Nastase: Criza coalitiei de guvernare, o confirmare a fragilitatii

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 21:20
1203 citiri
Nastase: Criza coalitiei de guvernare, o confirmare a fragilitatii

Adrian Nastase crede ca decizia CCR care a generat amenintarea cu iesirea de la putere a UDMR a fost determinata de capacitatea redusa a coalitiei de a realiza prioritatile din programul de guvernare, de a gestiona criza economica, de erodarea electorala a UDMR raportat la esecul adoptarii legilor care ar consacra o evolutie a drepturilor minoritatilor nationale din Romania si altele.

"Criza coalitiei de guvernare determinata de decizia CCR e doar o confirmare a fragilitatii si lipsei existentei unei majoritatii parlamentare functionale a guvernarii.

Caracterul artificial al coalitiei de guvernare, lupta de putere din interiorul partidului de guvernamant, lipsa de disciplina si diletantismul liderilor PD-L din Parlament si erodarea, ca urmare a crizei economice, creaza dificultati reale in sustinerea parlamentara a unui executiv care doreste sa guverneze in forta, fara a purta un dialog cu opozitia si cu societatea civila", scrie Adrian Nastase pe blogul personal.

Fostul premier mai crede ca prioritatile reale ale UDMR in guvernarea actuala sunt legate de o reforma generala in toate domeniile, de adoptarea Legii educatiei nationale care sa aplice un sistem de subventionare pozitiv pentru invatamantul in limba materna.

"Uniunea s-a angajat in asigurarea unei stabilitati politice prin intrarea la guvernare alaturi de PD-L si si-a asumat riscul erodarii electorale in perioada de criza economica si in conditiile unui executiv cu o activitate incoerenta tocmai prin speranta ca reuseste sa impuna adoptarea unei legi a educatiei nationale care sa consacre o descentralizare administrativa accentuata si sa contribuie la largirea drepturilor minoritatilor nationale din Romania.

Aceasta directie a constituit mesajul principal al Uniunii pentru propriul electorat, afectat la randul sau de criza economica si de masurile de austeritate. Adoptarea legii educatiei nationale, in forma votata de Camera Deputatilor, este si o miza politica personala a presedintelui Uniunii, Marko Bela, care intentioneaza sa se retraga de la conducerea formatiunii la Congresul din februarie 2011", mai noteaza social democratul.

Marko Bela vrea sa retraga de la sefia UDMR in 2011

Adrian Nastase reitereaza ideea ca Marko Bela este constient ca exista un mare grad de erodare electorala a persoanei sale si ca are sansa sa se retraga in varf de cariera politica in februarie 2011, iar adoptarea unei legi a educatiei nationale ar incorona cei 18 ani ai sai in fruntea Uniunii.

"De asemenea, exista factori interni si externi (schimbul de generatii la varful Uniunii, presiunea exercitata de guvernul lui Viktor Orban si accesul la resursele publice, avantajele exercitarii puterii) care au un rol important in luarea deciziei. Proiectul de lege al educatiei nationale este si o miza personala a presedintelui Marko Bela, care are pozitia si capacitatea de negociere efectiva in situatii de criza.

Raportat la opozitie, eu cred ca Uniunea doreste sa-si pastreze capacitatea de coalitie pentru viitor, considerand, mai curand, ca marul discordiei in privinta legii educatiei nu il constituie atat prevederile privind minoritatile nationale, cat prevederile referitoare la invatamantul superior.

Una dintre solutiile avansate de democrat- liberali a fost inclusiv votul negativ in plen a proiectului de lege a educatiei, daca aceasta va trece de comisii cu un continut golit de "reforma" si adoptarea ei, ulterior, printr-o noua angajare a raspunderii. Totul depinde si de motivarea Curtii Constitutionale in speta", conchide fostul premier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastase analiza UDMR, #Marko Bela UDMR , #stiri Adrian Nastase