Adrian Nastase, despre cosmarul lui Basescu si frustrarea PSD - Interviu

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 12:55
8438 citiri
Adrian Nastase, despre cosmarul lui Basescu si frustrarea PSD - Interviu
Foto: Arhiva

Adrian Nastase sustine ca Guvernul Boc va cadea in 2011, iar cosmarul lui Traian Basescu il reprezinta Opozitia unita. Cat despre social-democrati, il sustin pe Victor Ponta ca premier si au avut un an de "extraordinara frustrare", fiindca au fost tinuti pe margine.

Am incercat sa aflam de la Adrian Nastase cum vede anul politic 2010, cu bune si cu rele, si ce crede sau spera ca ne rezerva 2011.

In ceea ce priveste jocurile politice din 2010, Adrian Nastase a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca cea mai buna decizie a Guvernului Boc nu a fost inca luata, fiind vorba de demisie. In schimb, fostul premier crede ca cea mai proasta decizie politica a anului este plecarea unor parlamentari din PSD care au crezut in promisiunile desarte ale Puterii.

In viziunea lui Nastase, cel mai slab om politic din acest an sunt la egalitate Emil Boc si Traian Basescu.

Cum in 2011, tot PD-L va fi actorul principal cel putin la inceput de an cand are programate alegeri, partidul de guvernamant nu putea lipsi din previziunile lui Adrian Nastase.

Fostul prim ministru social-democrat a declarat ca, "daca Basescu reuseste sa isi gaseasca un "premier" care sa aiba sprijinul actualei majoritati, dar mai ales al PD-L, atunci Guvernul va fi schimbat in preajma alegerilor din PD-L".

Despre viitoarea conducere a PD-L, pesedistul considera ca "va castiga cine va decide Traian Basescu si gruparea sa".

Pe de alta parte, fostul premier e convins ca, in 2011, UDMR va parasi guvernarea numai si numai "daca pozitia Uniunii la nivel electoral va deveni in mod ferm amenintata".

Care credeti ca este cea mai inteligenta miscare a politica a anului 2010? Dar cea mai proasta?

Victor Hugo spunea ca "Nimic nu poate opri o idee al carei timp a venit!".

Sunt cel putin doua miscari inteligente:

Revenirea PSD la un discurs consecvent si coerent pe zona de stanga. Astazi, toate sondajele de opinie arata ca majoritatea alegatorilor inclina catre stanga. Masurile de austeritate impuse de actuala putere nu sunt singurul motiv pentru revigorarea stangii, ci faptul ca PSD s-a remarcat, cat se poate de ferm, ca o alternativa la filozofia de guvernare Basescu/PD-L. Am lansat un proiect de Program de guvernare bazat pe valorile stangii, aratand ca avem solutii concrete la actuala situatie. Am sustinut pe intreg parcursul anului un mesaj de unitate. Am reluat legaturile cu miscarea sindicala. Toti acesti pasi politici au produs rezultate la nivelul increderii electoratului in PSD.

A doua miscare inteligenta: Incercarea Opozitiei de a crea un proiect unit in fata actualei Puteri. Este vorba de o miscare initiata de PSD care, daca va fi sustinuta de toate partidele de opozitie, asa cum ar trebui, il va lasa pe Traian Basescu fara solutii in perspectiva anului 2012. Opozitia unita este cosmarul lui Basescu!

Cea mai proasta miscare politica a fost facuta de cei care au plecat din PSD. De ce? Au plecat la Traian Basescu pentru accesul la resursele guvernarii, in speranta ca acest lucru le va oferi baza pentru constructia unui partid. Astazi, partidul independentilor nu exista in sondaje, iar esecul politic care se prefigureaza la viitoarele alegeri va duce la finalul unor oameni politici care, candva, pareau interesanti. Miscarea independentilor a avut drept scop distrugerea PSD. In final, a distrus cativa politicieni care au fost in PSD, dar nu neaparat pesedisti.

Faceti un top al celor mai buni trei oameni politici ai lui 2010.

Georgios Papandreou - a aratat ca, atunci cand esti corect si oferi incredere oamenilor, poti sa iei masuri dure si totusi majoritatea oamenilor sa te sustina. Nu este cazul Romaniei, pentru ca Basescu nu este nici corect, nici de incredere.

Donald Tusk si Vladimir Putin - pentru ca au stiut sa foloseasca o tragedie, incercand sa inchida ranile istorice dintre popoarele rus si polonez, intr-o maniera care poate fi o lectie si pentru alte state din zona.

Barack Obama - pentru ca, in ciuda presiunilor neoconservatorilor, s-a "incapatanat" sa ia apararea celor care au nevoie de ajutor, iar Legea privind reforma sistemului de asigurari de sanatate este unul dintre cele mai importante acte normative promovate in SUA, in ultimii zeci de ani.

Nominalizati cel mai slab om politic al anului 2010.

Sunt doi si e foarte greu sa disting intre ei:

Emil Boc - a pierdut in 2009 primaria din Cluj Napoca, iar in 2010 a pierdut orice sansa de a mai ramane presedinte PD-L. Emil Boc plateste pretul obedientei totale fata de Traian Basescu. In momentul in care Emil Boc va pierde functia de premier, va disparea din viata politica.

Traian Basescu - pentru ca a sacrificat milioane de romani prin masurile de austeritate, cedand presiunilor din PD-L si din zona grupurilor de interese care l-au sustinut sa se realeaga, iar acum vor sa isi ia "tainul" din banii publici.

In 2010, increderea romanilor in clasa politica a scazut dramatic. Mai pot face ceva politicienii pentru a recastiga increderea romanilor? Ce?

Generalizarile sunt intotdeauna gresite. Romanii si-au pierdut dramatic increderea in Basescu si PD-L. Increderea in clasa politica per ansamblu nu este astazi sensibil mai mica decat anul trecut! In primul rand, increderea nu se poate castiga decat printr-o apropiere cat mai mare intre ceea ce promiti si ceea ce faci. In al doilea rand, actiunea politica ar trebui concentrata mai mult pe fapte si mai putin pe comunicare.

Basescu a transformat politica in joc de imagine, denaturand sensul initial al politicii, din dorinta de a obtine, detine si exercita puterea - cel mai simplu este sa fii populist. Sensul initial al politicii este reprezentarea intereselor celor care te-au propulsat la Putere prin vot, prin intermediul politicilor publice.

Un exemplu: pe noi, cei din PSD, jocul de imagine ar trebui sa ne faca sa fim mereu obsedati de cum apare numele nostru peste tot. In realitate, nu trebuie sa cautam cele mai bune formule de a vorbi despre noi, ci cele mai bune formule de a face ceva efectiv pentru cei care ne sustin.

Din acest punct de vedere, anul acesta a fost un an de extraordinara frustrare pentru PSD, fiindca am fost tinuti pe margine si fortati sa ne uitam la drama romanilor carora li s-au taiat pensii si salarii, in timp ce solutiile noastre au fost mereu ignorate si in Parlament si la Guvern.

2010 este un an pierdut pentru Romania din punct de vedere al dezvoltarii economice?

2010 este un an ratat din punct de vedere economic si social. Iar mesajul lui Basescu, conform caruia acest an a fost unul "perfect", este incredibil de sfidator! Scaderea economica este mai mare decat cele mai pesimiste previziuni de la inceputul anului - 2,5%. Inflatia a ajuns la 8%.

Activitatea economica a fost sufocata prin cresterea taxelor si reducerea veniturilor din sectorul public, ceea ce a diminuat cererea. Numarul de locuri de munca ocupate continua sa fie in scadere. Romania ocupa penultimul loc in Europa dupa ponderea salariatilor in totalul populatiei ocupate, devansand doar Grecia. Un indicator al dezvoltarii economice este crearea de noi locuri de munca. In Romania bantuie in continuare spectrul falimentului si somajului.

Care considerati ca a fost cea mai buna decizie a Guvernului Boc in 2010? Dar cea mai proasta?

Cea mai buna decizie a Guvernului Boc nu a fost inca luata. Este vorba de demisie.

Cea mai proasta decizie a Guvernului Boc, dincolo de masurile aberante luate in ultimele luni, este aceea de a ramane, cu orice pret, la guvernare.

Concret, cea mai proasta decizie este reprezentata de politica de austeritate extrema, care a dus la taieri excesive, care vor continua si in 2011, in ciuda faptului ca acest an e dovada clara ca doar reducerile de salarii nu functioneaza.

In ce priveste evenimentele politice ale anului 2011, cine considerati ca este cel mai bun candidat pentru sefia PD-L? Si cine va asteptati sa castige alegerile din PD-L?

Va castiga cine va decide Traian Basescu si gruparea sa. Nu exista o competitie intre proiecte politice interne, ci intre grupari cu interese extrem de pragmatice.

Grav este ca batalia din PD-L a influentat negativ o serie din actiunile Guvernului, inclusiv o parte din masurile de austeritate. Aceste masuri au fost impuse de Basescu pentru a distruge credibilitatea liderilor PD-L si pentru a impiedica mentinerea status-quo-ului: adica realegerea lui Emil Boc la sefia PD-L, dublata de intarirea tripletei Blaga-Videanu-Berceanu.

Consecinta in PD-L a masurilor de austeritate a fost amanarea Congresului pentru 2011. S-au mai intamplat doua lucruri importante: eliminarea din Guvern a "greilor" PD-L si intarirea masiva a Elenei Udrea si a liderilor locali care o sustin si care raman principalii distribuitori de resurse in partid.

Credeti ca Guvernul Boc va ramane la Putere pana la alegerile din 2012?

Aproape sigur Guvernul Boc nu va ramane la guvernare pana in 2012. Intrebarea este cine il da jos mai repede: Opozitia sau Traian Basescu? Daca Basescu reuseste sa isi gaseasca un "premier" care sa aiba sprijinul actualei majoritati, dar mai ales al PD-L, atunci Guvernul va fi schimbat in preajma alegerilor din PD-L.

Actuala Opozitie nu poate da jos Guvernul doar cu numarul de parlamentari din prezent. Daca nemultumirea parlamentarilor din arcul guvernamental se va canaliza catre sustinerea unei motiuni de cenzura, atunci Guvernul va fi dat jos de Opozitie.

Va iesi UDMR de la guvernare in 2011?

Sper ca da, daca mai au putin instinct de autoconservare! Atitudinea UDMR este marea necunoscuta a anului politic 2011. Congresul de la inceputul lui 2011 va fi un semnal despre ce se poate intampla. Daca incercarile lui Basescu de a influenta lupta interna din UDMR vor reusi, atunci UDMR nu va iesi de la guvernare. Candidatura lui Eckstein Kovacs, dublata de presiunea lui Tokes, reprezinta o tentativa de a influenta situatia din UDMR.

Daca UDMR isi va alege noua conducere ignorand presiunile externe, atunci se poate lua in calcul si o decizie a Uniunii de a parasi guvernarea.

UDMR este insa o formatiune pragmatica, care a tinut in aceste luni PD-L sub permanenta presiune, obtinand tot mai multe avantaje - cum este Legea Educatiei. Aceste succese au folosit pentru diminuarea nemultumirii electoratului maghiar. Un electorat destul de imbatranit si afectat puternic de masurile Guvernului Boc, sustinut de UDMR. Daca pozitia UDMR la nivel electoral va deveni in mod ferm amenintata, va parasi guvernarea.

Ce ar trebui sa se schimbe in Romania lui 2011? Care este, in opinia dumneavoastra, omul politic care poate impune astfel de schimbari?

Ar trebui schimbat Guvernul. Ar trebui alta coalitie de guvernare - fara PD-L. Si ar trebui schimbat presedintele. Aceasta este vointa a aproape 90% din cetatenii Romaniei care spun ca tara merge intr-o directie gresita.

Nu exista oameni providentiali, ci echipe care pot aduce un suflu nou. Modelul cultivat de PSD este cel al echipei. PSD il sustine pe Victor Ponta in postul de premier, pentru perioada urmatoare, alaturi de o echipa de oameni noi, mai putin implicati in decizii executive pana acum.

Descrieti in cateva cuvinte Romania anului 2011, asa cum o vedeti din punct de vedere politic, social si economic.

Cu acest guvern, vom avea ceea spunea Churchill in vreme de razboi: lacrimi, sudoare si chiar sange. Fara guvern competent, fara crestere economica, va continua suferinta milioanelor de pensionari, va continua drama familiilor care isi pierd venitul stabil, va continua tragedia din spitale si problemele sociale vor face rani greu de inchis in anii urmatori.

Saracia in Romania va continua sa creasca, iar in 2011 vor veni noi masuri dure impotriva populatiei, pentru ca unele au fost amanate in acest an (cum este cazul eliminarii subventiei la incalzire).

Politic - speram intr-o consolidare a unitatii Opozitiei. Victor Ponta a initiat un pact al Opozitiei si sper ca va face echipa buna cu Crin Antonescu. PSD se va opune cu toate fortele altor masuri dure care se preconizeaza si va intreprinde tot ce depinde de el - ca si pana acum - pentru ca actuala coalitie de guvernare sa plece.

Ce le urati romanilor pentru 2011?

Curaj si incredere. Romanii trebuie sa nu abandoneze, sa continue sa creada in sansa lor, fiindca acest episod dur al istoriei este temporar. Basescu si ai lui, mai devreme sau mai tarziu, vor pleca. Important este ca, atunci cand nu vor mai fi, sa avem forta de a relua rapid parcursul bun.

La final de an greu, de criza economica si sociala, Ziare.com si-a propus sa afle printr-o serie de interviuri cu acelasi set de intrebari parerea unor reprezentanti de marca ai celor mai importante partide si institutii despre anul politic care a trecut, cu bune si rele, si ce ne asteapta in 2011

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Adrian Nastase interviu, #Victor Ponta premier, #Guvern Boc demisie , #Traian Basescu