Nastase: Din 2004, PSD a pierdut pe toate fronturile

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 13:12
2166 citiri
Nastase: Din 2004, PSD a pierdut pe toate fronturile

Partidul Social-Democrat se afla intr-un declin evident, din 2004 si pana in prezent, si nu mai este principalul partid pe scena politica interna, scrie Adrian Nastase, pe blog.

Presedintele Consiliului National Executiv al PSD, care a declarat recent ca se gandeste serios sa candideze la functia de lider al partidului, face o analiza a evolutiilor electorale din perioada 2004-2009 si ofera analiza ca "instrument in identificarea celor mai bune cai de a reconstrui increderea oamenilor in PSD, plecand de la ideea ca orice om inteligent poate sa invete din greselile pe care le face".

Nucleul dur al partidului se afla in degringolada in 2007, cand la europarlamentare PSD a obtinut mai putin de 1,5 milioane de voturi, in conditiile in care avea peste 4 milioane de alegatori. Nastase sustine, pe blog, ca 2007 a fost prima infrangere majora in fata dreptei.

"Organizatiile din tara au resimtit pericolul in care ne aflam, iar mobilizarea din 2008 a fost exemplara. Aceasta a permis revenirea in fata PD-L, dar disputa nu se mai numea acum stanga VS dreapta, ci stanga vs PD-L. Intre timp, PNL reuseste sa-si croiasca propriul drum, contribuind astfel la dezechilibrarea balantei ideologice. Probabil ca urmatorul pas in favoarea dreptei pe care il vor face unii dintre noi este crearea unei noi forte de stanga, pentru faramitarea zonei de electorat pe care o mai avem", scrie Nastase, pe blog.

PSD a pierdut pe toate fronturile, adauga social-democratul: in afara de europarlamentare, PSD nu a avut o evolutie pozitiva. "Comparativ cu 2004, electoratul nostru s-a redus cu peste 1 milion de votanti. Din masa de circa 10 milioane de electori care se prezinta la urne, acestia reprezinta circa 10%!", explica Nastase.

Consecinta acestei scaderi de popularitate a insemnat si diminuarea numarului de reprezentanti la nivelul autoritatii locale si nationale: PSD a pierdut 654 de primari in 2008, fata de momentul 2004, in timp ce PD-L si PNL au castigat mandate de primari, subliniaza Nastase.

Pierderile s-au manifestat si la nivelul consilierilor locali: "Fata de 2004, in 2008 am pierdut 2853 de posturi de consilieri locali (o scadere de 19% fata de numarul de mandate din 2004). In schimb, PD-L avea cu 5147 de consilieri locali mai multi decat in 2004 (circa 86% mai multi), iar PNL cu 1493 colsilieri mai multi (o crestere de 21% fata de numarul de mandate din 2004)", arata Nastase.

PSD a pierdut si consilieri judeteni si presedinti de consilii judetene, dar si mandate de parlamentar, acestia din urma prin vot uninominal si prin migratie, avertizeaza Nastase. PSD a pierdut 11 deputati si un senator in 2008, fata de 2004.

"Declinul nostru din ultimii ani a fost foarte vizibil si la alegerile prezidentiale. Daca in 2004 reuseam in turul I, cel care conteaza in evaluarea potentialului PSD, sa obtinem 41% din voturile exprimate, acum, in primul tur am obtinut 31%, cu 1,2 milioane de voturi mai putin decat acum cinci ani", adauga Nastase.

Exista explicatii pentru situatia creata, precizeaza Nastase: "decizia strategica de abandonare a electoratului traditional".

"Cele 20% pierdute de noi in rural dupa 2004, au fost ocupate aproape total de dreapta pana in 2007. Parasirea temporara a ruralului nu a fost dublata de o crestere spectaculoasa in urban, ci si acolo am scazut! (e drept, doar 12%)", scrie Nastase, adaugand ca s-au constatat pierderi in randul varstnicilor si a persoanelor cu educatie scazuta.

Nastase concluzioneaza ca PSD este inca dependent "de votul traditional, asupra caruia se exercita presiuni din ce in ce mai mari din partea dreptei" si trebuie sa se astepte ca PD-L sa continue ofensiva.

"Suntem pusi in fata unei dileme: unde ne vom concentra resursele pentru a reusi, intr-o prima etapa, sa rezistam forcingului la care ne va supune PD-L cat de curand? Vom continua sa ne dispersam energiile in conflicte interne care sunt atat de convenabile adversarilor nostri?", intreaba Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastase, #Nastase analiza evolutie electorala, #Nastase PSD declin, #PSD evolutie alegeri , #PSD
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Din cauza caderii continue si evidente a PSD este si PD-ul interesat sa schimbe centru dreapta cu centru stanga...