Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: De gat cu Adrian Nastase

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 19:21
16174 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu-Pippidi: De gat cu Adrian Nastase
Foto: Arhiva

Intelege cineva de ce sfarsitul, trist cum e, al carierei publice a lui Adrian Nastase e insusit ca un episod colectiv de catre noua Putere din Romania?

De la ridicarea imunitatii parlamentare a lui Nastase si declinarea de catre Curtea Constitutionala a statutului sau special, pe scurt, de cand cazul sau a fost tratat ca al oricarui om, pe baza de dovezi, era limpede care va fi sfarsitul.

Dupa caderea lui MRU de la guvernare, cand voci destul de autorizate isi exprimau spaima ca noua Putere va interveni in justitie ca sa il salveze, eu am declarat net la RFI ca Nastase va fi condamnat in dosar, ca e exclus ca niste judecatori ai Curtii Supreme sa intoarca o sentinta pe fond data de colegii lor, si iata ca un complet condus chiar de presedinta ICCJ a facut gestul corect.

A contribuit enorm si monitorizarea presei asupra dosarului, ca astfel a fost identificata interventia lui Balaban Grajdan si decizia ulterioara a lui Victor Ponta ca inspectoratul de stat sa revina la pozitia sa dinainte de interventia lui Nastase.

Imi pare bine ca increderea mea in justitie a fost confirmata, la fel parerile mele despre reforma constitutionala si procesul gradual de reforma a unei justitii complet autonome politic - ia imaginati-va putin ca treceau deja propunerile constitutionale Macovei-Basescu si dadeam practic mecanismele de supervizat justitia iarasi pe mana Puterii, cine profita de pe urma lor?

Noi trebuie sa protejam independenta justitiei de amestecul politic, nu sa intervenim politic sa ajutam justitia sa progreseze, nici macar in numele luptei anticoruptie.

Ea a progresat deja, dovada sentintele in lant. Dl. Sova numai nu plangea saptamana trecuta ca procuratura s-a schimbat radical in ultimii ani fata de ce a fost. Asa e.

Se numeste reforma si e meritul Monicai Macovei, care nu are doctorat, si al Codrutei Kovesi, care are unul contestat. Dar mi se pare ca nu i se poate contesta Codrutei efortul de a reforma procuratura, oricate mai sunt inca de facut.

Iar daca eu nu am scris nimic despre Nastase aici in ultimul an este ca nu obisnuiesc sa dau in cineva care e la pamant deja, mai ales cand stim, si eu, si el, ce mult am contribuit la asta. Il compatimesc sincer pe Nastase si gasesc de un enorm prost gust manifestari ca ale lui Mihai Neamtu, care se duce la procesul lui Nastase, la a carui cadere nu a avut nici o contributie, cu bannerul de partid, in speranta ca pica vreun vot.

Dar am putea pune punct aici episodului Adrian Nastase, care trebuie incheiat odata si sigilat? Care e motivul pentru care oameni politici tineri, ca Ponta si Antonescu, se afiliaza si mai adanc cu Nastase, desi nu a fost condamnat politic? Din recunostinta?

Ce ii datoreaza Ponta lui Nastase, poate un doctorat care a devenit o enorma vulnerabilitate, poate includerea in cercul complicitatilor de varf, asta e o datorie de recunostinta? Ca Ponta are aerul unui baiat tocilar, razbea el in viata si fara asemenea proptele si fara porecla de micul Titulescu.

Ca si la Mihai Razvan Ungureanu, pe care il cunosc mai bine, e de speriat cum asemenea baieti straluciti erau atrasi in cercul complicitatilor, de ambitia parintilor, profesorilor si finalmente si a lor si marcati pe toata viata.

Ce are Antonescu cu Nastase? Ca nu pot sa cred ca el crede ca Basescu si numai Basescu i-a facut-o. L-am auzit spunand ca vor fi propusi procurori noi la DNA si Parchet, unde expira mandatul procurorilor vechi, nu ca sa protejeze noua Putere (precizare binevenita), ci ca sa inceteze protectia celei vechi.

Nu e insa dovedit ca aceasta exista: pe langa multii arestati din PDL, cercul se strangea de mai multa vreme in jurul lui Sorin Blejnar, de catre DNA, iar in ce o priveste pe Elena Udrea cand am cerut tuturor sa imi trimita duplicate ale plangerilor contra ei la Parchet nu am primit nimic. Sigur, ramane gala Bute, si alte asemenea, dar la noi Parchetul inca nu a trimis in judecata pe nimeni pur si simplu pentru malgestiune.

I-am tot scris onor domnului Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, sa ii atrag atentia sa incepem cu investigatia de ce pasajul Basarab a costat de 20 de ori mai mult decat era indicat in studiul de fezabilitate. Si ca veni vorba de dl. Vacaroiu, salvat numai de imunitate de vechile lui anchete pentru a fi fost consilier la SOV si a fi profitat de pe urma embargoului, si caruia i-am poprit salariul la Senat acum vreo patru ani, de ce e el revendicat ca un om de valoare de liberali tineri ca Adrian Cioroianu?

Se poate sa ignori halul in care a lasat finantele in 1996 si profitul lui din conflict de interese? De ce trebuie ca in numele unei aliante din anul 2012 sa rescriem trecutul, mai ales partile lui foarte rusinoase, in loc sa ne lepadam de el? Ponta nu poate fi de partea cui a chemat minerii, ca el zice ca era cu noi in Piata Universitatii.

Cioroianu nu poate fi cu Vacaroiu, sunt, sau ar trebui sa fie, din ere geologice diferite. Crin Antonescu, un baiat de al nostru, pe care il tin minte cu plete la Alianta Civica acum douazeci de ani, vrea sa fie presedinte, nu o sa ajunga daca figura lui tutelara ramane Adrian Nastase, iar sfatuitorul principal Dan Voiculescu.

Si de ce sunt astea figurile tutelare, cand trecutul lui nu e cu ei, ca are nevoie de ei azi? La ce? Atentie, ca nu va tine mania contra lui Basescu la nesfarsit, lumea detesta pe toti cei care au fost la guvernare si nu are o parere mai buna despre Vacaroiu sau Nastase doar pentru ca au fost mai demult. Priviti spre viitor, nu spre trecut!

Ca atare, ce ar fi sa nu va mai tineti voi de gat cu Adrian Nastase, oricat v-ar parea rau de el zilele astea. Zona e periculoasa din toate punctele de vedere.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Adrian Nastase dosare, #Adrian Nastase sinucidere, #Adrian Nastase Alina Mungiu Pippidi , #proces