Consiliul National al PSD - urmareste minut cu minut

Joi, 11 Martie 2010, ora 19:30
3956 citiri
Consiliul National al PSD - urmareste minut cu minut
Foto: Arhiva

Consiliul National al Partidului Social Democrat isi va alege, in sedinta de joi, presedintele, trezorierul si sefii de departamente ale formatiunii politice. Teoretic, batalia cea mare se va da intre Adrian Nastase si Gheorghe Nichita, primarul Iasiului.

Ambii si-au depus candidatura pentru functia de presedinte al Consiliului National. Practic, insa, este vorba despre o lupta pentru supravietuire politica data de Adrian Nastase, care, potrivit unor surse din PSD, este sustinut de Victor Ponta, in timp ce contracandidatul sau este preferat de "tabara Vanghelie".

Ziare.com va prezinta minut cu minut evolutia Consiliului National al Partidului Social Democrat

19:30 - Votul pentru alegerea presedintelui CN al PSD s-a incheiat. Social-democratii numara voturile.

18:05 - Votul pentru alegerea presedintelui CN al PSD a inceput. Potrivit lui Liviu Dragnea, votul ar putea dura o ora sau doua. Din cauza vremii, nu se va vota in ordine alfabetica, ci isi vor exprima optiunea mai intai filialele din judetele mai departate de Bucuresti.

17:50 - "Nu am nimic personal cu domnul Nechita. Dar nu pot sa fiu de acord cu faptul ca dupa ce a fost numit in cadrul Congresului vicepresedinte al Consiliului National, acum vrea sa isi dea demisia daca va fi ales presedinte. Imi pare rau pentru lipsa de discernamant a lui Ghoerghe Nechita privind candidatura sa", a declarat Ion Iliescu.

17:47 - Adrian Paunescu, Bogdan Niculescu Duvaz si Olguta Vasilescu se numara printre cei care vor conduce cele 31 de departamente ale PSD, ce vor fi constituite in urma unei decizii luate joi de Comitetul Executiv National al partidului. Pana acum, PSD avea 15 departamente.

Vezi ce departamente noi are PSD si cine le va conduce

17:10 - Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a afirmat joi, in fata colegilor ca il respecta pe Adrian Nastase pentru ce a facut bun pentru PSD, dar partidul are nevoie de un alt proiect politic.

"Il respect pe Adrian Nastase pentru dimensiunea de om de cultura, pentru ce a facut bun pentru partid, dar cred ca partidul are nevoie de un alt proiect politic", a afirmat Nichita, care a adaugat ca in cazul in care va castiga functia de presedinte al Consiliului National, va renunta la pozitia de vicepresedinte al PSD.

Nichita: Cred ca PSD are nevoie de un alt proiect politic

17:00 - Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat joi ca incepand chiar de vineri vrea sa defineasca o strategie guvernamentala care sa fie pusa in slujba unei viitoare guvernari.

16:15 - Liderul PSD, Victor Ponta, le-a transmis colegilor, cu ocazia Consiliului National, ca in viitorul apropiat se va "lupta" pentru reducerea TVA-ului la produsele alimentare, dar si impotriva cresterii in general a acestei taxe.

15:30 - CN a validat propunerile organizatiilor judetene priviond persoanele ce ii inlocuiesc pe cei plecati din partid dupa Congresul extraordinar din 20 februarie. Cu unanimitate de voturi, in Consiliul National au fost cooptati Viorel Marian Dragomir, Alexandru Atanasiu, Manuela Mitrea, Matei Bratianu, Aurelia Simionica, Dan Sova, Aristide Roibu, Leonard Petre, Catalin Rosculete, Dragos-Virgil Titea, Andrei Iordache, Dan Manoliu si Cristian Duica.

14:30 - Liderii PSD au aprobat in CEx, la propunerea presedintelui social-democratilor, Victor Ponta, constituirea unui Consiliu de onoare al fondatorilor partidului.

13:10 - Ponta a spus, la inceputul CExN, care precede Consiliul National, ca lucrurile "foarte serioase" si "foarte importante" dezbatute de liderii partidului nu au fost reflectate de presa, care s-a rezumat la cursa pentru presedintia Consiliului National, la care candideaza Gheorghe Nichita si Adrian Nastase.

11:05 - Gheorghe Nichita a declarat ca in momentul in care va castiga presedintia Consiliului National isi va da demisia din functia de vicepresedinte.

11:00 - Ion Iliescu nu sustine candidatura presedintelui organizatiei PSD Iasi, Gheorghe Nichita, la functia de presedinte al Consiliului National. El a declarat joi ca Nichita are deja prea multe functii.

Iliescu: Nichita are prea multe functii

10:55 - Adrian Nastase spune ca are emotii din cauza competitiei sale cu Gheorghe Nichita, dar colegii sai stiu foarte bine ce a facut el pentru partid de-a lungul anilor.

Adrian Nastase, inainte de CN: Cine nu are emotii inseamna ca nu traieste

Nastase si Nichita intra in lupta la Consiliul National al PSD

Demonstrand parca faptul ca alegerile pentru Consiliul National al PSD sunt cruciale pentru cariera sa politica, Adrian Nastase scria zilele trecute pe blog ca dosarul Zambaccian va fi trimis la ICCJ chiar in ziua Consiliului National al PSD, punand chiar un pariu in acest sens.

Nastase pariaza pe data cand va fi trimis in judecata

Pe de alta parte insa, actualul presedinte al CN al PSD, Adrian Nastase, declara, luni, ca este firesc sa existe o competitie pentru sefia acestui for al partidului.

"Colegii nostri vor decide cine ar putea sa exercite cel mai bine atributiile de presedinte al Consiliului, de coordonator al departamentelor. Mi se pare ca este un lucru firesc ca oricine doreste sa candideze la aceasta functie sa o poata face", afirma Nastase.

La randul sau, vicepresedintele Gheorghe Nichita, lider al filialei PSD Iasi, se declara convins, zilele trecute, ca va reusi sa il invinga pe Adrian Nastase, sustinand ca pentru ocuparea unei astfel de pozitii este nevoie de performanta, experienta in administratie si de o "mana de fier" in coordonarea unor filiale teritoriale.

Pentru postul de trezorier al formatiunii s-a inscris social-democratul Aristide Roibu. Termenul de depunere a candidaturilor a expirat miercuri, la ora 15.00.Dosarele de candidaturi pentru sefia Consiliului National si pentru functia de trezorier vor trebui avizate de Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala a PSD.

Tot in reuniunea de joi, CN urmeaza sa aprobe si inlocuirea membrilor Consiliului care au plecat din partid dupa Congres, intrucat pentru alegerea presedintelui si a trezorierului PSD este necesar votul tuturor membrilor forului de conducere.

Potrivit Statutului PSD, Consiliul National este alcatuit din maximum 751 de membri, alesi dintre candidatii desemnati de conferintele judetene si a municipiului Bucuresti sau propusi de Congres.

Social-democratii vor discuta la reuniunea Consiliului National si despre un nou model social si economic pentru Romania, despre masurile pe care le are in vedere PSD pentru pregatirea unui model post-criza, in care cheltuielile crizei sa fie distribuite in mod echitabil in societate.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Consiliul National PSD, #Nastase alegeri PSD, #Adrian Nastase dosare instanta , #PSD