Basescu, umilit de el Insusi (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:39
15058 citiri
Basescu, umilit de el Insusi (Opinii)
Foto: ziare-pe-net.ro

Adrian Nastase povestea de curand intr-un interviu, nu fara o placere nedisimulata, cum era numit in perioada de maxima glorie in partid si in Guvern - "Insusi". Pretiozitatea cuvantului tradeaza aura aproape religioasa care il invaluia pe fostul premier. Ea exprima perfect si puterea uriasa pe care ajunsese sa o degaje in ultimii ani de guvernare.

El Insusi, adica Supremul. In aceasta grandoare nefireasca a lovit si Traian Basescu in 2004, reusind sa castige niste alegeri in care pornise aproape fara nicio sansa.

Poporul nu il cunostea drept Insusi, insa vestea averii colosale a lui Adrian Nastase infierbanta mintile si folclorul. Se spunea atunci ca averea sa depasea un miliard de dolari. Si, evident, cine putea sa creada ca ar fi fost bani curati? Doar un sistem mafiot ar fi putut sa colecteze aceasta uriasa suma. Pe langa asta, Nastase 4 case era un fleac - doar spuma de la suprafata. A fost al doilea punct nevralgic in care a lovit Traian Basescu - "sistemul ticalosit" pe care promitea ca-l va rapune.

Daca mai adaugam si aroganta si aura misterioase, nepamanteana, a lui Nastase obtine o imagine insuportabila. Cum sa nu reuseasca un om din popor, simplu si pornit pe facut dreptate, cum se infatisa Traian Basescu, sa-i fure la mustata tronul? Fostul comandat de nava castiga atunci primul mandat la Cotroceni, pentru ca reusise sa convinga poporul ca Adrian Nastase era raul Insusi in persoana. Corupt si corupator pana la Dumnezeu, patronul intregului sistem ticalosit pe care il controla cu un sange rece inuman.

Caldul si prea-umanul Traian Basescu trebuia sa demonstreze ca nu isi mintise poporul. Trebuia sa dea cat mai repede satisfactie romanilor care il alesesera. Nu a reusit pana in 2009 si a mai cerut un mandat, pe care l-a castigat tot pe spinarea lui Nastase, la pachet cu mogulii, Vanghelie si comunistii lui Iliescu. Ironia pare insa a fi destinul romanilor, intrucat doar ea poate descrie cat de cat fidel batjocora istoriei.

Intre timp, pe Vanghelee', Traian Basescu l-a albit cu manuta sa, decorandu-l cu Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler, pentru "dezvoltarea infrastructurii urbane" in prapadul din sectorul 5. Pe Nastase Insusi l-a albit justitia insasi, declarandu-l nevinovat in dosarul 'Matusa Tamara'. Asa s-a facut ca doi dintre dusmanii de moarte ai reformatorului si luptatorului impotriva coruptiei au dobarat si ultima picatura de incredere ale celor care inca isi mai agatau iluziile in persoana sa.

Infrant de "sistemul ticalosit" chiar in timpul apogeul celui de-al doilea mandat al sau, decizia in unanimitate a celor trei judecatori in dosarul 'Matusa Tamara' demonstreaza ca undeva ceva nu se leaga. Gabriel Oprea, "seful mafiei personale a lui Nastase", a fost reevaluat si decorat cu patru stele de Traian Basescu. Vanghelee si el proaspat spalat. Geoana e un politician matur, iar Nastase e declarat in justitie nevinovat. Presedintele spune ca nu comenteaza deciziile justitiei. Pana acum nu doar ca le comenta, dar dadea chiar si sugestii magistratilor cum sa imparta dreptate dupa buget.

Intre timp, ironia istoriei lucreaza la scara nationala si "Rusine Dinu Patriciu!" se transforma treptat in "singurul liberal autentic". S.O.Vintu penduleaza intre arest si butoanele reorientate ale Realitatii Tv. Lupta lui Traian Basescu impotriva ticalosilor, coruptilor, mogulilor si comunistilor se transforma intr-o ampla opera de reevaluare. In dorinta de a-si prelungi puterea, cedeaza tot mai multor compromisuri gretoase.

Ridicarea lui Adrian Nastase din propria cenusa nu face decat sa afunde si mai mult imaginea tot mai sifonata a presedintelui. Ce-i drept, nici Nastase n-ar trebui sa topaie deloc, pentru ca urmeaza sa fie date, in plin an electoral, deciziile in alte doua dosare - Zambaccian si Trofeul Calitatii. Scaparea Elenei Udrea s-ar putea sa fie pana la urma profetica - sa ne asteptam la o solutie de condamnare in cazul lui Nastase, ca sa nu mai fie la fel de dezamagitor.

Toate astea nu ma determina insa sa cred in nevinovatia lui Nastase, oricat de corect sau incorect politic ar suna asta. Ori cu acest fel de impresii se vor juca alegerile de la anul. Si de o parte, si de cealalta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Adrian Nastase PSD, #dosarul Matusa Tamara Nastase, #Gabriel Oprea Traian Basescu, #Nastase Traian Basescu , #Traian Basescu