Adrian Nastase: UDMR trebuie sa-si clarifice relatia cu Traian Basescu

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 20:41
1524 citiri
Adrian Nastase: UDMR trebuie sa-si clarifice relatia cu Traian Basescu

UDMR trebuie sa-si clarifice relatia cu presedintele Traian Basescu, cel care a intins, in ultimii ani, "mai multe capcane" uniunii, a declarat joi liderul Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

El a comentat, pe blogul personal, afirmatiile presedintelui UDMR, Marko Bela, potrivit carora "relatiile Uniunii cu PSD si PNL sunt "incarcate" de atitudinea celor doua partide fata de Legea educatiei".

Adrian Nastase si-a exprimat speranta ca viitorul Congres al UDMR, de la inceputul anului viitor, va aduce o clarificare cu privire la acest aspect, subliniind, totodata, necesitatea "(re)punerii bazelor unui dialog mai sanatos intre Uniune si partidele de opozitie".

"Dar daca tot vorbim de clarificari, cred sincer ca ar trebui ca acestea sa vina si din partea UDMR, si nu neaparat in relatia cu noi, ci in relatia cu Traian Basescu - cel care a intins, in ultimii ani, mai multe capcane Uniunii. Fiindca UDMR inca il accepta pe Traian Basescu, desi acesta a sprijinit crearea unor formatiuni concurente UDMR, precum PCM, iar acum ii ofera suport explicit lui Laszlo Tokes, care pare sa fie pentru Uniune un adversar mai mare decat PSD. Oare cei de la UDMR nu isi pun nicio intrebare legata de faptul ca prezenta lor la guvernare este mai degraba o tentativa de a-i compromite in fata cetatenilor romani de etnie maghiara, in avantajul politic al celor care se bucura de binecuvantarea Cotroceniului? Eu, pana una alta, sper ca o astfel de clarificare sa fie adusa de Congresul UDMR de la inceputul anului viitor. Cred ca este nevoie sa se (re)puna bazele unui dialog mai sanatos intre Uniune si partidele de opozitie. Acest dialog este afectat acum de o serie de subiecte parazite care nu cred ca ar trebui supralicitate", a precizat Adrian Nastase, in postarea pe blogul personal.

Presedintele Consiliului National al PSD s-a declarat surprins de afirmatia presedintelui UDMR, ca raspuns la ipoteza reluarii colaborarii dintre Uniune, PSD si PNL, reamintind faptul ca, in 1991, a sustinut necesitatea ca in Constitutia Romaniei sa fie introduse referiri la drepturile minoritatilor, la nivelul standardelor internationale, plus reprezentarea cvasi-automata a minoritatilor in structura Parlamentului.

Adrian Nastase a evidentiat, in acest context, sustinerea Guvernului pe care l-a condus pentru pentru introducerea invatamantului in limba materna pentru minoritati si spijinirea minoritatilor nationale, in vederea pastrarii specificului cultural, a identitatii culturale.

"Sustinem drepturile minoritatilor si dreptul de a invata in limba materna, dar nu sustinem segregarea educatiei pe criterii etnice si crearea de scoli pe o astfel de baza. O asemenea "reforma" nu o vom accepta, pentru ca ea nu mai este acceptata nicaieri in lumea civilizata. Nu ne putem integra in Europa, creand ghetouri in sistemul scolar. Oamenii de buna credinta, inainte de a asculta de manipulari, pot face distinctie intre ele", a mai spus fostul premier.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi, la RFI, ca "in acest moment, relatiile Uniunii cu PNL si cu PSD sunt incarcate cu problema legea Educatiei".

"Ei nu numai ca nu ne-au ajutat in privinta dispozitiilor privind drepturile minoritatilor, dar tot timpul au incercat sa blocheze aceste dispozitii", a afirmat Marko Bela.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Adrian Nastase, #adrian nastase udmr , #Traian Basescu