Nastase: E nevoie de o supapa pentru detensionarea sociala - alegerile anticipate

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 22:32
1761 citiri
Nastase: E nevoie de o supapa pentru detensionarea sociala - alegerile anticipate
Foto: facebook.com

Solutia pentru detensionarea sociala care a cuprins Romania o reprezinta alegerile anticipate, considera fostul premier, Adrian Nastase.

"Cum sa asiguri dialogul social cand ti-ai propus distrugerea sindicatelor, lasand loc liber actiunilor spontane? Cum poti sa mai realizezi stabilitate politica, in conditiile in care nu mai recunosti autoritatea Parlamentului, cand nu mai respecti partidele de opozitie, cand fragmentezi spatiul politic, inventand partide de tip pirania?

In aceste conditii, e nevoie de o supapa pentru detensionare sociala. Varianta cea mai eficienta ar reprezenta-o - si in opinia mea - alegerile anticipate, pentru a reface echilibrul politic pe o noua baza, evidentiata la alegeri", scrie Adrian Nastase intr-un text publicat, marti, pe blogul personal.

Boc, despre austeritate: Nu am dorit noi, ne-a obligat viata, prin criza economica

"De mai multe ori, am scris despre ceea ce am considerat intotdeauna a fi Triunghiul de aur al guvernarii: stabilitatea politica, stabilitatea macro-economica si dialogul social. Am urmarit, ca prim-ministru, realizarea armonioasa a celor trei obiective.

Stabilitatea politica a fost realizata printr-o sustinere majoritara in Parlament a legilor de implementare a acqui-ului comunitar si a legilor de reforma institutionala si prin asumarea unor obiective politice consensuale - eliminarea vizelor, intrarea in NATO, finalizarea negocierilor pentru aderarea la UE, finalizarea Acordului stand-by cu FMI, normalizarea relatiilor cu Bulgaria si Ungaria (in perioada guvernului Medgiyesy)", aminteste presedintele Consiliului National (CN) al PSD.

Liderul PSD subliniaza ca preocuparea pentru stabilitatea macro-economica s-a manifestat prin realizarea graduala a unor indicatori economici care au insemnat in 2004 un nivel al deficitului bugetar de doar 1,2 la suta si un nivel al cresterii economice de 8,4 la suta. Nu vreau sa mai adaug alte detalii, pentru ca sunt deja cunoscute.

In ceea ce priveste preocuparea pentru dialogul social, Nastase mentioneaza infiintarea, in 2001, a unui Minister pentru dialog social, in ideea consolidarii unui alt triunghi ( de parteneri) - guvern, sindicate, patronate.

In acest context, Nastase explica de ce a prezentat cateva idei simple ce tin de guvernare: "De ce am prezentat, extrem de simplificat, o filozofie de guvernare ce a permis obtinerea, practic, a tuturor obiectivelor de etapa propuse? Pentru ca am impresia ca actuala putere nu intelege ca o relativa stabilitate macro-economica nu este suficienta pentru a genera rezultate pozitive.

Antonescu: Basescu e in stare sa se milogeasca de oameni pe care i-a insultat

Poate eventual sa asigure supravietuirea regimului pe termen scurt, dar cu riscuri de explozie sociala. Cu riscuri de a pierde, in plan intern, increderea populatiei si, in plan extern, credibilitatea in fata partenerilor".

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adrian Nastase alegeri anticipate, #Adrian Nastase proteste social Piata Universitatii, #protest Piata Universitatii , #PSD