Nastase, tinut ilegal la Spitalul Floreasca - motivarea instantei

Luni, 02 Iulie 2012, ora 11:33
5433 citiri
Nastase, tinut ilegal la Spitalul Floreasca - motivarea instantei
Foto: Arhiva

Medicii de la Spitalul Floreasca au amanat "nejustificat de mult si ilegal" arestarea lui Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare pentru coruptie, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti de saptamana trecuta, in urma careia fostul premier a ajuns la Spitalul penitenciar Rahova.

"Adrian Nastase trebuia incarcerat imediat", a mai decis judecatorul, care arata in motivarea deciziei sale ca in raportul prezentat de medicii de la Spitalul Floreasca nu este specificat de ce Adrian Nastase putea fi tratat doar in spitalul lor, nu si in Spitalul Rahova, care este dotat cu tehnica moderna si poate face fata unor astfel de cazuri, informeaza Romania TV.

Insa presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, este de alta parere si crede ca medicii erau singurii in masura sa ia decizii in cazul fostului premier Adrian Nastase.

"Atat timp cat nu exista o expertiza medicala, lucrurile sunt foarte clare. Medicii erau singurii in masura sa ia decizii (...) Am inceput sa informam organismele internationale de presiunea pusa asupra medicilor. Dupa ce au stat sapre ore la DNA, medicii, dintr-o data, au semnat toate documentele in acest caz. In aceasta modalitate de lucru se vede un mod de a atingere a independentei medicilor", a declarat Astarastoae la Realitatea TV.

La randul lui, Lucian Bolcas, unul dintre avocatii lui Adrian Nastase, a subliniat ca un judecator nu poate considera nejustificata amanarea unei externari fara documentele medicale necesare.

"Constestatia la executarea pedepsei nu are un temei juridic. Un judecator nu poate considera nejutificata amanarea unei externari fara documentele medicale necesare", a declarat Bolcas in cadrul unei interventii la Realitatea TV.

Dupa publicarea motivarii, avocatii lui Adrian Nastase pot face recurs.

Decizia mutarii lui Adrian Nastase de la Spitalul Floreasca la Spitalul penitenciar Rahova a fost luata saptamana trecuta, la sesizarea Politiei si in absenta condamnatului, care nu a putut fi transportat in fata judecatorilor pentru a-si sustine punctul de vedere.

TB: Medicul de la Rahova trebuia sa decida daca Nastase trebuie tratat la Floreasca, nu invers

Potrivit instantei, faptul ca Adrian Nastase era internat in spital nu poate fi considerata o impiedicare la punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei inchisorii emis cu privire la aceasta, aratand ca amanarea executarii pedepsei (sau intreruperea acesteia, daca executarea a inceput deja) se dispune numai in cazurile expres si limitativ prevazute de lege, de instanta judecatoreasca, informeaza Newsin.

Judecatorul arata ca singurul caz in care boala de care sufera condamnatul poate duce la amanarea executarii pedepsei inchisorii, prevazut de legea procesual penala, este atunci cand se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca cel condamnat sufera de o boala grava, care face imposibila executarea pedepsei, iar instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, iar in acest caz, executarea pedepsei se amana pana cand starea de sanatate a condamnatului se va ameliora, astfel incat pedeapsa sa poata fi pusa in executare.

Instanta precizeaza ca cererea de amanare a executarii pedepsei nu poate fi admisa daca se constata ca tratamentul condamnatului se poate efectua sub paza permanenta.

Instanta arata ca in cazul lui Nastase, in lipsa unei hotarari judecatoresti de amanare a executarii pedepsei inchisorii, politistii "puteau pune in aplicare mandatul de executare imediat dupa acordarea asistentei medicale de urgenta pentru traumatismul prin impuscare" pentru care acesta a fost transportat la Spitalul Floreasca

Tribunalul precizeaza, insa, ca nici formularea unei cereri de amanare a executarii pedepsei inchisorii nu putea impiedica punerea in aplicare a mandatului de executare, aratand ca," in practica, in majoritatea cazurilor, dupa introducerea cererii de amanare a executarii pedepsei si mai inainte de solutionarea ei, condamnatul este arestat, iar cererea de amanare este considerata si solutionata ca cerere de intrerupere a executarii pedepsei care, potrivit art.455 din Codul de procedura penala, poate fi facuta pentru aceleasi motive ca si cererea de amanare".

De asemenea, mai precizeaza ca legea nu prevede posibilitatea amanarii executarii pedepsei inchisorii pe motiv ca persoana condamnata este bolnava sau internata in spital, daca nu este urmata procedura anterior mentionata.

Instanta arata ca nici aprecierile comisiei multidisciplinare intrunite in cadrul Spitalului Floreasca, reluate in adresa inaintata de spital catre M.A.I. - D.G.P.M.B. - Serviciul de Investigatii Criminale, "nu pot impiedica punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei inchisorii (...)"cu privire la Adrian Nastase.

"Acestea nu incearca decat sa amane, in mod nejustificat si cu nesocotirea dispozitiilor legale in materie, redate mai sus, externarea persoanei condamnate N.A. in vederea conducerii sale la un loc de detentie, in temeiul art.422 alin.1 din Codul de procedura penala", se arata in motivarea instantei.

In situatia prezentarii pentru primirea in unitate a unei persoane private de libertate bolnave, care necesita internare in spital sau examinari medicale suplimentare, medicul recomanda internarea/consultul medical intr-un penitenciar-spital sau, dupa caz, in spitalul cel mai apropiat din reteaua Ministerului Sanatatii ori a altor ministere cu retea sanitara proprie, consemnand recomandarea in fisa medicala si in Registrul de consultatii punct primire detinuti, se mai arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti.

Prin urmare, medicul care examineaza persoana condamnata la primirea in penitenciar decide daca aceasta trebuie internata /consultata intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii, si nu invers; in speta, nu medicul de la Spitalul ... decide daca persoana condamnata poate fi sau nu internata intr-un penitenciar-spital.

Penitenciarele-spital sunt institutii publice de interes national, cu personalitate juridica, in subordinea A.N.P., si fac parte din institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala (art.1 alin.1 din Regulamentul de organizare si functionare a penitenciarelor-spital, aprobat prin Decizia Administratiei Nationale a Penitenciarelor nr.550/2011).

In consecinta, in penitenciarele-spital sunt internate numai persoane private de libertate, nefiindu-le aplicabile regulile privind transferul pacientilor intre spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Nastase tinut ilegal spital, #Nastase mutat Rahova, #Adrian Nastase Floreasca ilegal , #spital