Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

The Economist: UE ascunde regresul Romaniei in privinta luptei anticoruptie

Vineri, 04 Iulie 2008, ora 08:01
1941 citiri
The Economist: UE ascunde regresul Romaniei in privinta luptei anticoruptie

Suspiciunile ca Uniunea Europeana, pentru a-si masca propriul esec, incearca sa ascunda adevarata stare a justitiei si coruptiei din Romania ar fi intarite daca raportul Comisiei Europene din iulie ar adopta un ton la fel de bland ca al celui din februarie, scrie The Economist in editia online.

Articolul despre coruptia din Romania are titlul "In plina negare" si subtitlul "Uniunea Europeana ascunde regresul Romaniei in privinta luptei anticoruptie". Articolul invoca o evaluare foarte dura facuta justitiei romane in noiembrie 2007 de un expert al Comisiei Europene, procurorul belgian Willem de Pauw, un vechi consilier al UE cu o solida expertiza in domeniu.

"In loc sa progreseze in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania a inregistrat regrese pe toate fronturile. Daca efortul romanesc anticoruptie continua sa se evaporeze in ritmul actual, in circa sase luni Romania se va intoarce acolo unde era in 2003", mai scrie The Economist.

Publicatia citeaza in context si cazul fostului premier Adrian Nastase. Acuzat de coruptie si dare de mita si exonerat de comisia juridica a Parlamentului, el se gandeste deja la o eventuala candidatura la alegerile prezidentiale.

Documentul intocmit de expertul belgian in noiembrie 2007 nu a fost publicat, iar raportul Comisiei Europene din februarie a fost mult mai bland, limitandu-se sa spuna ca "in domenii precum lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu au fost demonstrate rezultate convingatoare", scrie The Economist.

Privind in retrospectiva, UE s-a bazat prea mult pe politicieni individuali care sa sprijine proiectul anticoruptie, in special pe Monica Macovei, foarte apreciatul ministru al justitiei, demis dupa ce Romania a aderat la UE in 1 ianuarie 2007.

Aderarea a facut elitele politice sa se simta eliberate de obligatii, noteaza The Economist care citeaza din nou din raportul expertului belgian: "Toate cazurile mari de coruptie la nivel inalt, demarate la scurt timp inainte de aderare si dupa multi ani de ezitari, au fost acum intrerupte si sunt, cel mai probabil, abandonate definitiv". Expertul mentiona si ANI, al carei rol a fost slabit, precum si amendamentele la Codul Penal care vor afecta "in mod fatal" investigatiile de coruptie.

Daca raportul UE din iulie despre Romania este la fel de plictisitor ca cel precedent, suspiciunile nu vor face decat sa se amplifice, conchide The Economist.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Uniunea Europeana, #lupta, #anticoruptie, #articol, #Adrian Nastase, #negare, #The Economist , #stiri Adrian Nastase