptatii", au participat maghiari din toata Transilvania si sute de preoti ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania.

Protestul fata de sentinta data de Judecatoria Buzau in cazul retrocedarii cladirii Liceului Teoretic "Szekely Miko" a fost organizat de Bisericile istorice maghiare din Romania si Uniunea Democrata Maghiara din Romania.

Potrivit UDMR, scopul manifestatiei nu este incercarea de a pune presiune asupra justitiei, ci de a protesta fata de nedreptate si de a atrage atentia asupra faptului ca aceasta decizie poate fi un precedent periculos care poate duce la renationalizarea oricarui imobil restituit legal cultelor religioase.

In luna iunie, Judecatoria Buzau i-a condamnat la cate trei ani inchisoare pe fostul secretar de stat Marko Attila si pe Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, iar Clim Silviu, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

In cursul anului 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG nr. 83/1999.

Potrivit DNA, cei trei au intocmit, la data de 14 mai 2002, o nota de constatare "in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Adrian Nastase protest maghiari, #CSM protest Sfantul Gheorghe , #inchisoare