Nastase indeamna la optimism: Una peste alta, avem buget de criza

Sambata, 31 Ianuarie 2009, ora 15:47
2000 citiri
Nastase indeamna la optimism: Una peste alta, avem buget de criza

S-ar putea spune ca Romania a avut si zile mai bune, ani in care ministerele au primit alocari procentuale mai semnificative din PIB, insa, una peste alta, spune Adrian Nastase, trebuie sa fim optimisti pentru ca avem buget. Unul de criza!

"Sa fim totusi optimisti! Una peste alta, avem buget. Avem Buget. Nu o lege, ci un proiect pe care insa putem discuta, si pe care trebuie sa discutam in Parlament. Orice comentariu trebuie sa plece de la realitatea evidenta ca avem un proiect de buget de criza", scrie presedintele Consiliului National al PSD pe blogul sau.

Potrivit lui Nastase, situatia cere "sa reducem cheltuielile, sa colectam mai eficient taxele si impozitele, sa incurajam investitiile (pentru mentinerea si chiar, daca va fi posibil, cresterea locurilor de munca), sa stimulam (prin inovatie) exporturile, sa demaram lucrarile in infrastrutura si sa-i sprijim pe cei mai vulnerabili in fata crizei, adica pe cei cu venituri reduse".

Totodata, fostul premier trage linie dupa prima luna de guvernare si spune ca ceea ce PSD a promis in campanie incepe sa prinda contur: "PSD a promis introducerea pensiei minime garantata, iar aceasta va fi introdusa, cu o valoare de 350 lei, in doua transe.

PSD a promis compensarea medicamentelor pentru cei cu venituri reduse, iar acestea vor fi compensate cu 90% din pret pentru pensionarii cu venituri lunare mai mici de 600 de lei.

PSD a promis majorarea subventiilor pentru agricultura, iar guvernul a decis ca subventia la hectar sa fie de 104 euro plati directe, la care se adauga subventii pentru sectorul zootehnice, irigatii, culturile de camp".

Pe de alta parte, Nastase isi aduce foarte bine aminte ca PSD a promis in campanie mult mai mult, si spune ca "desi s-a facut un prim pas, el nu este inca suficient".

"Constient de faptul ca proiectia bugetara pe 2009 nu poate fi perfecta si ca nu poate multumi pe toata lumea, nu pot totusi sa nu remarc faptul ca cea mai mare parte a sectorului bugetar si ma gandesc aici la medici, la profesori, sau la simplii functionari publici ramane destul de descoperita in fata crizei.

Guvernul poate controla salariile celor din sistemul public, dar poate el interveni pe piata pentru a controla si pretuile, adica pentru a mentine puterea de cumparare? Evident, nu. De aceea, majorarea de 5% este inca departe de ceea s-a promis in campanie.

Fara indoiala ca, si in acest caz, functioneaza argumentul invocat mai sus: suntem in primul an de guvernare; pana in 2012 avem timp sa respectam si legea care ne obliga sa majoram salariile profesorilor. Crede totusi cineva ca perioada de criza se va incheia brusc la finele lui 2009, iar de anul urmator economia romaneasca va incepe sa duduie ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat?", explica social-democratul.

Totodata, Adrian Nastase si-a exprimat speranta ca "toate calculele pe care le-au facut Videanu, Pogea and co. sa fie corecte (stiu, asa am crezut si despre calculele lui Tariceanu). Sper ca previziunile guvernului in ceea ce priveste inflatia sau veniturile bugetare sa se adevereasca. Vreau sa cred ca aceasta constructie bugetara este sustenabila", pentru ca, in caz ca nu sunt, problemele care vor aparea vor fi imense.

Un exemplu este deficitul bugetar: "dupa ce am vazut o parte din cifre, ma intreb de ce nu s-a mers pe un deficit de 3-3,5%, in loc de 2%, care, in opinia mea, va fi greu de respectat si ar putea antrena, mai tarziu, o rectificare bugetara, ceea ce nu va intari credibilitatea guvernului.

Coborand in acest an deficitul de la 5,2% la 3% sau chiar 3,5% iar in anii viitori, gradual, la 3 apoi 2,5%, respectiv 2%, procesul ar fi fost mai credibil, mai util pentru investitii si mai usor de aplicat. Parerea mea...".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Adrian Nastase PSD, #buget 2009, #avem buget, #Emil Boc buget, #criza economica, #buget criza PIB , #PSD