Nastase: Romania are o mentalitate de tara coloniala

Joi, 26 August 2010, ora 22:45
1893 citiri
Nastase: Romania are o mentalitate de tara coloniala

Proiectul de lege privind modificarea legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a Codului de Procedura Civila si a Codului de Procedura Penala este vazut de Adrian Nastase drept unul prin care s-a creat o institutie "iluzorie".

"In mod surprinzator, ministrul Justitiei a cerut senatorilor sa tina cont de "indicatiile" Comisiei Europene, fara insa a le explica de ce nu a reusit, in calitatea pe care o are, sa convinga "comisarii europeni" ca textele Constitutiei Romaniei sunt obligatorii si ca ele nu pot fi interpretate, modificate, inlaturate sau calcate in picioare.

Textul in discutie il constituie de fapt eliminarea prevederii potrivit careia, completul de judecata, sesizat cu o exceptie de neconstitutionalitate, ce are legatura cu cauza, era obligat sa suspende judecata acelei cauze pana la pronuntarea Curtii Constitutionale", explica Adrian Nastase, pe blogul personal.

Potrivit acestuia, motivatiile care s-au folosit in acest sens, care constau in tergiversarea judecarii cauzelor si supraincarcarea Curtii Constitutionale, sunt cauzate de "mentalitatea de tara coloniala".

Presedintele Consiliului National al PSD sustine ca, in urma proiectului de lege, s-a creat "posibilitatea judecarii unor cauze (administrarea de probe, luarea unor masuri sanctionatorii, chiar privari de libertate, executari ale unor bunuri, etc.), in baza unor prevederi care s-ar putea dovedi neconstitutionale".

De asemenea, Nastase considera ca se va ajunge in "imposibilitatea admiterii cererilor de revizuire".

"Mai pe intelesul tuturor, avand in vedere principiul neretroactivitatii, hotararile intrate in puterea lucrului judecat, pana la data publicarii in Monitorul Oficial a Deciziei Curtii Constitutionale, nu vor putea fi desfiintate avand in vedere ca pana la data publicarii in Monitorul Oficial textele erau considerate constitutionale.

Pentru juristi, specialisti ai dreptului, se pune intrebarea: Se poate ca printr-o lege, chiar organica, sa se modifice legea constitutionala? Ce vor face magistratii? Este usor de presupus, in conditiile in care in Avizul Consiliului Superior al Magistraturii se mentioneaza ca "revizuirea este inadmisibila" intr-o astfel de situatie", continua Nastase.

Fostul premier considera ca Mmotivatiile ministrului Justitiei sunt "ilare", iar tergiversarea solutionarii cauzelor nu se datoreaza, in principal, invocarii exceptiilor de neconstitutionalitate, ci supraaglomerarii instantelor, dosarelor prost intocmite.

"Din anul 2004 (dupa revizuirea Constitutiei) si pana in prezent, Curtea Constitutionala a fost sesizata cu cca. 8.000 de asemenea sesizari din partea instantelor judecatoresti. Daca numarul cauzelor aflate pe rolul instantelor este de cca. 2.000.000, poate fi considerata ca "determinanta" suspendarea cauzelor, pe aceasta baza, in tergiversarea judecarii ?

In acelasi interval de timp, Curtea Constitutionala a retinut ca doar 908 de sesizari sunt intemeiate, cursul judecatii cauzelor reluandu-se in conditii de respectare a prevederilor constitutionale.

Daca exista un blocaj functional la Curtea Constitutionala acesta poate fi remediat prin angajarea de personal de specialitate, cunoscut fiind ca niciodata bugetul solicitat de aceasta institutie nu a fost redus. Si, in asemenea conditii, termenul maxim de solutionare ar fi putut fi stabilit, prin lege, la maximum 3 luni", opineaza el.

Adrian Nastase considera ca aceasta lege va ramane o pata pe obrazul ministrului Predoiu si pe obrazul parlamentarilor care au votat-o.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Adrian Nastase lege Constitutie, #mentalitate Romania Nastase , #stiri Adrian Nastase