Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Nastase apara pensiile speciale si se opune legii unitare

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 14:23
4030 citiri
Nastase apara pensiile speciale si se opune legii unitare

Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD, sustine ca va face tot ce va putea, in Parlament, pentru ca Legea pensiilor unitare sa nu fie adoptata in forma propusa de Guvern.

"Pare frumos cand premierul Boc spune ca pensiile trebuie sa se plateasca doar dupa principiul contributivitatii. Logica pare sa sustina un asemenea demers, in teorie: primesti cati bani ai contribuit. Este insa doar o capcana, fiindca principiul contributivitatii este corect doar daca este aplicat de la zero. Sau, asa cum spun sociologii cand fac un experiment, "all things being equal". Doar ca "all things" nu sunt "equal".

Si nici nu prea pot deveni egale. Va dau doua argumente forte pentru care acest principiu trebuie luat cu mult relativism si pentru care el nu poate fi niciodata acceptat ca singura regula de acordare a pensiilor intr-un stat civilizat", scrie Adrian Nastase pe blogul sau.

Primul argument invocat de Natase este acela ca cei din sistemele speciale nu au conditii egale cu ceilalti contributori, iar acestora nu li se opresc contributii din salariu, tocmai pentru ca au un statut diferit.

"Nu sunt privilegiati, asa cum ar crede unii. Da, au siguranta salariului si a locului de munca. Da, unii au chiar si niste beneficii (cate se mai dau in statul tot mai mic pe care il conduce cel mai mic om politic din Romania - si nu o spun la propriu). Dar au in acelasi timp si foarte multe restrictii, care ii impiedica sa aiba alte venituri decat cele din respectivul serviciu.

Al doilea argument vine din realitatea comunista. Nu stiu cat de multi dintre dvs stiti, dar in comunism cele mai mari salarii le aveau cei de la partid si cei din zona Securitatii. Ei aveau marile salarii si, deci, marile contributii la bugetul statului", a adaugat el.

Fostul premier considera ca, in prezent, majoritatea pensionarilor sunt oameni care au contribuit mult in perioada comunista.

"Nu ii avem pensionari pe cei care au muncit doar dupa 1989. Iar a impune acum exclusiv regula contributivitatii inseamna a consacra, PRIN LEGE, nedreptatile sistemului comunist. Si inseamna a valida oficial diferentierile practice pe care comunismul le-a impus in societate.

Nu stiu daca domnul Boc isi da seama de asta sau daca nu cumva tocmai asta doreste. Si din aceste motive, voi face tot ce pot in Parlament pentru ca proiectul legii pensiilor unitare sa nu fie adoptat in forma propusa de Guvern", conchide Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Adrian Nastase legea pensiilor, #sustinere lege pensii , #stiri Adrian Nastase