Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Este bine ca un barbat sa asiste la nasterea copilului sau?

Duminica, 20 Aprilie 2008, ora 11:36
15139 citiri
Este bine ca un barbat sa asiste la nasterea copilului sau?

"Iunie 2006. Sotia lui Adrian Mutu a nascut o fetita intr-o clinica din Statele Unite. Frumoasa dominicana a ales o nastere normala, la care a fost asistata si de sotul ei. De altfel, fotbalistul roman a fost cel care a taiat cordonul ombilical al fetitei, dupa modelul celebrului actor Brad Pitt".

"Ianuarie 2007. Postul de televiziune B1TV si-a intrerupt programul la ora 17:20, pentru a transmite in direct venirea pe lume a mostenitoarei familiei Columbeanu". "Milionarul de la Izvorani s-a tinut de cuvant si a taiat cordonul ombilical al micutei Irina. Mai mult, el a declarat ca va pastra o bucata pentru a-si aminti mai bine de acest moment".

Sunt doar cateva fragmente de presa care ilustreaza noua moda aparuta printre celebritati, care aleg tot mai des sa faca din nasterea copiilor lor un prilej de intensa publicitate. Trecand peste faptul ca primele fotografii ale noilor nascuti ajung deseori sa fie licitate la sume cu multe zerouri, ne intrebam daca aceasta tendinta din ce in ce mai raspandita printre vedetele masculine, de a asista la nasterea copiilor, trebuie urmata si de oamenii de rand.

Abordat rareori in presa, subiectul genereaza controverse aprinse. Este bine sau nu ca un barbat obisnuit sa asiste la nasterea copilului sau ?

Un renumit obstetrician francez, Michel Odent, care se poate lauda cu o cariera in domeniu de peste 50 de ani si care a asistat la aproape 15.000 de nasteri, sustine intr-un articol publicat de Daily Mail ca NU ESTE BINE ca un barbat sa fie de fata in momentul in care sotia sa naste.

"Parerea mea sincera, formata in atatia ani de activitate, este ca prezenta tatalui in incaperea in care sotia sa aduce pe lume o noua viata este nu numai inutila, ci chiar face mai mult rau", a declarat Odent, care este cunoscut in special pentru consecventa cu care a lansat si sustinut beneficiile nasterii sub apa.

Acesta sustine ca pe foarte multe dintre femeile aflate in chinurile facerii, prezenta sotului le face sa se jeneze, motiv pentru care travaliul este mai lung si mai dureros decat ar fi in mod normal.

In acelasi timp, nici barbatii nu suporta usor socul cu usurinta. "Cunosc cazuri in care acestia si-au parasit pur si simplu familiile la scurta vreme dupa nasterea copilului, invocand faptul ca nu au putut sa treaca peste impactul produs de acest moment neobisnuit din viata sa", a mai spus medicul francez.

Cum a inceput totul

In urma cu cateva decenii, era de neconceput ca un barbat sa vada cum vine un copil pe lume. Foarte multe femei nasteau acasa si, chiar daca se intampla ca sotul sa fie prin preajma, acesta astepta nerabdator in bucatarie, unde fierbea apa si se sterilizau viitoarele scutece.

Barbatii au fost invitati sa asiste la aducerea pe lume a propriului copil abia catre sfarsitul anilor '70, cand nasterile aveau loc in spitale, cu tot confortul si siguranta care puteau fi puse la dispozitie. In acel moment se credea cu tarie ca impartasirea unei asemenea experiente intareste nu numai cuplul ci si relatia dintre tata si copil.

Mai mult, specialistii sustineau ca prezenta acestuia usureaza nasterea si scade riscul aparitiei unor complicatii.

"Niciodata insa, pe vremea aceea, nu s-au facut cercetari serioase care sa dovedeasca daca aceasta impresie este reala", mai spune doctorul Michel Odent.

Femeile trebuie sa fie protejate de orice stimul extern

"Sunt foarte convins ca participarea tatalui la nastere nu duce decat la un travaliu mai lung si mai dificil", sustine acesta, aducand o serie de argumente de natura psihologica.

In primul rand, "in timpul nasterii o femeie trebuie sa fie protejata de orice stimul extern inutil. Cel mai bine este ca ea sa se retraga in lumea ei, fara sa fie nevoita sa vorbeasca sau sa se gandeasca la ce se intampla in jur. Discutiile cu sotul nu ii sunt deloc prielnice", sustine Odent.

Un al doilea argument ar fi ca nelinistea si incordarea pe care femeia, inevitabil, le observa la barbatul ei o impiedica sa se relaxeze, accentuandu-i inutil anxietatea. "Oricat de mult ar incerca viitorul tata sa zambeasca si sa para relaxat, nu se poate ca el sa nu fie coplesit de emotie. Este demonstrat stiintific ca nimeni nu se poate relaxa cu adevarat in prezenta unei persoane in care adrenalina sta sa explodeze", sustine medicul.

Mai mult, un nivel ridicat de stres al mamei impiedica organismul acesteia sa elibereze oxitocina, hormonul cheie in timpul nasterii.

"Mi s-a intamplat sa am paciente care se chinuiau sa nasca in prezenta sotilor si nu reuseau decat daca, intamplator, acesta iesea din camera. Unii spun ca e pura coincidenta, eu afirm ca pur si simplu organismul acestora nu se putea relaxa suficient cat sa permita venirea pe lume a copilului".

Extrem de important pentru mama si copil este ca, imediat dupa nastere, cei doi sa fie singuri, unul cu celalalt, in special pana la expulzarea placentei. Doctorul Odent sustine ca si acest moment "este puternic marcat de prezenta hormonului numit oxitocina. Trebuie sa i se dea ragaz mamei sa uite de tot ce e pe lume, sa se gandeasca doar la pruncul ei, sa il priveasca in ochi, sa ii atinga pielea, sa ii simta mirosul. Ei bine, interventia tatalui, care de obicei nu se poate abtine sa nu zica ceva sau sa nu se apropie de copil, nu face decat sa ingreuneze si sa prelungeasca expulzarea placentei si incheierea nasterii".

Pe de alta parte, nu doar aspectele legate de transformarile pe care le sufera mama trebuie avute in vedere. "Mai sunt alte doua probleme extrem de importante carora nu li s-a dat inca un raspuns stiintific", spune Odent.

Ce se intampla cu tatii?

Mai intai, cine poate anticipa daca un barbat este in stare sa faca fata, din punct de vedere emotional, unei asemenea situatii?

"In timpul indelungatei mele cariere, am intalnit multe situatii imprevizibile, in care barbati care au asistat la nastere s-au plans ulterior de 'depresii post-natale', au acuzat dureri puternice de stomac, migrene indelungate, fara vreo alta cauza posibila. Altii au incercat sa depaseasca momentul dificil retragandu-se zile in sir in baruri sau evadand din casa cat mai mult timp in compania prietenilor".

Doctorul francez sustine ca a intalnit si situatii mult mai grave. "Am avut un prieten extrem de echilibrat sufleteste care, a doua zi dupa ce si-a tinut nevasta de mana in timpul nasterii, si-a parasit familia, la care nu s-a mai intors niciodata. Iar un altul a facut prima criza de schizofrenie la cateva zile dupa ce a asistat la nasterea copilului sau, probabil ca o forma extrema de a evada din realitate", a povestit Michel Odent.

Dar intrebarea cea mai delicata care se poate pune este daca, pe termen lung, aceasta experienta afecteaza atractia sexuala pe care barbatul o simte fata de sotia sa.

Desi unii ar putea sa il acuze ca este "de moda veche", doctorul Odent este de parere ca viata intima a oricarui cuplu are nevoie totusi si un dram de mister. "Exista aspecte pe care nu le dezvaluim partenerilor nostri de viata, oricat de legati am fi, si as recomanda ca subiectul acestui material sa fie trecut pe lista".

Desi este obstetrician, Michel Odent nu a dorit sa asiste la nasterea niciunuia din cei trei copii ai sai. A fost in preajma sotiei sale, pentru a-i oferi increderea si siguranta de care avea nevoie, dar niciodata in incaperea in care aceasta se chinuia sa nasca.

Medicul sustine ca ideal ar fi ca orice viitoare mamica sa fie asistata de catre femei care au trecut prin aceasta experienta macar o data, pentru ca acestea vor sti cum sa se comporte astfel incat sa ii asigure cele mai bune conditii.

Opinii pro si contra

Punctul de vedere al lui Michel Odent a generat foarte multe comentarii din partea cititorilor, nu doar pe pagina electronica a cotidianului Daily Mail, ci si in diverse alte colturi ale lumii, preluat fiind pe forumuri.

Astfel, o mamica din Irlanda spune ca in loc sa li se interzica barbatilor sa asiste la nastere, acestia ar trebui sa fie pregatiti inainte, ca sa stie ce ii asteapta. "Daca au asistat la conceptia copilului, sa faca bine sa asiste si la nasterea lui", spune Kat.

Un tata din Marea Britanie scrie "De pe ce planeta vine si individul asta? Bineinteles ca are dreptul la propria sa opinie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa generalizam. Am asistat cu mare bucurie la nasterea copilului meu si as face-o si a doua oara".

In schimb, o alta mamica sustine ca este perfect de acord cu cele spuse de medicul francez. "Nu l-am lasat pe sotul meu sa asiste. In acele momente chiar nu vroiam sa vad pe nimeni in jurul meu. In schimb, o prietena mi-a spus cu lacrimi in ochi ca, dezgustat de cele vazute, sotul ei s-a indepartat treptat de ea si curand au divortat".

"Eu cred ca depinde de fiecare cuplu", scrie Alison. "Eu am fost extrem de fericita ca sotul meu a stat langa mine in acele momente dificile. A fost o veritabila sursa de confort si relaxare. Experienta ne-a apropiat foarte mult".

Aceasta opinie este contrazisa insa de Kavita. "Sunt intru totul de acord cu opinia medicului francez. Cred ca unele femei isi obliga sotul sa participe la nastere ca un fel de pedeapsa sau ca sa il faca sa se simta inferior. Consider oribila ideea de a filma nasterea sau de a-l pune pe barbat sa taie cordonul ombilical. Sa fim seriosi ... orice femeie are totusi nevoie de un dram de intimitate. Sunt o femeie moderna, am propria mea cariera, dar nu sunt de acord cu astfel de lucruri. Cand am nascut, sotul meu a stat acolo unde ii era locul, in sala de asteptare, iar langa mine a fost mama, care a suportat foarte greu sa vada chinurile prin care am trecut".

"Pe mine prezenta sotului m-a salvat. A vazut ca ceva nu era in regula cu expulzarea placentei si i-a atras atentia medicului", scrie o alta mamica.

Pe de alta parte, un viitor tata hotarat sa asiste peste trei luni la nasterea copilului sau, comenteaza astfel: "Sunt convins ca pentru cei care si-au parasit nevestele dupa o astfel de experienta, acesta a fost doar un pretext. Ar fi plecat oricum. Eu cred ca sotul trebuie sa faca ceea ce doreste sotia. Daca aceasta se simte mai bine cu el alaturi, sa asiste, dar daca ea se simte inconfortabil, atunci sa astepte afara.

Pe de alta parte, ma intreb ce se intampla in cazul in care apar complicatii si viata mamei sau a copilului este pusa in pericol. Este bine sau rau ca tatal sa fie prezent?", se intreaba nelinistit Kevin.

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Un bărbat din oraşul prahovean Urlaţi a fost internat în stare gravă cu diagnosticul de botulism, anunță reprezentanții Spitalului Judeţean Ploieşti. El le-a spus medicilor că a mâncat...
#copil, #barbat, #asistenta, #relatii, #nastere, #participare, #Tata, #soti, #stimuli , #stiri Adrian Nastase