Guvernul Ponta, in fata Parlamentului - Nastase aduce 7 motive pentru un vot pozitiv

Luni, 07 Mai 2012, ora 09:09
2671 citiri
Guvernul Ponta, in fata Parlamentului - Nastase aduce 7 motive pentru un vot pozitiv
Foto: Arhiva Ziare.com

Cabinetul propus de Victor Ponta se prezinta, luni, in fata Parlamentului, pentru a primi votul de investitura. Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, aduce sapte argumente pentru care noul Guvern ar trebui sa primeasca un vot pozitiv.

"Parlamentul are o sansa istorica - aceea de a corecta derapajele din ultimii ani, prin care s-a indepartat de configuratia politica determinata de votul popular din 2008, ajungand sa fie tot mai putin legitim din acest punct de vedere", scrie Adrian Nastase pe blogul personal.

El mai noteaza ca PSD are sansa de a oferi Romaniei un nou prim-ministru, precizand ca este "primul" care si-ar dori ca Victor Ponta "sa aiba un mandat cu reusite mai mari pentru Romania decat am avut eu si guvernul pe care l-am condus. PSD este partidul care a demonstrat seriozitate si profesionalism, chiar si in aceste zile in care se formeaza viitorul cabinet".

Urmatorul argument pe care il invoca Nastase este acela ca oamenii afectati de criza ar avea "sansa unei reparatii fata de perioada ultimilor doi ani".

Ministrii propusi, audiati in comisii, votul pentru investitura, la ora 16:00

"Negocierile cu FMI au aratat ca exista solutii pentru repararea taierilor de salarii din 2010, precum si pentru restituirea banilor luati in mod ilegal pensionarilor. Oamenilor li se va transmite astfel un semnal extraordinar - anume acela ca prioritatea zero pentru un guvern sunt cetatenii sai, si nu cifrele macroeconomice (care si ele, sigur, sunt importante!). Nu e suficient sa avem cifre ok din punct de vedere macro, este absolut necesar ca si nivelul de trai sa fie luat in calcul. Cei care citesc acest blog isi amintesc faptul ca am vorbit, in trecut, de mai multe ori despre nevoia ca guvernele sa introduca indicatori ai calitatii vietii printre seria de indicatori esentiali de evaluare a guvernarii", mai scrie fostul premier.

Totodata, sustine Nastase, USL "are sansa de a demonstra ca este un proiect de succes - a aparut impotriva multor vointe, a crescut in ciuda atacurilor la care a fost supusa".

"Economia are sansa de a cunoaste o perioada de mai multa ordine, mai mult echilibru si mai multa intelepciune. Cu un guvern in care finantele vor fi tinute sub control de un om extrem de competent si recunoscut (ma refer la prim-viceguvernatorul Florin Georgescu), cu cateva nume foarte solide in echipa lui Victor Ponta - sunt convins ca foarte rapid pietele vor primi un semnal pozitiv, optimist, asa cum inteleg ca deja se constata si in sondajele de opinie. Economia are nevoie sa fie mai putin presata politic, sa fie stimulata pentru a crea din nou locuri de munca si pentru a redeveni un motor al dezvoltarii tarii", continua liderul social-democrat.

Urmatorul argument pe lista lui Nastase este acela ca "romanii au sansa revenirii la normalitate".

"Si aici nu ma refer decat la o schimbare aparent simpla, dar extrem de dificil de concretizat: schimbarea de atitudine a guvernarii. Un nou guvern preocupat de prioritati reale, izvorate din dialogul real si deschis cu societatea, mai transparent, mai putin conflictual, mai putin galagios - va fi garantia unei perioade in care optimismul social va creste, si acest lucru se va vedea in toate aspectele vietii noastre", explica fostul sef al Executivului.

Ultimul argument al lui Nastase se refera la sansa PDL-ului si a noii Opozitii.

"Renuntarea la numele compromise, reformarea autentica, schimbarea de directie si de abordari - toate acestea sunt absolut necesare pentru ca acest partid sa isi contureze un profil autentic in Romania. Daca nu vor invata cu adevarat din lectia reala a plecarii lor in opozitie, atunci chiar supravietuirea lor politica va fi pusa sub semnul intrebarii. Romania are nevoie de o opozitie democratica, cu un filon ideologic mai clar, pentru ca trebuie sa evitam cu orice pret escaladarea extremismului in viitorul Parlament", conchide Adrian Nastase.

D.R.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Nastase vot Cabinet Ponta, #Guvern Ponta vor Parlament, #Adrian Nastase ministri Ponta , #PSD