Exemplul Jacques Chirac, o condamnare eleganta

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 08:36
5903 citiri
Exemplul Jacques Chirac, o condamnare eleganta

Presa a comentat in aceeasi zi doua hotarari judecatoresti: la Paris, fostul presedinte Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare si la Bucuresti dosarul Nastase a fost scos din cauza.

Nu comentez hotararile, nu comentez vinovatia sau nevinovatia, dar comentez faptul ca fostul presedinte francez s-a prezentat in fata justitiei, aparat doar de avocatul sau.

Nastase al nostru a facut valuri in jur, cu fostul presedinte Iliescu pronuntandu-se la televizor inaintea magistratilor, cu Ponta aparandu-l tot la tv in rolul avocatului, cu toata crema PSD exprimandu-si indignarea privind judecarea familiei Nastase.

La Paris, nimeni nu si-a permis sa faca pe justitiarul inainte de a se pronunta justitia si nici pe aparatorul in locul avocatului.

Dincolo de vinovatie sau nevinovatie, acestea sunt realitatile. Odata procesul consumat, avocatul fostului presedinte al Frantei a dat un interviu ziarului rue89, prezentand unele explicatii, ca sa stie opinia publica.

El a explicat ca procesul nu poate fi interpretat ca fiind unul poliitic, intrucat "aceasta condamnare... este un mesaj clar catre opinia publica privind independenta justitiei. Rolul tribunalului consta in a judeca faptele in spiritul dreptatii", informeaza 20 minutes.

Cu privire la pedeapsa, avocatul apreciaza ca doi ani cu suspendare, dati fostului presedinte al republicii, nu este deloc un gest simbolic. S-a aplicat exact pedeapsa prevazuta de lege, iar suspendarea a avut in vedere unele circumstante, de care tot legea tine seama.

De ce suspendare?

Delicventul se afla la prima abatere si, in acest caz, legea ii ofera o sansa in viata, prin a nu se aplica si executarea pedepsei.

Judecatorii au tinut seama de faptul ca delictul a fost comis atunci cand Jacques Chirac nu era inca presedinte al republicii. Deci nu este vorba de un abuz in raport cu aceasta functie.

Condamnatul nu a avut foloase materiale de pe urma faptei comise, care nu a dus la imbogatirea sa.

Instanta a tinut seama de varsta si de starea fragila a sanatatii condamnatului, in conditiile in care ia in consideratie aceste elemente la orice inculpat.

Pretuind efortul magistratilor de a face o judecata dreapta, aparatorul lui Chirac s-a referit la sentinta, al carei dispozitiv numara nu mai putin de 200 pagini.

Mi se pare un exemplu de corectitudine: avocatul celui condamnat apreciaza munca magistratilor, chiar daca (poate) va actiona pe caile legale de atac. Dar chiar si in acest caz, va actiona avocatul si nimeni altcineva, nu partidul, nu colegii, nu prietenii.

Opereta PSD de la usa instantei

N-as fi dorit sa aflu din ziare nici ca fostul presedinte francez executa pedeapsa, nici ca familia Nastase ar fi pusa in catuse. Ba chiar, scena m-ar fi dezgustat.

Dar spectacolul dat de crema PSD, inainte de a se pronunta magistratii, ca sa vada telespectatorii cum se apara social-democratii, ei intre ei, ma dezgusta, chiar daca dosarul a fost clasat.

Sub acest aspect, doi ani cu suspendare mi se pare o sentinta mult mai onorabila decat o achitare, dupa un spectacol de balci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Adrian Nastase achitat Tamara, #Chirac condamnat , #PSD