PSD si UDMR nu au stabilit cum vor vota in cazul Nastase

Marti, 03 Martie 2009, ora 22:07
1183 citiri
PSD si UDMR nu au stabilit cum vor vota in cazul Nastase

Reprezentantii PD-L si PNL au, oficial, aceeasi pozitie fata de dosarele lui Adrian Nastase, in timp ce grupul PSD pastreaza o pozitie ambigua in legatura cu votul pe care social-democratii il vor da in plen, iar UDMR lasa decizia la latitudinea fiecarui deputat, votul fiind secret.

Liderul grupului PD-L a declarat ca deputatii democrat-liberali vor vota in favoarea avizului favorabil pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase, existand in acest sens si o decizie a Biroului Permanent National.

"Vom vota clar pentru aprobarea cererii Procurorului General dintr-un motiv foarte simplu: nu este nimeni in afara legii", a declarat, marti, liderul grupului deputatilor PD-L, Mircea Toader.

El a apreciat ca justitia trebuie lasata sa-si urmeze cursul si i-a reprosat lui Nastase ca se foloseste de chichite avocatesti pentru a bloca inceperea urmaririi penale impotriva sa.

"Ne creeaza impresia ca ii este frica. Se leaga de chichite avocatesti, de chestiuni de procedura cand ar trebui sa vina maine in plen si sa spuna: 'Stimati colegi, nu aveti ce sa mai dezbateti. Votati pentru inceperea urmaririi penale si sa terminam cu circul din presa, de la televizor, iar justitia sa-si faca treaba'. Dar la cum s-a comportat pana acum, nu-l vad in stare sa faca un asemenea gest", a mai declarat Toader.

Deputatul PD-L a adaugat ca Nastase a incercat, in mod nejustificat, sa dea impresia ca i s-a intocmit un dosar politic. "Chiar daca tot dosarul ii este masluit, totusi sunt 700 de declaratii anexate la dosar. Inteleg, pe unul il mai bati, altul minte, dar nu toti 700. Oricum, exista institutii care trebuie sa vada daca procurorii fac sau nu abuzuri, dar pana atunci trebuie sa avem incredere in justitie", a sustinut Toader.

Democrat-liberalul a precizat ca reprezentantii PSD nu au facut presiuni ca PD-L sa-si schimbe pozitia fata de avizarea favorabila a solicitarii Parchetului. "Doar Adrian Nastase face opozitie la o chestie normala, cu care toata lumea este de acord", a conchis Toader.

Purtatorul de cuvant al grupului deputatilor PSD, Cristian Dumitrescu, a refuzat sa precizeze clar care va fi pozitia colegilor sai social-democrati fata de inceperea urmaririi penale impotriva fostului presedinte al partidului.

"Inca nu s-a stabilit pozitia grupului. Pozitia domnului Nastase a fost facuta deja publica. Grupul PSD o sa se manifeste maine prin vot in conditiile in care domnul Nastase a facut declaratii referitoare la natura dosarelor si la pozitia dumnealui fata de acest vot", a spus Dumitrescu.

Viceliderul grupului PSD Radu Emil Moldovan a declarat ca social-democratii vor vota dupa propria constiinta. Moldovan a aratat totusi ca pozitia lui Adrian Nastase a fost "mai mult decat clara", el cerand colegilor de partid sa voteze in favoarea trimiterii dosarelor sale in instanta, pentru ca s-a saturat de toata tevatura facuta in jurul acestora.

Deputatii UDMR nu au primit nici o directiva pe linie de partid in ceea ce priveste votul de miercuri in cazul Nastase.

"Deputatii nostri au liberate deplina sa voteze cum le dicteaza constiinta. Noi nu suntem o institutie juridica sa apreciem daca cineva este sau nu vinovat", a declarat Marton Arpad, liderul parlamentarilor UDMR din Camera Deputatilor.

Marton a apreciat ca votul pe care plenul trebuie sa-l dea este "o extensie interesanta" a articolului 109 din Constitutie care se refera la inceperea urmaririi penale a unui ministru in functie, nu al unuia al carui mandat a expirat.

Marton Arpad a precizat ca UDMR lasa la latitudinea fiecarui deputat cum o sa voteze si datorita caracterului secret al votului. "Oricum, este vot secret si fiecare va vota cum va vrea, indiferent de recomandarea partidului. La fel si un grup parlamentar poate sa spuna ca va vota intr-un fel si sa voteze altfel. Oricum, nu este corect sa impui cuiva cum sa voteze", a conchis Marton.

Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu a declarat ca liberalii vor vota "pentru" in cazul cererii de urmarire penala a lui Adrian Nastase. Liberalul a explicat ca PNL a fost intotdeauna de parere ca nelamuririle legate de dosarele demnitarilor trebuie transate in instanta. Intrebat daca toti deputatii PNL vor vota in favoarea trimiterii in instanta a dosarelor lui Adrian Nastase, Nicolaescu a spus ca liberalii au "o atitudine politica unitara".

Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a precizat ca nu s-a stabilit, in cadrul grupului, o pozitie comuna legata de votul de miercuri, in cazul dosarelor lui Adrian Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastase urmarire, #instanta Adrian Nastase, #DNA Nastase , #PSD