Dosarul Zambaccian, amanat pana la toamna. Ce ar face Nastase daca ar fi judecator (Video)

Luni, 03 Iunie 2013, ora 15:09
2807 citiri
Dosarul Zambaccian, amanat pana la toamna. Ce ar face Nastase daca ar fi judecator (Video)
Foto: Romania TV

Judecarea recursului in dosarul Zambaccian a fost amanata pentru data de 9 septembrie, conform unei decizii de luni a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme care judeca recursurile din dosarul Zambaccian a decis amanarea dupa ce a stabilit ce probe vor fi discutate la termenul urmator, cand vor fi reaudiati toti inculpatii.

Concret, instanta a luat act de faptul ca sotii Adrian si Dana Nastase, precum si fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Irina Paula Jianu, doresc sa dea declaratii amanuntite in faza recursului. Judecatorii au admis, de asemenea, reaudierea martorei Smaranda Corbeanu, in legatura cu fapta de santaj.

Instanta a mai dispus, din oficiu, reaudierea martorei Cristina Popa si a fostului consul al Romaniei in China Ioan Paun, aratand ca se impune acest lucru la recurs.

La iesirea din instanta, Adrian Nastase a afirmat ca, daca ar fi judecator, s-ar achita.

Dosarul Zambaccian: Procesul a fost reluat

Fostul premier s-a declarat increzator in ceea ce priveste termenul din toamna, afirmand ca spera ca probele pe care le vor aduce avocatii sai sa ii convinga pe judecatori ca achitarea sa este cea mai buna solutie.

"Daca as fi judecator, as respinge recursul procurorilor. Sper ca probele, dar si argumentele pe care le vor aduce avocatii mei in toamna sa convinga judecatorii ca achitarea este solutia cea mai potrivita", a declarat Nastase.

In ceea ce priveste prezenta celor doi fii ai sai la proces, Adrian Nastase a tinut sa explice ca "nu noi am vrut, ei au vrut sa fie alaturi de noi. Si cred ca ar fi fost din partea noastra un gest neintelept sa nu ii lasam sa participe, mai ales ca si ei trebuie sa vada si sa inteleaga unele chestiuni pe care noi le povestim uneori".

Fostul prim-ministru a mai spus ca nicio fapta a sa nu se prescrie, potrivit regulilor DNA, el aratand, in acest context, ca inclusiv cadrul legal a fost modificat.

Nastase a cerut de doua ori recuzarea judecatoarei Ioana Bogdan

Avocatii familiei Nastase au depus doua cereri de recuzare a judecatoarei Ioana Bogdan, procesul fiind astfel suspendat de doua ori, in cursul zilei de luni. Avocatul Liviu Popescu a contestat legalitatea actelor prin care aceasta a fost numita judecator. Legea le permite avocatilor sa depuna oricate cereri considera necesar.

Ioana Bogdan nu ar fi trebuit sa faca parte din completul care judeca recursul procurorilor in dosarul Zambaccian, potrivit avocatilor, pentru ca ar fi fost consilier al lui Daniel Morar, fostul sef al DNA si, in plus, s-a pronuntat anterior in dosarul "Trofeul calitatii", in judecarea fondului cauzei.

La iesirea din sala de judecata, Adrian Nastase a declarat ca, desi s-a decis ca judecatoarea Ioana Bogdan sa nu fie recuzata, este multumit ca doi din cinci judecatori au fost de parere ca aceasta nu trebuie sa faca parte din completul de judecata.

"Astazi am avut posibilitatea sa participam la dezbaterea unei cereri de recuzare a unui judecator si rezultatul deliberarii 3 la 2, cu doua opinii care au fost in sensul cererii de recuzare, arata ca argumentele noastre erau serioase, solide si au fost luate in considerare. Cred ca dezbaterile de astazi au fost foarte utile", a declarat Adrian Nastase.

Acesta a cerut si in ianuarie 2011 recuzarea in completul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul "Matusa Tamara" a judecatoarei Ioana Bogdan, insa instanta suprema a respins aceasta solicitare ca fiind neintemeiata.

Adrian Nastase, din nou in instanta - Dosarul Zambaccian la un nou termen

Dosarul Zambaccian este al treilea dosar de coruptie pentru care Adrian Nastase a fost trimis in judecata de procurorii DNA. Acestia l-au acuzat pe fostul premier ca a primit 630.000 de euro mita de la Irina Jianu, pentru a o mentine pe aceasta in functia de inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Fostul premier a fost trimis in judecata pe 5 mai 2010 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care este acuzat de luare de mita privind bunurile din China, asa-numitul dosar "Zambaccian I". Irina Jianu este invinuita de complicitate la dare de mita.

Pe 30 martie 2012, completul Curtii Supreme l-a condamnat pe Adrian Nastase la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, decizie la care procurorii au facut recurs. Totodata, Nastase a fost achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Dosarul Zambaccian: Nastase suspenda a doua oara procesul - vezi cum (Video)

Si Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, ulterior fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Luni, 3 iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie urma sa judece recursul DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#dosar Zambaccian amanat, #Nastase Zambaccian amanare, #Nastase recuzare judecatoare, #dosar Zambaccian septembrie , #proces