Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Kovesi: Parlamentul va raspunde pentru publicarea dosarului Nastase

Sambata, 21 Iunie 2008, ora 12:31
2367 citiri
Kovesi: Parlamentul va raspunde pentru publicarea dosarului Nastase

Procurorul de caz va decide daca publicarea pe siteul Camerei a documentelor din dosarul de urmarire penala a lui Adrian Nastase va avea consecinte negative asupra anchetei, a declarat procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a precizat, sambata, la Costinesti, ca actele din dosare penale sunt nepublice in aceasta faza.

"Potrivit legii, date din dosarul de urmarire penala se fac publice atunci cand publicarea lor sau aducerea la cunostinta publica nu afecteaza asupra activitatii de urmarire penala. Cu privire la consecintele care s-au produs in acest caz, cred ca cea mai buna explicatie o poate da procurorul de caz. El este singurul in masura sa aprecieze daca publicarea acestui raport va aduce un prejudiciu negativ sau nu asupra anchetei pe care o desfasoara", a spus Codruta Kovesi, citata de NewsIn.

Ea a precizat ca nu cunoaste personal forma in care a fost publicat acest raport pe site-ul Camerei Deputatilor si a spus ca Parlamentul poate raspunde de aceasta actiune.

Procurorul general a mai spus ca Parlamentul si-a stabilit niste proceduri in momentul in care cele doua Camere au fost investite pentru avizarea inceperii urmaririi penale a parlamentarilor.

"Au fost declaratii potrivit carora nu s-a stabilit un anumit regulament pentru a solutiona aceasta cerere a procurorilor DNA. Va trebui sa stabilim daca s-a dat acest regulament, daca el a fost respectat pentru ca, de multe ori, am cerut Parlamentului sa respecte independenta procurorilor, motiv pentru care si noi trebuie sa respectam independenta in deciziile pe care le iau", a mai spus Codruta Kovesi.

Procurorul general a precizat, inca o data, ca dosarele de urmarire penala au caracter nepublic.

"Ce a facut Parlamentul este raspunderea sa. Procurorul de caz va aprecia daca aceste probe sau documente vor avea influenta negativa sau nu asupra probelor administrate si a modului in care va decurge urmarirea penala", a conchis procurorul general.

Camera Deputatilor a publicat, pe pagina de internet, la sectiunea "caseta deputatului" (link catre ancheta DNA publicata pe site-ul Camerei Deputatilor), documente secrete din dosarul "Zambaccian", dosar in care procurorii DNA au cerut deputatilor aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase, pentru fapte de coruptie.

Mai exact, deputatii au facut public referatul procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru, in care acestia prezinta probele stranse impotriva lui Adrian Nastase. Link ancheta DNA pe site-ul Camerei Deputatilor.

"Referatul procurorului nu este public, deci nu trebuia facut public in niciun fel. La acesta nu trebuia sa aiba acces decat cei care trebuiau sa se pronunte", a declarat, pentru NewsIn, Gabriela Balaban, de la Biroul de Presa al Directiei Nationale Anticoruptie.

In ceea ce priveste documentul facut public, acesta contine practic aceleasi date ca cele din rechizitoriul prin care DNA l-a trimis prima oara in judecata pe Adrian Nastase in dosarul Zambaccian. Dosarul a fost, ulterior, restituit la Parchet, pentru refacerea urmaririi penale dupa admiterea unei exceptii de neconstitutionalitate, prin care se arata ca este nevoie de avizul Camerei Deputatilor pentru anchetarea lui Nastase.

Astfel, din referatul DNA, reiese ca fostul premier si-a dotat imobilul din Zambaccian cu un buncar.

"La subsolul imobilului, la cererea expresa a lui Adrian Nastase, a fost construit un buncar dotat cu doua incaperi. Ambele au peretii, inclusiv tavanul si pardoseala, acoperite integral cu folie de cupru, peste care au fost aplicate placaje din rigips, respectiv parchet (pe pardoseala).

Buncarul este asigurat cu o usa masiva de otel si racordat la sistemul electric, de climatizare si securitate al imobilului", arata procurorii DNA, precizand ca "cheltuielile ocazionate de constructia, amenajarea si dotarea lor nu i-au fost facturate".

Procurorii mai arata ca Adrian Nastase a incercat sa influenteze declaratia de martorul Ioan Paun, fostul consul al Romaniei la Hong Kong, amentinandu-le pe acesta din urma.

Pe 24 aprilie, DNA a sesizat Camera Deputatilor pentru a cere urmarirea penala a fostului lider PSD Adrian Nastase, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in legatura cu fapta de trafic de influenta, instrumentate in dosarul numarul 114/P/2007. Dosarul respectiv se refera la modul in care familia Nastase a dobandit imobilul de pe strada Zambaccian.

Camera a decis ca documentele din dosar trimise de DNA sa fie analizate de o subcomisie a deputatilor juristi, care sa intocmeasca pentru fiecare un raport, pentru a fi inaintat tuturor deputatilor.

Intre timp, pe fondul intarzierii rezolvarii solicitarii DNA, cauzata de o serie de dispute procedurale, dar si de campania electorala, care i-a tinut pe alesi in teritoriu, o serie de oficiali europeni, printre care si comisarul Ollie Rehn, s-au aratat ingrijorati de tergiversarea deciziei in Parlament. Inclusiv ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a spus ca a fost intrebat de oficiali europeni de motivele acestor intarzieri.

Pentru avizarea inceperii urmaririi penale este nevoie de doua treimi din numarul deputatilor sau senatorilor.

Senatorii juristi nu au ajuns la o concluzie in ceea ce priveste sesizarea procurorilor pentru inceperea a urmaririi penale in cazul ministrului liberal al muncii, Paul Pacuraru, si nici al fostului ministru conservator Codurt Seres.

Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Adrian Nastase, #Kovesi, #procuror, #dosar, #buncar, #postat, #Internet, #Parlament , #stiri Adrian Nastase