Nastase: Pentru PD-L, Constitutia e un pacient pe care vrea sa-l opereze inainte de a-i stabili boala

Joi, 25 Martie 2010, ora 18:19
1885 citiri
Nastase: Pentru PD-L, Constitutia e un pacient pe care vrea sa-l opereze inainte de a-i stabili boala

Liderul PSD Adrian Nastase a comparat Constitutia, in sedinta BP reunite de luni, cu un pacient pe care PD-L vrea sa-l dezbrace "pentru a-i taia burta" inainte de a stabili ce boala are, iar Sever Voinescu s-a "alarmat" ca Nastase vrea "o abordare frontala a Constitutiei, mergand pana la nuditate".

Solicitarea PD-L de infiintare a Comisiei de revizuire a Constitutiei, reluata in sedinta Birourilor Permanente reunite de luni, a fost amplu dezbatuta de reprezentantii Opozitiei si cei ai Puterii.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, s-a intrebat "care este urgenta" demersului de revizuire. "Dumneavoastra (n.r. reprezentantii PD-L) ne cereti urmatorul lucru. Sa punem pacientul pe masa, sa ii taiem burta si, pe urma, sa asteptam sa vedem daca este bolnav de ficat, de plamani si sa vedem care ar fi reparatiile de care ar avea nevoie", a expus situatia social-democratul. El a subliniat ca nu a inteles "care sunt problemele fundamentale, care sunt bolile congenitale sau dobandite de catre Constitutie, in acesti ani, care sa necesite, acum, sa sarim pe Constitutie, acum, foarte rapid, sa o dezbracam si sa ii facem operatiunea de care vorbeam".

Interventia social-democratului a fost ironizata de secretarul Camerei, Sever Voinescu (PD-L). "Aveam si eu pregatita o lunga tirada in care, evident, urmaream sa dovedesc ca dl Adrian Nastase nu are dreptate in niciunul din punctele pe care le sustine. Marturisesc ca ma simteam stimulat de faptul ca - am inteles ca dl Nastase propune o abordare frontala a Constitutiei, mergand pana la nuditate, ceea ce ma alarmeaza. De cate ori dl Adrian Nastase abordeaza in acest fel Constitutia, ma simt ca cetatean alertat si vroiam sa reactionez", a comentat democrat-liberalul, anuntand insa ca nu doreste sa intre pe fondul problemei.

"Nu stiu daca ati fost atent", l-a intrerupt Nastase. "O..., ba da. Ati vorbit despre oportunitatea modificarii Constitutiei, ati intrat exact, exact in fond", a spus Voinescu, aratand ca Nastase vorbise anterior despre neconstitutionalitatea propunerii de infiintare a Comisiei de revizuire, desi Birourile reunite nu ar avea atributul de a decide in privinta acestui aspect.

Intra si independenti in comisie sau nu intra? Asta e intrebarea!

In aceeasi sedinta, Adrian Nastase a ridicat problema componentei viitoare comisii, aratand ca, potrivit Regulamentului, acest for va trebui creat cu respectarea configuratiei politice initiale a Camerei Deputatilor, astfel ca independentii nu ar fi reprezentati. Punctul sau de vedere a fost impartasit si de liberalul Puiu Hasotti.

"Aceasta comisie, daca se va infiinta, va trebui sa cuprinda doar reprezentantii grupurilor parlamentare care ar rezulta din alegerile generale din anul 2008, ori aici va fi iarasi o alta disputa politica. Intra asa-zisii independenti in comisie sau nu intra? Din punct de vedere strict constitutional, ei nu intra. Dumneavoastra veti sustine sa intre", a anticipat liberalul viitorul conflict intre Putere si Opozitie.

O mare parte din dezbatere a fost consumata pe tema constitutionalitatii solicitarii PD-L de infiintare a Comisiei. Nastase a apreciat ca propunerea PD-L este neconstitutionala, amintind ca modificarea Legii fundamentale poate fi initiata fie de seful statului, fie de minim o patrime din numarul parlamentarilor, sau de 500.000 de cetateni cu drept de vot. El a subliniat ca o comisie speciala "ar putea cel mult sa avizeze o initiativa legislativa, dar in nici un caz nu ar putea sa elaboreze o propunere de modificare a Constitutiei".

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase i-a replicat ca "aceeasi procedura (n.r. constituirea unei comisii de revizuire) s-a folosit si in 2003". Liderul deputatilor PD-L Mircea Toader a completat, explicand ca acest for ar urma sa adune toate punctele de vedere ale partidelor privind modificarea Legii fundamentale, iar apoi, "sa-si desfasoare activitatea ca viitoarea comisie care va modifica Constitutia, intr-un regulament pe care il prevede si Constitutia".

La polul opus, liderul liberalilor din Camera, Calin Popescu Tariceanu, a subliniat ca, spre deosebire de 2003, nu exista un consens la nivel politic care sa permita constituirea acestei comisii si a indemnat PD-L sa inainteze o propunere legislativa de revizuire privind parlamentul unicameral.

Vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean a aratat ca forul propus de PD-L "nu vine sa dea satisfactie propunerii unui grup parlamentar sau altuia". "Este adevarat ca, in expunerea de motive - si este o scapare a noastra - ne referim numai la un punct fix, acela care vizeaza parlamentul unicameral, dar PDL se pronunta deschis in favoarea unei revizuiri complexe a Constitutiei", a subliniat democrat-liberalul.

Birourile reunite de luni au amanat luarea unei decizii in privinta cererii PDL, stabilind o intalnire pe acest subiect a liderilor de grup, sedinta in urma careia insa parlamentarii nu au ajuns la un consens.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Adrian Nastase modificare Constitutie, #PDL modificare Constitutie comisie, #Sever Voinescu Adrian Nastase , #PSD