Nastase explica esecul Schengen: Igas nu are dialog cu omologii din UE

Autor: Ana Ilie
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 21:43
1710 citiri
Nastase explica esecul Schengen: Igas nu are dialog cu omologii din UE
Foto: Realitatea TV

Fostul presedinte PSD, Adrian Nastase, considera ca unul dintre motivele pentru care Romania nu a fost primita, joi, in zona Schengen, este ca ministrul de Interne, Traian Igas, nu are o relatie personala cu ceilalti ministri de Interne din UE si, implicit, nici un dialog direct cu acestia, pe temele sensibile.

"Sunt si greseli care se fac, poate Traian Basescu nu stie, dar cei din jurul sau ar fi trebuit sa cunoasca... Noi spunem ca am pus suficienta sarma ghimpata la frontiera, dar nu se intelege ca problema esentiala este cea de comunicare in timp real, nevoia de incredere, nevoia de contacte", a spus Nastase, invitat la Realitatea Tv.

"Nu stiu daca domnul Igas poate sa vorbeasca direct si personal cu ministrii cu care s-a vazut la Bruxelles.... Eu il cunosc pe Sarkozy de cand era ministru de Interne, l-am invitat la Bucuresti si am rezolva o problema delicata", a explicat pesedistul.

O alta problema, problema rromilor, poate fi rezolvata si fara a intra in conflict direct cu autoritatile din statele care au probleme cu acestia, spune Nastase. Liderul PSD propune infiintarea unei Agentii Europene pentru Rromi, care sa se ocupe exclusiv de problemele lor.

"Problema rromilor trebuie abordata in alt mod. In momentul in care ai un zid in fata nu te lovesti de el, gasesti o modalitate de a-l ocoli. Ideea mea e sa propunem ca problema rromilor sa fie rezolvata la nivel european, prin crearea unei Agentii Europene a Rromilor, sa urmareasca aceasta problema, banii sa nu fie dati numai pe seminarii, sa existe rapoarte anuale ale fiecarui guvern vis-a-vis de ce face el. Exista solutii, dar in momentul in care doar intri in coliziune si incerci in mod public sa il acuzi pe celalalt nu rezolvi nimic", a explicat Nastase.

In ceea ce priveste actualitatea politica din tara, Adrian Nastase crede ca Miscarea Populara initiata de Ioana Basescu la indemnul presedintelui Basescu este "recunoasterea falimentului PDL", si ca demiterea lui Sebastian Lazaroiu de la Ministerul Muncii este reactia unui partid clientelar, care nu doreste sa se schimbe.

"Traian Basescu recunoaste in acest fel falimentul PDL si incearca sa ascunda PDL in spatele unei alte constructii, ca in povestea cu papusile rusesti", crede Nastase.

In ceea ce-l priveste pe fostul ministru al Muncii, Nastase recunoaste, usor ironic: "Eu l-am aparat pe domnul Lazaroiu, eu l-am considerat un moralist trimis de domnul Basescu sa-i dea principii si care a fost respins de un partid clientelar, care a respins acest om de bine care venise ca un guru cu toata tehnologia de rebranduire".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Adrian Nastase, #Adrian Nastase Schengen, #nastase lazaroiu , #PSD