Adrian Nastase, candidat la presedintie?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 27 Iunie 2008, ora 19:23
5498 citiri
Adrian Nastase, candidat la presedintie?

Vi-l amintiti in 2005? Prin februarie, sub o burnita insistenta, intr-o dimineata mohorata, pentru prima data convocat ca invinuit la DNA? Va mai amintiti fata crispata de sub borurile largi ale palariei?

Va mai amintiti darele lungi de sange lasate la plecarea de la sedinta de mazilire de la hotel Confort, sange siroind din ranile provocate de cutitele infipte adanc de fostii sai prieteni din partid?

Va puteti imagina disperarea care l-a impins, se pare, la usa principalului sau dusman pentru a-l implora sa ia DNA-ul de pe el?

Pe vremea cand curgeau fluviu transmisiile in direct de pe strada Zambaccian unde procurorii ii scotoceau prin casa, pe vremea cand nimeni din partid nu-i prea raspundea la telefon, cand Miron Mitrea se imprietenea cu procurorii cu pretul unor povesti interesante despre el, cand d-na Dana se ascundea prin spitale de interogatorii, pe vremea cand toti il considerau terminat, v-ati fi imaginat ca din gura lui Adrian Nastase se vor mai mai auzi vreodata vorbele: "Vreau sa candidez la presedintie in masura in care colegii mei din PSD considera in continuare ca sunt un candidat potrivit"?.

Nu m-am schimbat din 2004 si pana astazi. Sunt acelasi om politic, am aceeasi viziune despre dezvoltarea Romaniei, despre lucrurile de care este nevoie pentru ca tot mai multi romani sa poata trai linistiti si in siguranta aici. Am, evident, mai multe cicatrici decat acum patru ani, dar vazand ce s-a intamplat in acest mandat prezidential convingerile mi s-au consolidat.

Si am vorbit cu foarte multi romani din aproape toate judetele, care m-au ajutat sa-mi confirm anumite idei si sa identific si altele".

Ei bine, ele au fost rostite. Teoretic are dreptul, dar moral? A fost insa intre timp Adrian Nastase achitat in urma unui proces care sa clarifice fara echivoc acuzatiile de coruptie la adresa lui? Nici gand.

S-a ajuns la achitare pentru ca procurorii si-au retras acuzatiile rusinati de erorile facute? Nici gand.

Procesul este blocat, iar acuzatiile inca in aer pentru ca Adrian Nastase s-a sustras pana acum justiei. Ultimul episod din aceasta cursa spectaculoasa s-a consumat chiar saptamana aceasta cand, dupa ce si-a tanguit nevinovatia de la tribuna Parlamentului, colegii sai i-au facut cadou un nou rusinos ragaz .

Ce convingeri i s-or fi consolidat d-lui Nastase, ma intreb? Sigur doua: ca parlamentarii sunt deasupra legii si ca viata fara Ion Iliescu e pustiu, doar renasterea sa ascensiunea spectaculoasa catre al doilea scaun din partid a fost binecuvantata si sustinuta de patriarhul PSD, dupa ce fiul risipitor s-a reasezat cuminte de-a dreapta sa.

Prabusirea in trecut

Nu cred ca Adrian Nastase l-ar putea invinge pe Traian Basescu. Nu are suficienta charisma pentru asta, e prea teapan in raport cu poporul, este prea arogant, iar dosarele sale cronic nesolutionate vor fi, totusi, pietre prea grele de piciorul unui prezidentiabil.

Nu cred nici macar ca Adrian Nastase va ajunge sa candideze. Are un rival foarte puternic care ar putea fi primit inapoi in PSD cu paine si sare pentru a fi aruncat de la primaria Capitalei drept in drumul Cotrocenilor, cu mult mai multe sanse decat fostul premier.

Pus sa aleaga intre cei doi copii ai sai, Adrian Nastase si Sorin Oprescu, adevaratul lider PSD, Ion Iliescu, va alege probabil candidatura doctorului, aflat acum in sondajele de opinie la doar 5 procente in urma lui Traian Basescu.

Deocamdata Mircea Geoana se arata favorabil ideii lui Nastase, insa consecventa presedintelui PSD este deja subiect de banc prost. Sa nu anticipam, dar ar fi interesanta o confruntare Oprescu- Nastase pentru candidatura la presedintie pe modelul celei din PSD dinainte de locale, pentru primaria Capitala. Sau tocmai asta sa fie scenariul care se intrevede? Ma indoiesc totusi ca Adrian Nastase ar accepta rolul iepurelui.

Nu stiu daca Adrian Nastase ar fi un presedinte bun sau rau. Poate ca s-ar dovedi genial. Problema nu este insa asta. Problema e ca un om care fuge de justitie de-i sfaraie calcaiele, invocand tot felul de chichite juridice si ascunzandu-se in spatele unei imunitati nerusinat extinse, are indrazneala sa-si anunte intentia de a candida la cea mai inalta demnitate in stat.

Este o nemasurata aroganta sfidatoare care confirma ca, dintr-un punct de vedere cel putin, Adrian Nastase nu minte - este intr-adevar acelasi om politic.

Dupa cum nu s-a schimbat nici partidul sau in care acum se impart functii ministeriale pe criterii care nu au nicio legatura cu competenta.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#PSD, #Cotroceni, #Adrian Nastase, #candidat presedintie , #PSD