Procesul "Trofeul Calitatii" se reia pe 6 iunie

Joi, 31 Mai 2012, ora 08:06
2746 citiri
Procesul "Trofeul Calitatii" se reia pe 6 iunie
Foto: Ziare.com

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru 6 iunie urmatorul termen in dosarul "Trofeul Calitatii", dupa ce miercuri instanta i-a audiat pe cei cinci inculpati.

Pe parcursul a mai bine de 12 ore, fostul premier Adrian Nastase, Irina Jianu, Vasile Cristian Mihai, sotii Bogdan si Marina Popovici au dat declaratii complete in dosar.

Adrian Nastase a fost primul care a fost audiat de instanta. Fostul premier si-a sustinut nevinovatia, reiterand ca dosarul intocmit de Directia Nationala Anticoruptie a fost o actiune politica, dovada fiind ca instanta de fond a audiat 767 de martori ai acuzarii si doar cinci ai apararii.

Nastase a aratat ca impotriva sa nu exista nicio proba care sa il incrimineze, iar unica lui implicare in evenimentul "Trofeul Calitatii" a fost participarea la finalul manifestarii, cand a inmanat unul dintre premii.

La finalul declaratiei, Nastase a fost intrebat de procurorul de sedinta daca il cunoaste pe Constantin Grajdan, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, si daca s-a intalnit cu el pe parcursul desfasurarii procesului "Trofeul Calitatii".

Adrian Nastase a explicat ca il cunoaste pe Grajdan de aproximativ doi ani, deoarece acesta este membru al Departamentelor din cadrul Consiliului National al PSD si participa in fiecare joi la sedintele acestor departamente.

El a adaugat ca a discutat cu Grajdan despre modul de construire a noilor institutii si structurile de conducere, insa nu au vorbit nimic legat de procesul "Trofeul Calitatii".

DNA: Grajdan l-a sunat pe Nastase la ora 5, inainte de a retrage ISC din proces

Procurorul de sedinta l-a mai intrebat pe Adrian Nastase daca a avut o convorbire telefonica cu Grajdan, la ora 5:00, in 22 mai, ziua in care Grajdan a depus in instanta o cerere privind retragerea ISC ca parte civila din proces.

Intrebarea a fost respinsa de instanta, dupa ce avocatii s-au opus, pe motiv ca actiunea lui Constantin Grajdan este cercetata de DNA si nu face obiectul acestui proces.

Pe holurile instantei supreme, Nastase le-a spus jurnalistilor ca nu a discutat la ora 5 dimineata cu fostul sef al ISC si ca totul este o "diversiune" pusa la cale de DNA.

La audieri a urmat Irina Jianu, fostul inspector general al Inspectoratului de Stat in Constructii. Ea a spus in sala de judecata ca a fost numita in fruntea ISC la insistenta lui Miron Mitrea, iar Adrian Nastase nu a avut nicio implicare in aceasta desemnare.

Grajdan: Prejudiciul in "Trofeul Calitatii" e zero, la fel ca efectul actiunii mele

Un alt inculpat din dosar, Vasile Cristian, le-a spus judecatorilor ca declaratiile martorilor adusi de DNA sunt mincinoase, iar procurorii au facut presiuni asupra lui in timpul desfasurarii anchetei.

Dupa audierea inculpatilor, Corneliu Liviu Popescu, unul din avocatii lui Adrian Nastase, a recuzat completul de judecata, fiind nemultumit ca la un termen anterior al procesului a fost amendat cu 2.000 de lei.

Cererea avocatului a fost respinsa, iar completul de cinci judecatori a decis sa reia dezbaterile pe 6 iunie, avand in vedere ca procesul se desfasura de aproape 12 ore.

DNA l-a trimis in judecata pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Nastase, sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de "influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii" cu scopul strangerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, la care urma sa participe.

In ianuarie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#proces Trofeul Calitatii iunie, #Nastase Trofeul Calitatii iunie, #Nastase proces Trofeul Calitatii , #proces