Avocatul lui Nastase spera sa ii dea cadou de ziua lui achitarea

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 19:39
2330 citiri
Avocatul lui Nastase spera sa ii dea cadou de ziua lui achitarea
Foto: Arhiva Ziare.com

Avocatii lui Adrian Nastase au cerut miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), casarea deciziei de condamnare a fostului premier si au spus ca spera ca acesta, care va implini 62 de ani in 22 iunie, sa primeasca in dar, de ziua lui, achitarea in dosarul Trofeul Calitatii.

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) dezbate, miercuri, contestatiile procurorului DNA si ale inculpatilor din dosarul Trofeul Calitatii, in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

La termenul de miercuri al procesului, procurorul DNA a cerut celor cinci magistrati majorarea pedepsei stabilite in cazul lui Nastase, aratand ca doar asa s-ar putea atinge scopul educativ al pedepsei.

In pledoariile lor, aparatorii lui Nastase au sanctionat in termeni duri comportamentul "nefiresc" al presedintelui completului de trei judecatori de la ICCJ care a judecat in fond acest dosar, respectiv judecatorul Ionut Matei.

Procurorul DNA cere majorarea pedepsei lui Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii"

Avocatii au aratat ca acesta "a aplicat corectii corporale" unora dintre inculpatii din dosar, dand-o ca exemplu pe Irina Paula Jianu, in cazul careia, la unul din termenele de judecata, magistratul ar fi dispus ca aceasta sa stea in picioare pe parcursul audierilor, pe motiv ca nu i-ar fi convenit ca inculpata zambea in sala de judecata. Avocatii au aratat ca atitudinea ostila a magistratului ar conduce lesne la ideea ca acesta a avut o convingere deja formata inainte de a se pronunta in acest dosar.

Totodata, avocatii apararii lui Nastase au aratat ca nu trebuie scapata nicidecum din vedere situatia judecatoarei Ioana Bogdan, o alta membra a completului de judecata care a decis condamnarea lui Nastase.

Despre Ioana Bogdan, apararea lui Nastase a sustinut ca aceasta nu ar avea calitatea deplina de judecator si nu ar detine calitatea inamovibilitatii unui magistrat, pe motiv ca pe numele ei nu ar exista un decret de numire in functia de judecator semnat de catre presedintele Romaniei, asa cum prevede Constitutia Romaniei.

Concret, avocatii au aratat ca in cazul judecatoarei Bogdan, chiar si dupa schimbarea legilor, presedintele Romaniei trebuia sa emita un decret de numire in functia de judecator, pentru ca statutul acesta sa intre in acord cu normele constitutionale. Avocatii au aratat, in final, ca pe numele acesteia nu exista emis un astfel de document.

Pentru aceste motive, avocatii au aratat ca exista indeplinit un caz de casare prevazut de procedura penala. Ei au cerut, astfel, casarea sentintei de condamnare a clientului lor si trimiterea dosarului, pentru rejudecare, la instanta de fond.

Adrian Nastase ar putea fi achitat, chiar de ziua sa

In sala de judecata, unul dintre avocatii lui Adrian Nastase, Viorel Ros, le-a spus judecatorilor ca 22 iunie este ziua clientului sau si ca spera ca justitia romana sa-si faca treaba si sa-i ofere cadou acestuia o decizie de achitare.

Avocatul Ros a amintit ca in 22 iunie Nastase va implini 62 de ani.

In continuare, instanta suprema a suspendat pentru o ora judecarea recursurilor, urmand ca, dupa ora 16:00, aparatorii lui Nastase si a celorlalti inculpati sa continue prezentarea pledoariilor finale.

In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre un complet de trei judecatori al instantei supreme, in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitiva, fiind contestata la completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastase achitare zi nastere, #Adrian Nastase achitare cadou, #Adrian Nastase proces Trofeul Calitatii, #Adrian Nastase proces achitare , #proces