Nastase se razboieste cu Financial Times

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 09:36
2816 citiri
Nastase se razboieste cu Financial Times

Adrian Nastase sta cu ochii pe presa straina ca sa vada daca si ce mai scrie despre el. Asa a dat peste un articol al renumitei publicatii britanice Financial Times, in care jurnalistii aduc acuzatii privind acte de coruptie care ar fi fost comise de inalti functionari care au lucrat in cabinetul Nastase in perioada 2001-2002.

Actualul presedinte al Consiliului National al PSD a fost "socat si uimit" de articolul "Romania se confrunta cu o actiune in justitie privind un caz de coruptie de 100 milioane USD", aparut in FT in 2 mai 2008, asa incat a trimis un drept la replica respectivului cotidian si ii ameninta pe jurnalisti cu o actiune in instanta daca acesta nu va fi publicat.

Fostul premier si-a postat pe blog scrisoarea catre redactia ziarului Financial Times. In aceasta, Nastase neaga toate acuzatiile aduse. "Va rog ca aceasta scrisoare sa fie publicata sub forma unui drept la replica si ca o minima reparatie la daunele pe are articolul aparut in ziarul dumneavoastra le-a adus imaginii mele publice. Imi rezerv dreptul de a obtine reparatii satisfacatoare prin forurile competente", avertizeaza Nastase.

In scrisoare, fostul premier desface firu-n patru si explica legatura Executivului sau cu firma Eastern Duty Free. "As vrea, insa, sa clarific o data pentru totdeauna ca nu am cunostinta de niciun act ilegal care sa fi fost comis de Guvernul roman sau de membrii vreunei agentii guvernamentale in legatura cu afacerile companiei Eastern Duty Free (EDF)", isi incepe Nastase pledoaria.

Fostul premier mentioneaza ca Executivul pe care l-a condus nu a adoptat nicio ordonanta pentru a "anula contractele" sau a interzice "temporar" desfacerea de produse cu scutire de taxe vamale si pentru "a da contractele EDF unui numar de companii romanesti".

"Guvernul Romaniei a adoptat, intr-adevar, o ordonanta de urgenta in septembrie 2002, adica luni de zile dupa ce contractul EDF cu aeroportul a expirat in mod legal. Aceasta ordonanta, care, in esenta ei, este in vigoare si astazi, era motivata de preocuparile legate de contrabanda, evaziune fiscala si diferite alte activitati ilegale, semnalate de multa lume, inclusiv presa romana, si, in acelasi timp, urmarea armonizarea legislatiei romanesti cu reglementarile Uniunii Europene", scrie Nastase.

Fostul premier mai sustine ca EDF nu a castigat niciodata vreun contract cu Aeroportul Bucuresti Otopeni sau cu Tarom, ci si-a obtinut contractele la inceputul anilor 1990, dupa o procedura care nu a implicat niciun fel de licitatie sau vreo alta modalitate de atribuire transparenta.

"Dupa ce acordul pe 10 ani cu Aeroportul Bucuresti Otopeni a expirat la inceputul anului 2002, Guvernul roman nu a 'dat' nici un contract nici unei companii. Spatiile comerciale care au fost folosite de EDF au fost scoase la licitatie publica de catre autoritatile Aeroportului si au fost acordate mai multor societati comerciale, inclusiv societati cu capital strain. Subliniez ca la Aeroportul Otopeni nu s-au mai desfasurat activitati de comercializarea a produselor cu scutiri de vama incepand din 2002 si nu se desfasoara nici in prezent", mai explica fostul premier.

Cat despre DNA, Nastase a subliniat ca aceasta institutie a fost infiintata printr-o OU a Guvernului sau. "Insasi infiintarea acestei institutii este rezultatul angajamentului meu personal si al Guvernului pe care l-am condus, de a lupta impotriva coruptiei. De asemenea, contrar unui sir de afirmatii false care se fac in articol, toate incercarile unor procurori, dupa schimbarea de putere din Romania in 2004, sub indrumarea fostului ministru al justitiei Monica Macovei - citata pe larg in articolul dumneavoastra - au fost declarate neconstitutionale si au fost respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei", precizeaza Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Care este cea mai importantă armă a Iranului
Care este cea mai importantă armă a Iranului
Principalele arme ale Iranului nu sunt bombele atomice. În ciuda fricii internaționale, țara nu a dezvoltat niciodată un arsenal nuclear. Cea mai puternică armă a regimului de la Teheran...
Israelul a luat în considerare lovituri rapide de represalii împotriva Iranului. „Va exista evident un răspuns”
Israelul a luat în considerare lovituri rapide de represalii împotriva Iranului. „Va exista evident un răspuns”
Armata israeliană a luat în considerare efectuarea unor lovituri rapide împotriva Iranului ca represalii la atacul cu rachete şi drone lansat de Teheran în weekendul trecut asupra teritoriului...
#razboi, #Nastase, #coruptie, #amenintari, #Financial Times , #stiri Adrian Nastase