Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nastase, catre CCR: Basescu nu poate initia revizuirea Constitutiei

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 10:38
1642 citiri
Nastase, catre CCR: Basescu nu poate initia revizuirea Constitutiei
Foto:romanialibera.ro

Adrian Nastase le-a scris judecatorilor Curtii Constitutionale, atragandu-le atentia ca, potrivit legii fundamentale, presedintele nu poate avea singur initiativa revizuirii Constitutiei.

"El poate avea o astfel de posibilitate doar daca primeste un proiect de revizuire de la Guvern", argumenteaza Adrian Nastase intr-o postare pe blogul personal.

Ori, in acest caz, sustine fostul premier, lucrurile s-au petrecut altfel. "Presedintele Romaniei a intocmit un proiect de revizuire, dupa infiintarea unei mari Comisii prezidentiale ce a actionat dupa propria viziune. Acest proiect a fost transmis Guvernului care a finalizat un proiect care pare a avea acordul Guvernului. Pare sa-l fi avut, pentru ca se semnaleaza in prezent contestatii in cadrul coalitiei guvernamentale", mai scrie social-democratul.

El spune apoi ca "proiectul de revizuire transmis de Guvern presedintelui pentru a fi inaintat Parlamentului nu este acelasi cu proiectul final ajuns la Curtea Constitutionala".

"Presedintele a modificat si completat proiectul aprobat de Guvern, proiect derivat, printre altele, din prerogativa constitutionala a acestuia: dreptul la initiativa legislativa. Din proiectul transmis presedintelui de catre Guvern, din cele 53 de articole vizate ca fiind modificate, completate sau reprezentand texte noi, presedintele a pastrat mai putin de jumatate, 24 fiind modificate, 13 reprezentand texte noi, elaborate de presedinte", sustine presedintele CN al PSD.

In aceste conditii, le transmite Nastase judecatorilor CCR, se pune problema daca demersul presedintelui poate fi socotit constitutional sau daca nu ar trebui restituit pentru reluarea procedurilor prevazute in Legea fundamentala.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#revizuirea Constitutiei, #Adrian Nastase, #judecatori curtea constitutionala , #PSD