Invitatii Ziare.com Adrian Nastase: De la cele 2 Romanii la Romania nimanui. Ziua Unirii. Unirea cui?

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 20:06
5162 citiri
Invitatii Ziare.com Adrian Nastase: De la cele 2 Romanii la Romania nimanui. Ziua Unirii. Unirea cui?

In urma cu multi ani, vorbeam despre cele doua Romanii, incercand sa atrag atentia asupra riscurilor pe care le-ar putea genera stilul politic hiper-conflictual promovat de Traian Basescu.

Ma gandeam atunci la nevoia de a hotari ce putem face "impreuna" pentru a reconstrui proiectul unirii Romaniilor intr-una singura, cu o singura agenda si cu o singura directie, comuna. Sperante risipite ...

Faptul ca Puterea sarbatoreste Ziua nationala la Bucuresti, cu masinute de parada si diverse alte jucarii (oare de unde si-or procura piese de rezerva in caz de conflict militar pentru zecile de tipuri de autovehicule aflate in dotarea diferitelor arme?) iar Opozitia la Alba Iulia ne arata ca lectia Unirii nu a fost pe deplin invatata.

Faptul ca presedintele in functie nu e capabil sa dea mana cu fostii sefi de stat nici macar cu ocazia Zilei Unirii, ne arata ca versurile care ne incurajau sa dam "mana cu mana cei cu inima romana" nu au fost inca invatate pe dinauntru.

Faptul ca vorbim de "Ziua nationala" in timp ce unii vor ca Romania sa nu mai fie, in buletinul sau de identitate, "stat national", ne arata fracturile pe care nu reusim, cu niciun chip, sa le depasim, nelasand vechile rani sa se cicatrizeze.

Imi aduc aminte, la 1 Decembrie 2003, eram la Budapesta. Participam, ca prim-ministru, la o conferinta internationala importanta. Ambasada noastra organiza Ziua Nationala in saloanele unui mare hotel.

L-am invitat pe premierul Ungariei de atunci, Medgyessy, sa participe. A venit, stiind ca va fi huiduit, pentru acest gest, de un grup de huligani aflati la intrarea in hotel. A venit, am ciocnit un pahar cu vin, ne-a felicitat, si apoi s-a retras cu discretie.

L-am respectat si mai mult pentru gestul asta. Asa am pornit Parteneriatul pentru Mileniul 3, intre Romania si Ungaria, doua tari vecine, membre ale NATO, capabile sa nu mai priveasca in oglinda retrovizoare a istoriei.

Si atunci, in interior? Suntem oare sortiti sa traim despartiti prin vendete, intr-o tara in care DNA-ul este mai important decat Ministerul Educatiei, iar ascultarea telefoanelor omoara orice dialog autentic?

Am retinut cateva cuvinte din discursul regelui Mihai de la Parlament. Redau din memorie: "copiii nostri ne-au dat cu imprumut tara in care traim". Oare cum le-o vom inapoia?

Joi vom sarbatori Ziua Nationala. Fiecare cu sperantele sale, fiecare cu gandurile lui. Simt, aproape pretutindeni, o stare de blazare, de indiferenta, de nepasare.

Imi mai aduc aminte ca eram, candva, la Oslo, in centrul orasului, de Ziua lor nationala. Era prin mai. Asistam la o defilare superba a scolilor din oras, cu mini-fanfare, cu instrumente cumparate de parinti care vindeau pe preturi simbolice pentru cei nevoiasi lucruri de care nu mai aveau nevoie. Asistam la o bucurie a primaverii, la o bucurie a sperantei.

Si am mai fost la Oslo acum cateva luni. In centru, un grup de rromi care descoperisera sistemul nordic de asistenta sociala, cerseau, enervand trecatorii. M-au recunoscut si au inceput sa tipe dupa mine. Oare si ei vor sarbatori maine Ziua Nationala?

Am schimbat data sarbatorii nationale; nu mai este ziua regelui, nu mai este nici ziua insurectiei... Este ziua Marii Uniri. Este cu adevarat?

La multi ani, Romania!

Adrian Nastase

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Adrian Nastase La multi ani, #Adrian Nastase 1 decembrie , #Traian Basescu