Nastase: Romania ar fi aratat altfel daca as fi fost presedinte - Interviu video (II)

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 18:31
7728 citiri
Nastase: Romania ar fi aratat altfel daca as fi fost presedinte - Interviu video (II)
Foto: Ziare.com

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre cel mai mare rau pe care l-a facut Traian Basescu si PDL Romaniei si despre regretul ca in 2004 "destinul n-a facut sa se intalneasca cu suficient de multi romani" ca sa fie ales presedintele Romaniei, aratandu-se convins ca tara noastra ar fi aratat altfel daca ar fi castigat prezidentialele.

Partidul lui Dan Diaconescu este, in opinia liderului social-democrat, un "rezervor" care va aduna voturile antisistem, iar Noua Republica este doar "un breloc al intelectualilor".

Fostul premier crede ca pentru Romania acesti sapte ani, de cand e Traian Basescu presedinte, inseamna o paranteza de istorie, iar "amestecul lui brutal, in ceea ce a insemnat viata politica romaneasca, lupta lui cu adversarii politici pe care a vrut sa ii darame cu orice pret, i-a subrezit propria putere si i-a distrus relatiile cu aproape toata lumea".

Urmareste mai jos partea a doua a interviului acordat Ziare.com de Adrian Nastase:

Care este cel mai mare rau pe care l-au facut PDL si Basescu Romaniei?

Inevitabil sunt subiectiv pe aceasta tema asa cum banuiti, dar imi asum lucrul asta si poate ca, chiar asa, aceasta privire subiectiva, poate sa sublinieze faptul ca PDL, si mai ales Traian Basescu, nu au fost in stare sa duca mai departe niste proiecte care nu in mod necesar pot fi finalizate in cadrul unui singur ciclu electoral.

Noi reusisem sa facem destul de multe lucruri interesante, utile in perioada 2000 - 2004, dar imi aduc aminte cand incheiasem negocierile cu Uniunea Europeana, in 2004, unul dintre primele lucruri pe care le-a spus Traian Basescu a fost: renegociem toate cele 30 si ceva de capitole cu UE. Absolut delirant, a vrut sa rescrie absolut totul. In ianuarie 2005 a spus: realegem presedintii celor doua Camere pentru ca trebuie ca toti liderii politici sa aiba o singura culoare: oranj.

Incapacitatea de a intelege ca nu avem cu totii o singura culoare, incapacitatea de a intelege ca nu putem sa avem toti o singura idee si nu acceptam un stapan. El si-a gasit pe cei carora le place sa traiasca intr-un fel de sclavie politica si care functioneaza pe baza de telecomanda, joystick, de la Cotroceni, dar lucrul asta a creat foarte multe probleme.

Am vazut si acum o reactie a lui Cezar Preda in legatura cu implantul facut in PDL: Monica Macovei, cu Baconschi, cu Voinescu, iar asta ne arata ca de fapt acest amestec al lui brutal, in ceea ce a insemnat viata politica romaneasca, lupta lui cu adversarii politici pe care a vrut sa ii darame cu orice pret, i-a subrezit propria putere si i-a distrus relatiile cu aproape toata lumea.

Sigur ca unii inca il folosesc pentru anumite proiecte legate de interesele lor si lucrul asta este firesc, e cinic ce spun, dar asa se intampla. Cred insa ca pentru Romania acesti sapte ani inseamna o paranteza de istorie, o perioada in care tara nu a evoluat, nu a beneficiat de ceea ce sacrificiile anterioare ar fi trebuit sa aduca. Adica avantajele intrarii in Uniunea Europeana, avantajele intrarii in clubul tarilor care contau. Am ramas in continuare sa stam la colt.

De exemplu, nu intram in Spatiul Schengen din cauza lipsei de incredere in conduita autoritatilor, nu poti sa negociezi cu o tara care are o politie nationala si pe urma descoperi ca politia de ordine publica si cea rutiera trec la nivelul primariilor, stiind foarte bine ca in felul aceasta se va politiza in functiile de culoare primarilor. Toate aceste lucruri au dus la o izolare extrema a Romaniei, pe care o resimtim, si aceasta se simte si in ceea ce priveste investitiile straine, care au scazut anul acesta cu 50% in comparatie cu 2010, ne arata lipsa de interes lipsa de interes fata de predictibilitatea spatiului economic si politic romanesc.

Raul pe care l-a facut Traian Basescu: pe de o parte pierderea increderii in plan intern si pierderea credibilitatii in plan extern.

Se simte amenintata USL de Partidul Poporului, ii va lua din electorat?

Partidul Poporului este un vector, mai bine spus un rezervor in care acum incearca sa se stranga voturile antisistem. In alte perioade era PRM-ul, a fost pe anumite segmente PUNR-ul, a fost intr-o alta perioada PSM, a fost PNG-ul o vreme, deci exista in societate intre 5 si 15% un potential de voturi antisistem si, in functie de satisfactia sau insatisfactia fata de guvernare, acest procent variaza.

Deci la moda este acum Partidul Poporului. Sigur vom vedea ce inseamna el, nu vreau sa comentez acum mai mult, nici nu cred ca este foarte bine, ei vor trebui sa arate ce vor. Deocamdata am inteles ca fiecare cetatean al Romaniei va obtine dupa alegeri 20.000 de euro si cate un Rolls mai mic asa, in forma de breloc, masina ca atare e mai greu de obtinut, dar intentia este generoasa.

Cum se va ajunge la lucrurile astea e o alta chestiune, e vorba de o mecanica a ceea ce inseamna imaginea, persuasiunea. Oamenii nemultumiti traiesc in vis, traiesc intr-o realitate virtuala si faptul ca se pot exprima intr-un anumit fel si pot spera intr-un anumit fel este un alt tip de Alba ca Zapada. Lazaroiu creeaza la nivel concret politic, sigur cu destul de putin succes cred eu, Dan Diaconescu ofera alt tip de poveste.

Deci oamenii cand se uita la televizor, daca se satura sa vada incendiile si accidentele de masina, la un moment dat, trec pe science fiction, ori pe desene, ori pe benzi desenate, depinde, ori Boston Kitten - poate sa fie o formula cu umor negru. Depinde de fiecare ce isi alege din meniul asta public. Asta este foarte grav.

Dar de Miscarea Populara sau Noua Republica? Domnul Iliescu spunea ca seamana cu miscarea lui Hitler, dumneavoastra a ce va seamana?

Nu am urmarit foarte atent ce a spus domnul Iliescu, dar cred ca a vrut sa spuna ca seamana mai curand cu Legiunea Arhanghelului Mihail, pentru a da dimensiunea nationala, pe ideea ca pune accentul pe o anumita forma de revolta fata de institutii, construieste un anumit tip de activism militantist bazat pe cultul credintei, patriotismului si familiei. Este o formula care, sigur, a degenerat, pornita tot intr-o perioada de criza. Insa eu nu cred ca e bine sa facem comparatii, putem sa cautam unele asemanari.

Cred ca e o incercare de a vopsi gardul la PDL. Din cand in cand trebuie vopsit gardul. Era vopsit cu portocaliu, acum se vopseste cu verde, este denumit altfel. In realitate, Lazaroiu ii spune lui Traian Basescu: 'Coane, partidul asta al tau este in faliment! Hai sa incercam sa facem alta poveste, sa mergem la Registrul Comertului sa cautam alta varianta!'. Si la Registrul Comertului inregistreaza acum cu alti actionari si cu alta sigla.

Nu cred ca va reusi pentru ca exista o rezistenta mare in interiorul partidului, cei care au muncit la acest partid si care accepta ca de fapt exista niste cicluri mai bune, mai rele, in viata unui partid, dar sunt oameni care de 20 de ani lucreaza aici si s-au uitat cu o anumita curiozitate la Sebastian Lazaroiu, Monica Macovei care au venit si au primit sinecuri, fie direct in Guvern, fie la Bruxelles, iar lucrurile astea cu creat o anumita nemultumire in interior.

Nu cred in formula aceasta a Miscarii Populare, iar in ceea ce priveste Noua Republica este o formula pe care unii au invatat-o in cursurile lor politice, calatorind prin Franta cu a 15-a - 25 - a Republica. Eu cred ca trebuie sa o luam la lustruit pe aceasta pe care o avem si sa vedem unde a mai ruginit, unde are probleme. Avem o Republica - cum procedam? - asta este chestiunea esentiala.

Treaba asta cu sa ne facem o alta republica, aruncam ligheanul cu tot cu republica actuala si facem alta mi se pare o chestie de copilarie, dar din cand in cand intelectualii coboara din turnul lor de fildes, se uita in jur si nu vad republica - Unde e republica? - Hai sa ne facem o republica mica, tot asa, sub forma de breloc!

Ce proiecte politice are pe viitor Adrian Nastase? Il vom vedea din nou presedintele Camerei Deputatilor din 2012?

Sunt asa de relaxat... Probabil ca va dati seama de lucrul asta. Am foarte multe proiecte pe care le realizez in timpul liber pe care il am la dispozitie: fie la fundatia europeana Titulescu, fie la Facultatea de Drept, unde predau Drept International Public si ma simt foarte bine, scriu carti, mi se intampla lucrul asta. Saptamana asta lansez la "Batalia pentru viitor - sezonul II" si inca trei volume din "Romania dupa Malta", merg in strainatate din cand in cand, ma ocup de diferite reuniuni, merg la Consiliul Europei.

Viata de familie este cea pe care o stiti. Agitata pentru ca cei doi baieti au fiecare viata lor si incercam sa ne pliem la ceea ce isi doresc si ei si nu avem mult timp si ocazii sa stam impreuna, din acest punct de vedere nu am multe lucruri de adaugat. Proiecte in plan politic - sunt extrem de optimist pe ideea ca vom reveni la normalitate, intr-o situatie politica normala nu cred ca am lucruri speciale de facut, cred ca in 20 de ani am muncit intens, cred ca am realizat destul de multe lucruri, sunt multumit de unele dintre aceste rezultate.

Sunt nemultumit ca nu am putut sa continui in 2004 si aici este poate unul dintre regretele mele, imi place sa cred ca Romania ar fi aratat altfel daca as fi fost presedinte. Probabil ca destinul n-a facut sa ma intalnesc cu suficient de multi romani atunci si sa nu putem gandi impreuna viitorul Romaniei, dar sunt increzator ca aceasta paranteza de istorie se va incheia, vom reveni la normalitate si in felul asta, in mod evident, si proiectele mele se vor putea realiza in plan politic, in plan cultural, in plan didactic si in plan personal.

Cum comentati declaratia lui Victor Ponta conform careia "este posibila o coabitare cu Basescu, dar prefer suspendarea lui"?

Anul viitor conform Constitutiei, Traian Basescu, la momentul alegerilor pentru Parlament si la momentul formarii noului Guvern, va fi presedinte. Ne place, nu ne place e vorba de o realitata, ori in conditiile astea avem de hotarat, el are de hotarat, cum va proceda. Eu sper ca vom castiga si vom propune un candidat de premier, Parlamentul va decide. Traian Basescu poate sa procedeze in stilul lui obisnuit: am un prieten care e potrivit, il numeste, il mai duce la Golden Blit sau la un alt restaurant, mai strange niste oameni, mai pune niste baieti de la servicii sa ii caute parlamentari si incearca sa formeze un Guvern si o majoritate parlamentara, e o varianta. Poate sa incerce, dar sa nu reuseasca, daca unitatea noastra parlamentara ramane.

Atunci in fata unei asemena sfidari a votului popular, care in mod evident, creand o majoritate, se si asteapta ca aceasta majoritate sa formeze ea Guvernul si sa stabileasca premierul. Raspunsul la aceasta sfidare ar fi initiativa de suspendare a presedintelui, iar la referendumul care ar urma destituirea lui.

Dar declaratia lui Ion Iliescu conform careia ati fi un premier mai bun la toate decat Victor Ponta cum o comentati?

E un gest de prietenie si de solidaritate. Sigur ca imi face placere cand domnul Iliescu spune lucrurile astea. Am mers impreuna 20 de ani in enorm de multe proiecte, uneori am avut eu probleme, alteori a avut el probleme, de un anumit fel, ma uit si la reactiile in legatura cu Revolutia, cu ce s-a intamplat atunci...unii oameni nemultumiti ca nu au ajuns pe o pozitie dominanta in societate isi consuma inca frustratile in plan public. E uman, nu vreau sa critic, dar incerc sa inteleg.

Iar in legatura cu ce a spus domnul Ion Iliescu, se bazeaza ca ma cunoaste foarte bine si am lucrat in zona, atat de Executiv, stie de cand am lucrat ministru de Externe, presedinte a Camerei Deputatilor si dupa aia premier. Cred ca are mai degraba incredere in experienta mea, dar fiind constient de faptul ca e nevoie de o intinerire a echipelor noastre, de formare a unor noi lideri politici si este ceea ce spune dansul si spun si eu. Nu exista o contradictie, a facut o paranteza in care a avut un cuvant frumos in legatura cu asta si ii multumesc pentru asta.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Adrian Nastase presedinte Romania, #Adrian Nastase Traian Basescu, #Nastase PSD Ponta Iliescu , #PSD
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Firește! Arăta ca un buduroi imens plin de cocălari. Ja mo d'acilea!
Poza Pieues
Pieues
rank 1
Nastase in ziua de azi e doar un Croncanel